loading
close
SON DAKİKALAR

Dugina'nın öldürülmesinin ardından Rusya, Karadeniz'e seyir füzesi taşıyan gemiler gönderdi

Dugina'nın öldürülmesinin ardından Rusya, Karadeniz'e seyir füzesi taşıyan gemiler gönderdi
Tarih: 22.08.2022 - 08:33
Kategori: Dünya

Ukrayna ordusuna göre Rusya, Karadeniz'de seyir füzesi taşıyabilen beş tane savaş gemisi ve denizaltı pozisyonlandırırken, Belarus'a da hava savunma sistemleri konuşlandırdı.

Rusya’nın tanınmış milliyetçi ve Kremlin yanlısı siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın Moskova yakınlarındaki Odintsovo'da öldürülmesinin ardından Ukrayna, yoğun saldırılara hazırlanıyor.

Ukrayna, çarşamba günü kutlayacağı bağımsızlık gününde Rus füzelerinin ülkeyi vurabileceğinden endişe ediyor.

Cumartesi gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ülkesinin Sovyetler'den bağımsızlığının 31. yılını kutlayacağı sırada, "Rusya'nın ekstra iğrenç, ekstra acımasız saldırılar" yapabileceğini belirtmişti.

Ukrayna ordusuna göre Rusya, Karadeniz'de seyir füzesi taşıyabilen beş tane savaş gemisi ve denizaltı pozisyonlandırırken, Belarus'a da hava savunma sistemleri konuşlandırdı.

Kiev'de saldırı olasılığı nedeniyle pazartesiden itibaren 4 gün boyunca kalabalık buluşmalar yasaklandı.

Ukrayna ordusu ayrıca Rusya'nın sınır bölgelerinin hava sahalarını 22-25 Ağustos tarihleri arasında kapattığını bildirdi.

Dugina'nın Moskova yakınlarında arabasına yerleştirilen bir bombayla öldürülmesinin ardından sahadaki gerilimin daha da tırmanması bekleniyor.

Putin'in 'akıl hocası' siyaset bilimci Dugin'in kızı, aracındaki patlamada öldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakını ve önde gelen destekçilerinden siyaset bilimci Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Gazeteci olan Dugina Moskova yakınlarındaki evine doğru giderken, aracında patlama meydana geldi.

Babasının fikirlerini savunan Dugina, birlikte katıldıkları ve babasının bir konuşma yaptığı bir festivalden dönüyordu.

"Gelenek" adını taşıyan milliyetçi bir festivale katılan Dugin ve kızı Cumartesi akşamı yapılan etkinlikten birlikte ayrılacaktı ancak Dugin son anda kızından ayrı seyahat etmeye karar verdi.

Dugina'nın babası Aleksandr Dugin, aşırı milliyetçi bir ideolog ve Putin'in "akıl hocası" da olarak tanınıyor. Patlamanın Dugin'i hedef almak istemiş olabileceği tahmin ediliyor.

Sosyal mesajlaşma uygulaması Telegram'da paylaşılan görüntülerde Dugin'in yanan aracı şok halinde izlediği görülüyor. BBC görüntülerin kaynağını teyit edemedi.

Soruşturmayı yürüten yetkililer, olayın Bolshie Vyazyomy kasabası yakınlarında gerçekleştiğini, 30 yaşındaki Dugina'nın olay sırasında hayatını kaybettiğini belirtti.

Rus devlet ajansı TASS'a konuşan, Dugin ailesinin dostu Andrei Krasnov, Toyota Land Cruiser model aracın Aleksandr Dugin'e ait olduğunu ve asıl hedefin Dugin olabileceğini belirtti.

Aleksandr Dugin kimdir?

Dugin, Rus hükümetinde resmi bir görevde bulunmasa da Putin'in büyük destekçisi olduğu biliniyor.

Hatta Dugin'den "Putin'in Rasputin'i" olarak da bahsediliyor.

Darya Dugina ise tanınan bir gazeteciydi ve babasıyla aynı görüşleri paylaşıyordu.

Son olarak Rusya'nın Ukrayna işgalini savunuyordu.

Bu yıl başında, İngiltere ve ABD Darya Dugina'yı, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili olarak yanlış bilgi yaymak gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Darya Dugina, Mayıs ayındaki bir yazısında Ukrayna savaşını "medeniyetler çatışması" olarak tanımlamış ve Batı'nın babası ve kendisine yaptırım uygulamasından "gurur duyduğunu" belirtmişti.

Aleksandr Dugin de 2015 yılında Rusya'nın Kırım işgali ile ilgil olarak Batı'nın yaptırım listesine alınmıştı.

Dugin'in yazılarının Vladimir Putin'in dünya görüşü üzerinde derin etkileri olduğu biliniyor ve Dugin, Kremlin'de hakim olan aşırı milliyetçi ideolojinin ana düşünsel mimarı olarak tanınıyor.

Dugin uzun yıllardır, Moskova'nın kendisini küresel sahnede daha agresif şekilde ortaya koyması gerektiğini savunuyor ve Rusça konuşan bölgelerin bir "Rus imparatorluğu" altında birleşmesini savunuyor.

Kaynak : T24-BBC-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları