loading
close
SON DAKİKALAR

Dünya Siyasetinde İlkler

Dünya Siyasetinde İlkler
Tarih: 05.12.2012 - 13:49
Kategori: Sağlık, Yaşam

Dünyada heteroseksüel, lezbiyen, trans kadınların son 100 yıldaki siyasi ilkleri...

Kadınların siyaset tarihi çok eskilere uzansa da, seçme, seçilme ve yönetim organlarında yer alma süreçleri son 100 yıldır görünür olabildi.

İşte heteroseksüel, lezbiyen, trans kadınların son 100 yıldaki siyasi ilkleri:

İlk başkan yardımcısı kadın: Soong Ching-ling

Soong Ching ling, Çin Halk Cumhuriyeti'nde, 1968 yılında başladığı vekil başkan yardımcılığı görevini yaklaşık dört boyunca sürdürdü.

İlk seçilmiş lezbiyen siyasetçi: Nancy Wechsler

Wechsler 1972'de ABD'de Human Rights Party üyesi olarak (İnsan Hakları Partisi) Ann Arbor Belediye Meclisi'ne seçilmişti.

İlk kadın devlet başkanı: María Estela Martínez Cartas de Perón

Arjantin diktatörü Juan  Perón'un üçüncü eşi olan María Estela Martínez Cartas de Perón 1973-1974 yılları arasında başbakanlık, 1974 ile 1976 yılları arasında devlet başkanlığı yaptı. 2007 yılında Arjantin'li bir hakimin, 1976 yılında aktivist Héctor Aldo Fagetti Gallego'nun kaybedilmesinden sorumlu tuttuğu Perón; 12 Ocak 2007'de İspanya'daki evinin yakınında tutuklandı. İspanya mahkemesi Perón'un ülkesine iadesini reddetti.

Kabine'ye giren ilk lezbiyen siyasetçi: Catharina Isabella "Ien" Dales

Dales, 1981'de Hollanda İşçi Partisi'nden meclise girmiş, İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Yerel meclise seçilen ilk trans kadın:  Althea Garrison

Cumhuriyetçi, Demokrat ve Bağımsız olarak defalarca seçimlere katılan Garrison 1992 yılında Cumhuriyetçi aday olarak Massachusetts Temsilciler Meclisi'ne seçilmişti.
 
İlk trans parlementer: Georgina Beyer

Aynı zamanda ilk transeksüel belediye başkanı olan Beyer, İşçi Partisi'nden aday olarak seçildiği Yeni Zelanda Parlementosu'nda 1999-2007 yılları arasında görev yaptı.
 
İlk lezbiyen başbakan: Jóhanna Sigurðardóttir

İzlanda'da 1960'larda sendikal harekette de yer alan Sigurðardóttir'ın 1978 yılında başladığı parlemento kariyeri çeşitli partiler ve görevlerle devam etti. Sosyal Politikalar Bakanı, Sosyal Politikalar ve Sosyal Güvenlik Bakanı görevleri de yürüten Sigurðardóttir 2009 yılında başbakan seçildi.

Bianet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları