loading
close
SON DAKİKALAR

Ekonomistlerden işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama: Nasıl olsa ülkede yalancıyı kınamıyorlar

Ekonomistlerden işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama: Nasıl olsa ülkede yalancıyı kınamıyorlar
Tarih: 10.06.2020 - 12:00
Kategori: Ekonomi

Ekonomistler TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK, mart dönemine ait işsizlik rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalışla yüzde 13,2 seviyesine geriledi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu.

Ekonomistler, TÜİK verilerini yorumladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztak, "TÜİK ’in, mart dönemine ait, iş gücü ve istihdam verileri neler söylüyor? Salgın işgücü piyasasında daha önce görmediğimiz kadar yıkıcı etkiler yaratmaya başladı" dedi.

Bazı ekonomistlerin sosyal medyadaki paylaşımları şöyle:

Mustafa Sönmez: Fiili olarak 12 milyona ulaşmış işsizler, işsizlik oranını % 35'e çıkarmış durumda. Bunların 4 milyonu İşkur'dan harçlık ödenerek "istihdamda" gösterilip kamufle ediliyor. 3,8 milyon işsiz, "umutsuz-işgücü dışında" durunca, işsiz sayısı 4 milyon dolayında ve %13,2 gösteriiliyor. İşsizliğin sorgulamasız, ve dönemin özelliklerinden söz etmeden böyle takdimi eksik ve yanlış. Fiili işsizlik %35 ve 4 değil, 12 milyon. 4 milyon kişi İşkur'dan ödenek alarak istihdamda gösteriliyor, 4 milyon da umutsuz olarak iş aramadığı için işsiz görünmüyor.

Murat Muratoğlu: 2019 yılında Mart ayında çalışan sayısı: 27.795.000 2020 yılında Mart ayında çalışan sayısı: 26.133.000. 
Ve... İşsizlik 573 bin kişi azalmış. 
Nasıl olsa ülkede yalancıyı kınamıyorlar ya… İşte bu sebeple...

Yalçın Karatepe: Açıklanan verilere vücudumuzun hangi kısmı ile gülüyoruz? Nüfus artmış, Çalışan kişi sayısı 1,7 milyon azalmış ama işsiz olanlar da azalmış.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları