loading
close
SON DAKİKALAR

Ekim ayında 30 gazeteci hakim karşısına çıktı

Ekim ayında 30 gazeteci hakim karşısına çıktı
Tarih: 13.11.2021 - 12:28
Kategori: Medya

Çağdaş Gazeteciler Derneği, geçtiğimiz ay 30 gazetecinin 20 dava kapsamında hâkim karşısına çıktığını, bir gazeteciye 11 ay 20 gün hapse verildiğini açıkladı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) her ay sansür, tehdit-şiddet, gözaltı-yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonları takip ederek hazırladığı Medya İzleme Raporu’nun 42'ncisini yayınladı.

Ekim ayında da gazetecilere yönelik baskı ve sindirme uygulamaları devam ettiğine dikkat çekiler raporda, "Son aylarda haberlere erişim yasaklarında artış gözlemlendi. Başta mahkemeler olmak üzere yetkili kurumlar basın özgürlüğünü hiçe sayarak kararlar almaktan çekinmedi. Tespitlerimiz kapsamında, 37 yayın organında yayınlanan 19 haber konusuna erişim engeli konuldu" denildi.

EKİM AYINDA 30 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Raporda geçen ay 30 gazetecinin 20 dava kapsamında hâkim karşısına çıktığı ifade edilirken davaların büyük çoğunluğu ileri bir tarihi ertelendiği, bir gazetecinin 11 ay 20 gün hapse mahkûm edildiği belirtildi.

Gazetecilerin haber takibi sırasında fiziksel şiddete uğradığı, ölüm tehdidi aldı vurgulanan raporda şu ifadeler kullanıldı: "Tehditlerden biri 10 Ekim Ankara Gar Katliamı anması sırasında yaşandı. ANKA Haber Ajansı muhabiri Tamer Arda Erşin, işi anma sırasında güvenlik tedbiri almak olan bir emniyet mensubu tarafından küfürlere maruz kaldı ve ‘dörde bölünmekle’ tehdit edildi. Meslektaşımız şahsında yaşanan bu son olay vesilesiyle Ankara’da özellikle toplumsal olayları takip eden gazetecilerin yaşadığı bir gerçeği de vurgulama zorunluluğu da doğdu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti Ankara’daki toplumsal olayların istisnasız hepsinde gazeteciler, emniyet mensupları tarafından ya darp ya da tehdit edilmekte. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayınlanan, toplumsal olaylar sırasında ses ve görüntü alınmasını engellemeye dönük genelge sonrası emniyet güçlerinin şiddet ve tehditlerinde artış olduğu da bir gerçek. Belli kurumlarda çalışan gazetecilerin hedef alınarak izlenen bu yöntemin, Ankara Emniyeti’nde ‘özel bir ekip’ tarafından organize edildiği yönündeki kuşkularımız her geçen gün daha da güçlenmekte. Meslektaşlarımızı bölüp parçalayacaklarını hayal eden ‘emniyet mensubu’ kılıklı kişilere buradan açıkça söylüyoruz: Basın özgürlüğü yolunda bir bölünür bin geliriz."

Ekim önceki aylara göre altı çizilmesi gereken detaylardan birinin de ‘Manipülasyonlar’ kısmındaki gelişmeler olduğunu belirtilerek, "İktidar yanlısı gazeteler ile eleştirel gazetecilik yapan kurumlar arasında her geçen gün açılan habercilik farkı, ekim ayında da arttı. ‘Siyasi cinayetler’ tartışmasından ‘Pandora Belgeleri’ne; üniversite öğrencilerinin barınma sorunundan Altın Portakal Film Festivali Ödül Töreni’nde yaşananlara; TBMM’deki Suriye ve Irak tezkeresinden yabancı büyükelçilerin açıklamasından, Rekabet Kurumu’nun zincir marketlere verdiği para cezasına kadar her gelişme, özellikle iktidar yanlısı gazetelerde iktidarı haklı gösterme çabasıyla haberleştirildi. Zaviyesi gittikçe şaşan bu yayıncılık anlayışı, haberciliğe verdiği onarılmaz zarar kadar toplumsal birlikteliği de hedef almaktan çekinmemektedir. Yaptıkları yayınlarla gazetecilik meslek ilkelerini her gün ayakları altında ezenler unutmasın ki geçmiş geçmişte kalmayacak, her yaptıkları yanlışı tarihe kaydetmeye ve yarın karşılarına çıkarmaya devam edeceğiz" denildi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları