loading
close
SON DAKİKALAR

Eline ayak parmağını diktiler

Eline ayak parmağını diktiler
Tarih: 11.02.2012 - 19:10
Kategori: Sağlık, Yaşam

Adana'da bir çiftçinin patozda kopan sol el başparmağının yerine, doktorun kararıyla sağ ayağının parmaklarından biri dikildi.

Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde çiftçilik yapan 27 yaşındaki Alim Ekti, temmuz ayında tarlada çalıştığı sırada elini patoza kaptırdı.
Kaza sonucu sol elinin baş parmağı kopan Ekti, kopan parmağıyla birlikte Kahramanmaraş’taki bir hastaneye gitti ancak parmak çok zarar gördüğü için yerine dikilemedi.
Ekti, yaklaşık bir ay sonra tavsiye üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine gelerek, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Acartürk’le görüştü.
1 HAFTA İKNA ETMEYE ÇALIŞTILAR 

Muayenenin ardından Acartürk’ün ayak parmağından ele nakil yapabileceğini söylediği Ekti, önce doktorun şaka yaptığını düşündü. Yaklaşık 1 hafta boyunca doktorun ikna etmeye çalıştığı hasta, daha sonra ameliyatın yapılmasına izin verdi. Yaklaşık 10 gün önce yapılan ameliyat sonrası Ekti’nin sağ ayağının ikinci parmağı, kopan sol el başparmağının yerine dikildi.
Doç. Dr. Oğuz Acartürk, başparmağın insanda çok önemli işleve sahip bir uzuv olduğunu belirterek, bu parmağı kopan kişinin elini eskisi gibi gibi kullanamayacağı, işlevinin azalacağını söyledi.
AYAK İKİNCİ PARMAĞI BENZER

Bu hastanın da sol elinin başparmağının birinci eklemin altındaki bölgeden tamamen koptuğunu belirten Acartürk, şöyle konuştu: "Onarım cerrahisinde temel ilkelerden biri, bir uzuv kaybında onun çok benzer bir uzuvla onarımıdır. Vücutta da başparmağına en benzer ve kısmen vazgeçilebilir olan iki öge var. Bunlardan biri ayak başparmağı, ikincisi de ayak ikinci parmağıdır. Ayak ikinci parmağının kaybı biraz daha kabul edilebilir bir şey. Bu hastada da kendi başparmağı ile ayak ikinci parmağı hemen hemen benzerlik gösteriyordu. Onun için ikinci parmağı tercih ettik." 

Hastayı ikna ettikten sonra yapılan operasyonun çok başarılı geçtiğini belirten Acartürk, şunları söyledi: "Ayak parmağını nakilden sonra parmak hareketini sağlasın diye atardamarı, toplardamarı, 3 siniriyle 4 tane de tendon dediğimiz kirişlerle, kemiği ve tırnağıyla beraber dikkatli bir şekilde alarak vücuttan ayırdık. Daha sonra eldeki damarlara ve sinirlere bunları tekrar yerleştirerek bağlantıyı gerçekleştirdik. Hasta şu an fizik tedavi aşamasında yaklaşık 6 ay sonra parmağını normal şekilde kullanabilir."
TÜM PARMAKLAR İÇİN YAPILABİLİR
Acartürk, bir parmağı kopmuş kişi için en ideal olanın kopan uzvun tekrar yerine dikilmesi olduğunu belirtti.
Fakat bazı vakalarda kopan parmağın tekrar dikilemeyecek kadar kötü durumda olduğunu ifade eden Acartürk, "Bu tarz durumlarda ayaktan ele nakil yapılabilir. Bunun için zaman sınırı yok? Hasta geldiği an bile ayaktan nakil yapılabilir. Yıllar sonra da yapılabilir. Önemli olan elin iyi bir durumda olmasıdır" dedi.
Ayaktan ele naklin teorik olarak tüm parmaklar için yapılabildiğini belirten Acartürk, "El görsellikten çok işlevsel bir organ. Vakalarda önemli olan elin ne kadar işlev kaybettiğidir. Mesela ikinci parmak koptuğu zaman bunun eldeki işlevi yüzde 10 veya 15 kadardır. Diğer 4 parmak ise daha önemlidir. O nedenle ikinci parmağı onarmak için bu ameliyat çok fazla gerçekleştirilmez" diye konuştu.
Acartürk, başparmak haricindeki diğer 4 parmağın koptuğu vakalarda da ayaktan aynı anda 2 parmak alınarak nakil yapılabildiğini belirterek, bu sayede ele yeniden tutabilme kabiliyeti kazandırıldığını sözlerine ekledi.
Ameliyattan 6 gün sonra taburcu edilen Alim Ekti de ayaktan ele parmak nakli yapılacağı söylendiğinde inanamadığını belirtti.
İYİ Kİ HOCAMI BULMUŞUM

Doktorun şaka yaptığını sandığını ifade eden Ekti, "Bana bu operasyonun yapılabileceği söylenince bir hafta ’olur mu olmaz mı’ diye düşündüm. Daha sonra hocamız beni olacağına ikna etti. Ameliyattan sonra elimin çok iyi olduğuna sevindim. İyi ki hocamı bulmuşum. Bana yeniden parmağımı bağışladı. Çok kötüydüm.
Moralim çok bozuktu. ’Ben böyle nasıl yaşarım’ diyordum" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları