loading
close
SON DAKİKALAR

Dünya basını polis müdahalesini manşetten verdi

Dünya basını polis müdahalesini manşetten verdi
Tarih: 12.06.2013 - 17:01
Kategori: Dünya

Dün gerçekleştirilen polis müdahalesi Dünya basınında 'Taksim savaşı' başlığı ile yer buldu...

Dünya basını polisin dün Taksim Meydanı’na sabah saatlerinde yaptığı çıkartmayı manşetten verdi. The Guardian, The Times, Financial Times, The Independent, Bild, Het Laatste Nieuws ve DE TELEGRAAF HOLLANDE gazeteleri polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesini manşet fotoğraflarına taşıdı. Göstericilerin polis müdahalesine uğradıkları anların fotoğraflarını basan gazetelerin manşetlerinde “Taksim savaşı” ve “Polis göstericileri alandan acımasızca püskürttü” gibi ifadeler yer aldı.

Bild
Yakında tüm Türkiye yanar!
Türkiye’de yandaş medya, Gezi olaylarından tek bir satır bile veremezken, Dünya bizi dakika dakika izliyor. Özellikle Alman basını Gezi eylemlerine başından beri büyük yer ayırıyor. Dünyaca ünlü Alman Gazetesi Bild de İstanbul’da ve politik cephede neler yaşandığını sayfalarına taşımış. Gazetenin bugünkü sayısıysa son derece çarpıcı. 2. sayfasının tamamını Türkiye’ye ayıran Bild, Başbakan Erdoğan’ı hedef alarak; “Yakında tüm Türkiye’yi yakar” şeklinde bir başlık attı. Başlığını Gezi’deki protestocu öğrencilerin sözlerinden derlediğini yazan Bild, ”Gençlik haklı” yorumunda bulundu. Taksim’de sabahtan geceye kadar yaşananları, polisin şiddetini ve buna rağmen Başbakan’ın geri atmadığını duyuran Bild, Türkiye’ye tatile gidecek Alman vatandaşları da uyardı. Bunu dışında Franz Josef Wagner adlı köşe yazarı, ”Sevgili Paşa Erdoğan” başlığıyla Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdı. Mektupta, ”Paşa Erdoğan kendi tarafındakiler senden çok korkuyor ancak, gençlik bu gösterilerle korkmadığını gösterdi. Onları artık görmelisin” şeklinde duygularını ileten bir mektup kaleme döktü.

Hollanda

Het Laatste Nieuws

Taksim Meydanı Süpürüldü
Hollanda basını da objektiflerini Türkiye’de yaşanan olaylara çevirmiş. Gazete dün yaşanan olayları Türk polisi protestoculara su sıkarak cevap verdi diye taşıyan gazete. Bir göstericinin alev aldığı fotoğrafı da paylaşmış. Polislerin uyguladıkları orantısız güçle adeta göstericileri darmadağın ettiğini söyleyen gazete, bir protestocunun da TOMA’lardan birinin tekerleğinin altına yattığı fotoğrafa yer vermiş. İşte gazetenin haberinden öne çıkanlar;
Dün sabah işgal altındaki taksim meydanı adeta yüzlerce çevik kuvete mensup polisle şafak baskınına uğradı. Göstericilere karşı; plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanan polis meydanı adeta süpürdü. Polisin müdahalesinin Başbakan Erdoğan’ın direnişin liderleriyle görüşmek istiyorum açıklamasından kısa süre sonra yapılmasıysa oldukça dikkat çekiciydi. Hollanda gazetesi Het Laatste Nieuws’ün yazarı Isolde Van Den Eynde’nin haberine göre sabah 07.30′da Beşiktaş tarafındaki bariyerleri aşan polis Taksim meydanına girdi ve buradaki göstericilere müdahale etti. Hüseyin Avni Mutlu’nun twitter hesabından attığı tweetlerin de yer aldığı haberde Erdoğan’ın polise yaptıklarından ötürü teşekkür etmesi de geniş yer buldu.

DE TELEGRAAF HOLLANDE

Taksim Savaş Meydanı
Bir diğer Hollanda gazetesi de yine polisin sert müdahalesini sayfalarına taşımış. Ve Başbakanın kararlı konuşmasının ardından polisten sert müdahale geldi şeklinde konuşmuş. Gazete dün sabah saatlerinde polisin yaptığı sert müdahale hakkında şunları söylemiş; Türk polisi dün gece Erdoğan karşıtlarının toplandığı Taksim’e sert müdahalede bulundu. Pek çok avukatın da protestoculara destek verdiğinin altını çizilidiği haberde İnsan Hakları Gözlemcilerinin Türkiye’yi yakından izlendiği de eklenmiş.
Taksim meydanına yapılan polis müdahalesi sırasında tomanın tazyikli suyuna maruz kalan bir göstercinin fotoğrafını paylaşan gazete, “Taksim meydanında polisin temizliği sürerken Türkiye’nin pek çok yerinde de eylemler vardı. Eylemler genel olarak polisi ve Erdoğanı hedef aldı” cümlelerine yer vermiş.


The Independent
Independent gazetesi, gaz bombasından kaçan göstericilerin fotoğrafını kullandığı manşette, “Taksim savaşı: Türkiye protestoları bitirmek için harekete geçti” denildi.

The Times
The Times gazetesi Taksim Meydanı’na polis müdahalesini manşetten bildirdi. Gazete haber görseli olarak gaz maskesi takmış bir göstericinin polisin attığı gaz bombasını geri fırlattığı anı gösteren bir fotoğraf kullandı.

The Guardian
The Guardian gazetesi manşetinde TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile ayakları yerden kesilmiş bir göstericinin fotoğrafına yer verdi. Haberin başlığında ise “Saklandıkları yerden çıktılar: Polis göstericileri alandan acımasızca püskürttü” ifadeleri yer aldı.

Financial Times
Financial Timesgazetesi de, gaz maskeli göstericileri kurdukları barikatın ardından TOMA’nın suyundan korunurken gösteren bir fotoğraf kullandı. Haberin başlığında ise “Erdoğan meydan okuduğu sırada Türk polisi Taksim Meydanı’na taaruz etti” ifadesi yer aldı.

Sözcü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları