loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu: Raylı sistemler İstanbul için çok kıymetli

Ekrem İmamoğlu: Raylı sistemler İstanbul için çok kıymetli
Tarih: 30.07.2019 - 10:35
Kategori: Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının bakım ve onarım merkezinde incelemelerde bulundu.

İmamoğlu incelemelerin ardından basına açıklama yaptı. İmamoğlu, "Hedefimiz Kabataş'tan başlayıp Mahmutbey'de biten hatların en kısa sürede İstanbulluyla buluşması. Çözüm masalarımız tüm aktörleriyle yönetilecek. Raylı sistemler, metro İstanbul için çok kıymetli" dedi.

İmamoğlu'nun açıklaması şöyle:

"24,5 km'lik Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey hattının atölye bakım alanındayız. Sürücüsüz planlanan araçların olduğu hat hem kumanda merkezi hem de araçlar için bakım alanı... Bu hat yoğun bir hat. Çift yönede 500-600 insana dönük bir hedef var. Uzun da bir hat. 8 ilçeden geçiyor. Fonksiyonel olarak baktığınızda gerçekten bazı hatların yoğun aktarmaların olduğu, farklı ulaşım araçlarıyla buluşma noktasıyla birleşiyor. İstanbul için nefes aldıracak noktalardan birisi olacak düzeyde. Başlangıcından bugüne emeğini buraya harcayan herkese teşekkür ediyoruz. Araçların 5'i inmiş durumda, 15'i hazırlanıyor. 2020'nin Ocak ayında sürüşlerin başlaması planlanıyor. Deneme sürüşleri, güvenlikle ilgili tedbirler çok önemli. Umut ediyoruz ki 2020'nin ik ayında bu hattı en güvenli şekliyle kullandıracağız. Engelli araçları var. Engelli vatandaşlarımızın seyahatlarını kolaylaştıran araçlar var. 

İstanbul ulaşımdaki 1 numaralı aktörü metro olmalı, bunu biliyoruz. Yerin üstüne sığmıyoruz çünkü yerin altını maksimum seviyede kullanmak zorundayız. 221.7 km İstanbul'da devam eden metro hattı var. Bunun 80 km'si Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılıyor, geri kalan 140 km'lik kısmı da İBB tarafından inşa edilyor. 140 km'lik hatlarda ihalesi devam edenler, ne yazık ki durduranlar, sözleşmesi ypılmış ama başlanmamış olan bile var. İncelemelerimiz devam ediyor. Durudurulmuş hatlar var, ekonomik sıkıntılardan dolayı. Bunları inceliyoruz. Niçin durdurulmuş olduğuna bakıyoruz, yeni finansal kaynaklar oluşturabilir miyiz çalışması içindeyiz. İncelemeleri yaparken hatların hangi seviyede durdurulduğu da önemli. Tünel aşamaları, bakım alanları var. Tünel noktalarında durdurulanların teknik sorunu var mı ona bakacağız.
İlk eylem planımız hatların devreye girmesinin önündeki engelleri kaldırmak. Hedefimiz Kabataş'tan başlayıp Mahmutbey'de biten bu hatların en kısa sürede İstanbulluyla buluşması. Çözüm masalarımız tüm aktörleriyle yönetilecek. 
Raylı sistemler, metro İstanbul için çok kıymetli. 
Risk olduğunu gözlemliyoruz. İnşaat süreçleri devamlılık ister. İnşaatları yarıda kesmek çok risklidir. Bütüncül bakıyoruz. Durudurulmuş mu, bir süre duracaksa tedbirler için ilave işlemler nelerdir inceliyoruz. İstanbulluları riske atacak sıkıntıları ortadan kaldıracağız.

Pelin Alpkökin: Trenlerimiz hızlı bir şekilde halkımızın hizmetine sunulacak

Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin de incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, "Sorunları plan çerçevesinde hep birlikte çözeceğiz. Güçlü bir ekibimiz var. Gerekli önlemler alınarak sorunlar çözülecek, trenlerimiz hızlı bir şekilde halkımızın hizmetine sunulacak" dedi. 

Ekrem İmamoğlu, (gazetecilerin ulaşımda kadına güveniyorsunuz' sözü üzerine) kadına bir tolerans değil kadının hakkı. Kadının girişimci olması, hakettiği yerde olması bizi mutlu eder. Attığımız adımlar, atamalarımız, birimlerde çalışacak kadın adaylar uzman insanlar. Kadın oldukları için değil uzman oldukları için atandılar. Bütün arkadaşlarımız çalışmak için bir aradayız."

"1 ayda çok ilginç yorumlar duyuyorum. 'Hani ulaşım sorununu çözecekti' diye"

İmamoğlu'na metrobüslerle ilgili sıkıntılar da iletildi. İmamoğlu, bu yönlü soruyu, "Metrobüs araçlarımızın ciddi anlamda değişime ihtiyacı var. Hem eskiyen araçlar var hem de ters yön ulaşımı sıkıntı kazalara neden oluyor. Bunların değiştirilmesi noktasında tespitlerimiz var. 1 ayda çok ilginç yorumlar duyuyorum. 'Hani ulaşım sorununu çözecekti' diye… Beklentiyi fazla abartmış olanlar var ya da niyeti farklı olanlar var ama metrobüs araçları, yoğun bir şekilde gündemimizde. Aynı zamanda bir metrobüs aracının kapasite yeterli olmamasından dolayı insanların birikmesine neden olduğunu biliyoruz. Bu konuda uzman, yerli araç üretimi yapan firmalar da var. Onlarla bağlantılarımız sürüyor. Elbette hızlı rehabilite edeceğimiz ve hızlıca devreye alacağımız kısımları var ama işin tümüyle çözümü gerçekten orada ciddi bir araç yenilemesi konusu bu anlamda da yeterliliğine inandığımız genel olarak, sistem olarak, yön düzenlemesi olarak uygun araçlar var kapasite olarak ama bunların imalatı devreye alınması ne yazık ki kışa yetişecek bir durum değil ama bir rehabilitasyonla bazı sıkıntıları giderecek durumdayız" şeklinde yanıtladı. 



"Yeni metrobüs hatlarımız olacak"

İmamoğlu, "Garajlarda bekleyen Hollandalı şirkete ait otobüsleri kullanacak mısınız" sorusuna ise, "Artık bakacağız. Müze mi yaparız onları bilmiyorum. Tabii yanlış adımların atıldığı bazı işler oldu metrobüs alımlarında. Yani özellikle İstanbul'un topografyasına uygun olmayan araçlar alınmıştı. Ciddi paralar harcanmıştı. Bunlar üzücü şeyler. Ben şöyle inanıyorum. Gördüğünüz şu dairenin içinde bile aklı, bilimi ve emeği temsil eden insanlar var. Benim her şeyi bilmek zorunda olmadığımın herkes farkındadır. Bu işin uzmanları var. Oturup detaylıca her işi, her organizasyonu, her projeyi yani bir şu sistemi yapmak tümüyle bir kabiliyet elbette bunu kabul ediyoruz ama tümüyle. Finansmanıyla örneğin, finansmanı eğer pahalıya mal olmuşsa bu bir kabiliyet değil. En uygun fiyatı buraya mal etmek en doğrusu ya da en doğru aracı buraya katmak ya da imalat sırasında riskleri sıfıra indirmek. Bu kabiliyette insanlarımız Türkiye'de şükürler olsun ki var. Bir başka kabiliyet gerekiyor. Yöneticide olması gereken kabiliyet işi ehline teslime etmek. Her konuda biliyorum dememek. Biz de onu yapacağız. Yeni metrobüs hatlarımız olacak" yanıtını verdi.

Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının 1. etabının 2020'nin ocak ayında hizmete girmesi hedeflenirken, Kabataş-Mecidiyeköy 2. etap ise kazı çalışmaları nedeniyle sürüyor. 

Kabataş - Mecidiyeköy - Mahmutbey metro hattı bakım ve kumanda merkezinde incelemelerde bulunuyoruz. https://t.co/3FUiDymrrp

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) July 30, 2019

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları