loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim ekonomiye takıldı

Eğitim ekonomiye takıldı
Tarih: 01.08.2020 - 11:49
Kategori: Eğitim

MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 2019 yılı faaliyet raporuna göre birçok okulun 2019 yılında tamamlanması planlanan onarım ve tadilat işleri bütçe yetersizliği nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden, “Tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle yapılan 2 milyar TL’ye yakın kesinti de, eğitimdeki can alıcı sorunlarıdaha da büyüttü. MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre çok sayıda okulun deprem tahkik ve güçlendirme çalışmaları, bütçe yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemedi. Öte yandan MEB yatırım bütçesine 2020 yılı için 5 milyar 830 milyon TL ayırdı. Diyanet’in bütçesi ise 11 milyar 520 milyon TL oldu.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Başkanlığın 2019 yılı faaliyet raporunda yer alan, “Zayıflıklar Tablosu” da Türkiye’de her geçen yıl daralan ekonominin eğitime etkisini ortaya koydu. Tabloda, “Bütçe imkanlarının kısıtlı olması ve tasarruf tedbirleri nedeni ile halihazırdaki bütçenin bir bölümünün iade edilmesi” zayıflık olarak kabul edildi.

ONARIM İŞLERİ YAPILAMIYOR

Raporda, ekonominin eğitim alanına etkisine yönelik çarpıcı değerlendirmelere de yer verildi. Bütçe imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle okulların yalnızca bir bölümünde güçlendirme, onarım ve tadilat çalışmaları yapılabildiğini kaydeden başkanlık, “Bütçe imkanlarının iyileştirilmesini” istedi.

İHTİYAÇLARI KARŞILAMIYOR

Rapora göre, okullarda tekli eğitime geçilmesi hedefi de ödenek yetersizliğine takıldı. MEB’in, “2023 Vizyonu” çerçevesinde okullarda tekli eğitime geçilmesinin öngörüldüğünün altını çizen raporda, “Bu noktada ihtiyaç duyulan arsaların temini için zorunlu hallerde kamulaştırma yoluna başvurulmaktadır, Ancak ayrılan bütçenin ihtiyacı karşılaması mümkün gözükmemektedir” denildi.

BAŞKA BİRİMLER YAPIYOR

İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı, yatırımlara ait ihtiyaç ve bütçe planlamasının başka birimlerce yapılıyor olmasını da zayıflıklar arasında sıraladı. Başkanlığın müdahil olmadığı sürece dair yapılan izlemenin, yetkisiz ve etkisiz olduğu belirtildi. Başkanlık, yatırım bütçesinin tek bir birimde belirlenmesi tavsiyesinde bulundu.

***

İmam hatip için 228 bin TL

Raporda, inşaat projesi harcamaları ile büyük onarım harcamalarının detayları da paylaşıldı. Buna göre, 2019 yılında anaokulu inşaatı için 170 milyon TL, ilkokul inşaatı için 1,7 milyar TL, ortaokul inşaatı için 1,4 milyar TL, imam hatip ortaokulu için ise 228 milyon TL proje harcamasında bulunuldu. İmam hatip ortaokullarında 2019 yılı içinde yapılan büyük onarım harcamasının tutarının ise 2 milyon TL olduğu bildirildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları