loading
close
SON DAKİKALAR

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: İlkesiz bir ittifakı hiçbir partiyle yapmayız

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal: İlkesiz bir ittifakı hiçbir partiyle yapmayız
Tarih: 05.03.2018 - 11:02
Kategori: Medya

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

"Kim daha çok milletvekili verirse o ittifakta yer alırız" sözlerine ilişkin açıklama yapan Aksakal, "Üzerime salınmaya çalışılan algıyı reddediyorum. İlkesiz bir ittifakı hiçbir partiyle yapmayız" dedi.

Aksakal'ın açıklamaları şöyle:

"DSP'nin genel başkanı bugün Ecevit'in koltuğunda oturan bir kişidir. Onun doğrultusuna zarar getirecek biri olamaz. Kurulduğumuzdan beri Ecevit bir bölen olarak anılmıştır. Halkçı Parti, SDHP sonra CHP hep kendisiyle seçime girmesini arzularlar ama Ecevit DSP ilkeleriyle siyaset yapmış ve başarmıştır. Devleti yönetmeye geldiğinde ülke çıkarları gerektirdiğinde koalisyon kurabilmiş, ittifak içinde olmuştur.

Ecevit güney sınrılarımızda yaşanan bugünkü manzaranın başlangıcında Irak işgaline karşı durduğu için siyasi gücünü tahkim edemediği için bu noktaya gelindi. Bugün o dönemdeki siyasetçiler daha çok konuşulur hale geldi. Millilik, demokratlık, yurtseverlik kavramları o dönemin kişilerinde vücut bulmakta.

Siyasi partiler Meclis'e kapağı atmak için kurulmaz. Konuşmanın tümü itibariyle böyle demediğimi sizler anlamışsınız. Kirli ittifak yasası Meclis'e getirildi. Anamuhalefet zaman tanıyın, dedi, seçim güvenliği yasası değişikleri için kanun teklifiydi.

(CHP'nin ziyareti) CHP bizi ziyaret edecek, burada ayrıntı var. CHP MYK'sında karar aldığında seçime katılacak partileri ziyaret edeceklerdi. Bizim bu açıklamamızın ardından bizi de kattılar. 

CNN'de Mustafa Balbay, 'AKP ve MHP ittifak çalışması deniyor, aslında adı AKP-MHP-YSK ittfakıdır' dedi.

YSK, 'vatana ihanetten milletvekili hüküm giymiş bir parti seçimlere katılamaz' diyebilir. Son genel seçimlerde seçime katılmış, en çok oyu alan partileri sıralar YSK. İlk 5 parti seçim kurullarına üye verir. Siyasi partilerin seçime katılma yeterliliği olanları tespit eder. 

YSK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazar, seçime katılma yeterliliği olanları gönderin, der. 

8 Aralık 2017 itibariyle YSK'nın elindeki yazı DSP'de var. DSP seçime girebilir diye yazı olmasına rağmen, 17 Ocak'ta YSK bize yazı verdi. 'Bazı örgütlerinizde eksikler var tamamlayın' diyor. Aynı gün 17.00'ye kadar tamamlayın getirin, diyor. Eksiklik tam anlamıyla kanunsuzluk hali. Seçime katılmak için 41 ilde teşkilatınız olacak, 6 ay evvel il, ilçe teşliklatlarını kurma şartı var. Bu kanunsuzluk hali üzerine TV'de sohbet yaptık. YSK isterse yarın sizi seçime sokmuyorum, der. 

16 Nisan referandumunda mühürsüz oyların geçerli sayılacağı kararını YSK sandıklar kapanmadan verdi. Parlamentodaki siyaset mekanizması sessiz kaldı. AYM'ye götürülmedi ve kesinleşti. Ülke badirenin içine atıldı, şimdi herkes çırpınıyor. DSP seçimlere mutlaka katılacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk adı geçen Recep Tayyip Erdoğan'dı. 2. açıklayan Önder Aksakal'dır. İzmir'de açıkladık. Sonra Doğu Perinçek, Meral Akşener açıkladı. Parlamentodaki partilerin AKP dışındakilerin adayı yok. Bir arayış var, bu kanımıza dokunuyor. Türkiye ve dünyada solun alternatifi sol, sağın alternatifi sağ olamaz. 

Kendimi bildim bileli solcuyum. 17 yaşımdan itibaren Türkiye'nin sorunlarına kafa yoran bir insanım. 12 Eylül'ü yaşadım. 5 senem 4 duvar arasında geçti. 15 sene siyasi yasaklıydım. 98 Mayıs'ında bitti yasak bitti, 99 seçimlerinde vekil adayı oldum o günden beri DSP üyeisiym. İl başkanı, örgüt kurulu başkanı oldum. Sağa sola dönen tarafım olmadı. AKP iktidarına, Recep Tayyip Erdoğan'ın sözde demokrasi uygulamalarına karşı en sert muhalefeti yapan partiyiz. Referandum döneminde 10 il gezmişim. AKP çadırlarına girmişim, korsan mitingler yapmışım. Bugün beni eleştirenlerin parlamentodaki temsilcilerinin ilk ziyaret ettikleri Saadet Partisi oldu.

YSK, AKP-MHP ittifakının ortağıdır. 2 partili sistemi dayatmaya çalışıyorlar. Varsayın ki sizi seçime sokmadılar, ittifakta yer alma şansınız var mı, yok. Ya kepenkleri indirecek, ya da ittifakla parlamentoda yol almanın yolunu arayacaktır.

Bütün partiler aday çıkarmalı. 2. tura geldidğinde en çok oyu alan adayın yanında yer alarak Türkiye normalleştirilmelidir. 

Türkiye'de çıktınız 100 bin imzayı buldunuz, millet de bu adama oy verelim dedi. Bu mümkün. 98'de 99 seçimlerine giderken parlamentodakiler anlaşamadı bir tek Ecevit'e güvendiler. 66 vekille DSP tek başına iktidar oldu. Aday arayışına girmesinler toplumun her kesimine en yakın parti DSP'dir. Türkiye'nin demokratik koşullarına dönmesi gerek. Saray mentalitesini ortadan kaldırmalıyız. 

(Hikmet Sami Türk'ün istifası) Hikmet Sami Türk aradı, böyle beyanınız oldu mu, dedi. İzlediniz mi dedim. İzlemedim, dedi. Genel merkezdeyim buyrun konuşalım, dedim. Böyle açıklamanız varsa genel başkan yardımcılığından ayrılmayı düşünürüm, dedi. Baktık maille görevden istifa etmiş. Rahşan Ecevit 99 seçimlerinde kriter koymuştu. MHP ile koalisyon kuramayız, diye. Bülent Ecevit Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda koalisyon kurdu. Kendileri (Hikmet Sami Türk) o koalisyonda bakanlık yaptı. 

Hikmet Sami Türk'ün ne demokraitk solculuğundan ne DSP'ye bağlılığından şüphe duymam. Hadiseler aydınlandıkça dönecektir. 

Üzerime salınmaya çalışılan algıyı reddediyorum. İlkesiz bir ittifakı hiçbir partiyle yapmayız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları