loading
close
SON DAKİKALAR

Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 43. yılında anıldı

Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 43. yılında anıldı
Tarih: 11.10.2014 - 19:01
Kategori: Gündem

Türkiye sosyalist hareketinin, en üretken devrimcilerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 43. Yılında mezarı başında törenlerle anıldı.

Türkiye sosyalist hareketinin, en üretken devrimcilerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 43. Yılında mezarı başında törenlerle anıldı.

1902 yılında Priştine’de doğup, 1971’de Belgrat’ta ölen Kıvılcımlı, Türkiye sosyalizminde üretkenliğin, kararlılığın, inancın ve direncin sembolü olarak 50 yıl gericiliğe ve emperyalizme karşı savaşmıştı.

69 yıllık ömrünün 22,5 yılını cezaevlerinde geçiren Kıvılcımlı, yayınlanmış 60’tan fazla eseri, yüzlerce makalesi ile Türkiye Devrimi’nin yolunu aydınlatmak için çabalamıştır.

12 Mart faşizmi dönemine gelinen aylarda, ilerlemiş yaşına, üst üste operasyonlar geçirdiği ağır kanser hastalığına rağmen sosyalistlerin birliği için, panel, toplantı ve konferanslardan da geri kalmamıştır.

12 Mart döneminin ünlü 93 sanıklı subaylar davasının 1 nolu sanığı olarak aranmaya başlar. Sıkıyönetim ilan edilince de tedavi amacıyla yurt dışına kaçar.

Yurt dışında çok çileli ve ihanetlerle dolu aylar geçirdikten sonra (Günlük Anılar kitabına bakıla) 11 Ekim 1971 günü Belgrat’ta ölür.

Ondan bize yüz kadar eser, devrime ve insanlığa adanmış bir ömür, her türlü baskı ve çileye karşı yılmaz bir direnç ve kararlılık ve örnek kişilik özellikleri kaldı.

Kıvılcımlı ne yazık ki değeri oranında önemsenip yer tutamadı sosyalist ortamda. Oysa dünya çapındaki önemli tezleri ve araştırmalarıyla, sadece Türkiye’nin değil, tüm Dünya’nın en önemli devrimcileri arasındadır.

Ve daha da ne yazık ki, onun izleyicisi olduğunu iddia edenler tarafından bile yeterince anlaşıldığı söylenemez. İzleyicilerinin dağınıklığı özellikle anma günlerinde iç acıtıcı biçimde kendini gösteriyor.

Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi 3 ayrı grup halinde yapıldı anmalar. Önümüzdeki yıllarda sadece izleyicilerinin değil, tüm Türkiye sosyalistlerinin ortak anması dileğimizdir.

Ölümünün 43. Yılında bu büyük insan, büyük devrimci ve büyük araştırmacıyı saygıyla anıyoruz.

Ahmet Kale

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları