loading
close
SON DAKİKALAR

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp: Hollanda ile ilişkilerin bu hale gelmesi son derece vahim

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp: Hollanda ile ilişkilerin bu hale gelmesi son derece vahim
Tarih: 06.02.2018 - 17:51
Kategori: Medya

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Can Ataklı’nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Kuneralp’in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

“(Hollanda ‘nın büyükelçisini çekmesi) Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke Hollanda. NATO üyesi, AB'nin kurucu ülkelerinden.  Uzun dönem Türkiye'ye sıcak bakıyor,  AB üyeliğini destekliyordu, üzücü bir şey. Hollandalılar tarafından yapılan açıklamada büyükelçi tayin etmeye kalkarsanız kabul etmeyeceğiz, diyor. Batıdan bu kadar sert bir açıklama gelmemişti. Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı. Açıklama kapıyı açık tutan üslupla yazılmış. Dışişleri bir üslupla gidiyor, hükümet yetkilileri başka türlü. En çok yatırım yapan ülkelerin başında olan Hollanda ile ilişkilerin bu hale gelmesi son derece vahim.

Hollanda'dan gelen turist sayısı azalır, sermaye girişi yavaşlar, Avrupa kurumlarında Hollanda'dan destek bulmak zor olur. Patriot bataryaları da Hollanda'nındı.

(AB ile ilişkiler) AB, açılacak yeni fasıl yok dedi. Madem açılamıyor Gümrük Birliği'ni derinleştirelim, dendi. Orada da bir şey yok. Almanya'dan insan hakları alanında ilerleme meydana gelmedikçe Gümrük Birliği'nde de ilerleme olmaz,  açıklaması geldi. Ne bir mevzuata uyma, ne bir siyasi birliktelik var. Bunlar askıda. Yakın bir gelecekte bu alanda herhangi bir ilerleme beklemek doğru değil. İki taraf da ilişkiyi tamamen koparmak istemiyor. İlişkiler buzdolabında.

(Afrin operasyonu için)  Rusya'nın icazeti alındı. MİT ve genelkurmay başkanını Moskova’ya gitmeleri onun işareti sanırım. Suriye’nin tamamında ya da kuzeyinde hava kontrolü Rusya’nın elinde. Askerlerimiz Afrin operasyonunu başlattığında hava desteği alabilmeleri için bu gerekiyordu.

Rusya, İran, Suriye, batı ne bekliyor bilmiyorum, açıklanmadı. Eline değneği alanlar harita üzerinde yorumlarda bulunuyor televizyonlarda ama işin arkasında ne  var bilmiyorum.

Suriye, Türkiye’yi  Güvenlik Konseyi’ne şikayet edebilir.  Karar alınır, Türkiye askerini çekmezse büyük çıngar çıkar. Tehlike kamuoyu oluşturulması. Kimisine göre yarım milyon kimisine göre 200 bin sivil var. Oraya girildiğinde sonuçları ne olacaktır? Yabancı gazeteciler girip de Türk askeri sivillere ateş açarken fotoğraflar çekerse kıyamet kopar."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları