loading
close
SON DAKİKALAR

Duyguları açıkça ifade etmek korkuyu azaltabilir

Duyguları açıkça ifade etmek korkuyu azaltabilir
Tarih: 18.04.2013 - 20:34
Kategori: Kadın

Duyguları açıkça ifade etmenin korkuyu azaltabileceği belirlendi...

ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi’nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, duyguların açığa vurulmasının korkuyu büyük ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Bilimadamları, örümcekten korkan 88 kişiyi 4 gruba ayırdı. Katılımcılar kapalı bir yerde tutulan tarantulanın önüne oturtuldu.

İlk gruptakilerden "Çirkin ve korkunç örümcek beni endişelendiriyor ve korkutuyor" gibi cümleler kurarak duygularını ifade etmeleri istendi.

İkinci gruptakilerden, "Bu küçük örümcek bana zarar veremez, ondan korkmuyorum" benzeri, üçüncü gruptakilerden korku anında hissettikleriyle ilgili olmayan cümleler kurmaları ve dördüncü gruptan hiçbir şey söylememeleri istenerek tarantulaya yaklaşmaları sağlandı.

Bilimadamları, 1 hafta sonra katılımcılardan açık havada muhafaza edilen taratulaya adım adım yaklaşmalarını hatta hayvana dokunmalarını isteyerek, bu kişilerin hayvana ne kadar yaklaştıklarını belirledi ve psikolojik durumlarını değerlendirdi.

Araştırmacılar, ilk gruptakilerin tarantulaya diğer 3 gruptakilerden daha fazla yaklaşabildiğini ve ellerinin diğer gruptakilerden daha az terlediğini gördü.

Araştırmaya imza atanlardan Matthew Lieberman, tam olarak sebebini anlamasalar da örümcekten korkanların sadece korkuyu hissetmek yerine, hissettiklerini cümlelerle ifade etmelerinin fark yarattığını vurguladı.

Lieberman, örümcek için söylenen kelimeleri de incelediklerini belirterek, ne kadar olumsuz kelime söylenirse korkunun o kadar azaldığını gördüklerini ifade etti.

Bilimadamları, sonuçlardan yola çıkarak, bu yaklaşımın tecavüz mağdurları, aile içi şiddete maruz kalanlar ya da savaştan dönen askerlere faydalı olup olmayacağını araştırdıklarını belirtti.

Araştırma "Psychological Science" dergisinin internet sitesinde yayımlandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları