loading
close
SON DAKİKALAR

Elektrik ve doğalgaza zam yolda

Elektrik ve doğalgaza zam yolda
Tarih: 06.01.2014 - 18:40
Kategori: Ekonomi

Kurdaki sert yükselişin enerjide yeni zamlara kapıyı aralayacağı belirtiliyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, aralık ayındaki açıklamasında; ocak ayında doğalgaza ocak-şubat-mart döneminde ise elektriğe zam yapılmayacağını açıklamış, tüketiciyi rahatlatmıştı. Ancak, bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın yaptığı değerlendirmeler ‘zam’ sinyali olarak algılandı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, döviz kurunda son dönemde yaşanan artışların enerji sektörüne bazı etkilerinin olacağına işaret ederek, “Yeni kur seviyesi ile yapılan fizibiliteler enerji fiyatlarına yansır” açıklamasını yaptı.

Bazı büyük üretim santrallerinin ihalesini tamamlayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Çatalağzı Termik Santrali ve Yatağan Termik Santrali için açtığı ihalede önümüzdeki günlerde teklifleri alacak. Bunun ardından ÖİB yeni üretim santralleri için ihaleye çıkacak.

Görev süresinin dolması sebebiyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Köktaş, “Döviz kurundaki artış nihai yatırımcıyı elbette etkiler. Elektrik üretim özelleştirmelerinde finansman sorunu yaratabilir” dedi.

Kurdaki artışın sektöre olumsuz etki yapabileceğini kaydeden Köktaş, “Proje maliyetlerinin artışı sıfırdan yatırımların gecikmesine neden olabilir” diye konuştu.

Köktaş, yeni kur seviyelerinin enerji sektöründe yapısal olumsuzlukları beraberinde getireceğini ve maliyet hesaplarını bozacağını kaydederek, “Yeni kur seviyesi ile yapılan fizibiliteler enerji fiyatlarına yansır” diye konuştu.
Elektrik üretim şirketleri ve doğalgaz dağıtımda hızlı bir konsolidasyona ihtiyaç olduğunu vurgulayan Köktaş, mali yönden güçlü oyuncular gerektiğini belirtti.
“Elektrik üretim tarafında 860 civarında çalışan tesis var. Bu kadar bölünmüşlük sorun yaratabilir” diyen Köktaş, son dönemde özelleştirmeler kanalıyla yalnızca elektrik dağıtımda bir miktar konsolidasyon gerçekleştiğini bildirdi.
Görevde bulunduğu altı yılda toplam 13,500 civarında lisans verildiğini sadece nükleer ve güneş enerjisinin sistemde bulunmadığını ve bunun da yakın dönemde dahil olacağını kaydeden Köktaş, “Son dönemde doğalgaz lisansı talebi azalırken kömür tarafında arttı. Yerli kömür kaynaklarının kullanımı için ciddi başvuru var” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları