loading
close
SON DAKİKALAR

Emniyet ''işkence ve tecavüzle'' suçlanan polise sahip çıktı

Emniyet ''işkence ve tecavüzle'' suçlanan polise sahip çıktı
Tarih: 27.07.2012 - 14:59
Kategori: Gündem

Emniyet Genel Müdürlüğü,adı bir şüpheliye "işkence ve tecavüz" dosyasında geçen Sedat Selim Ay'a sahip çıktı...


Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığına atanan ve ismi 1996 yılında gözaltındaki bir şüpheliye "işkence ve tecavüz" dosyasında geçen Sedat Selim Ay'a sahip çıktı. Yapılan açıklamada, "İlgili davaların ve idari soruşturmaların sonuçları kendisinin rütbe terfi almasına ve söz konusu makama atanmasına engel durum teşkil etmemektedir" denildi.
    

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcılığına atanan Emniyet Müdürü Sedat Selim Ay ile ilgili davaların ve idari soruşturmaların sonuçlarının, kendisinin rütbe terfi almasına ve söz konusu makama atanmasına engel durum teşkil etmediğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında Emniyet Teşkilatı ile ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamada Emniyetin sahip olduğu teknoloji sıralanarak, kanunlar çerçevesinde güvenlik hizmeti sunulmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Emniyet teşkilatının, "işkenceye karşı sıfır tolerans" ilkesiyle çalıştığı öne sürülen açıklamada, "Bu süreçte, personelden yanlış davranış ve tutumlar içerisine girebileceklerin olabileceği değerlendirilmekle beraber; kurum olarak işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans ilkesi gereği, aykırı davranış gösterenler hakkında adli ve idari işlemler titizlikle yapılmakta, olaylar gerekli her durumda görevlendirilen polis başmüfettişleri veya bakanlık müfettişleri tarafından incelenmektedir" ifadesi kullanıldı.

İddia 1996 yılıyla ilgili açıklamada son 1 yılın rakamları var

Emniyet Teşkilatı'nda, 2011 yılından bugüne kadar işkence ve kötü muameleden dolayı meslekten çıkartılmayı gerektirecek bir suç işlenmemiş olmakla birlikte, diğer disiplin suçları ile ilgili toplam 15 bin 330 disiplin cezası verildiği ve 495 personelin meslekten ihraç edildiği anımsatılan açıklamada,"Adli ve idari soruşturmalar personelin terfi ve atamalarında ilgili kurullar tarafından göz önünde bulundurulmaktadır. Yargı organları ve uluslararası mahkeme kararları idaremiz açısından bağlayıcı olduğundan verilen hüküm çerçevesinde hareket edilmektedir" denildi.

"Terfisine engel bir durum yok"

İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcılığına atanan Emniyet Müdürü Sedat Selim Ay ile ilgili davaların ve idari soruşturmaların sonuçlarının, kendisinin rütbe terfi almasına ve söz konusu makama atanmasına engel durum teşkil etmediği açıklamada yer  aldı.

"İddia sahibi teröristmiş"

Açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Emniyet Müdürü Ay hakkında Yargıtay'ca onanmış hiçbir ceza olmadığı gibi, haberlerde sunulan iddiaların aksine Türkiye, Emniyet Müdürünün fiilleri dolayısıyla AİHM'de ceza almamış; olayda adı geçen bayanın ifadelerinde veya doktor raporlarında hiçbir darp-cebir ve tecavüz iddiası veya belirtisi olmadığı halde gözaltı işleminden dokuz ay sonra yapmış olduğu iftiralar nedeniyle yetersiz tahkikattan dolayı cezalandırılmıştır. Emniyet Müdürü Ay, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde Komiser olarak 1996 ve 1997 yıllarında görev yapmakta iken; MLKP (Marksist Leninist Komünist Partisi) adlı silahlı terör örgütünün roketli, bombalı ve otomatik silahlarla Sultanbeyli Kaymakamlığı, Emniyet Müdürlükleri ve bazı siyasi parti binalarına yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ile sivil vatandaşlara ve polise yönelik infaz eylemleri sonrası başlatılan operasyonlara katılmış ve çok sayıda terör mensubunun silahları ve bombaları ile birlikte ele geçirilmesinde görev almıştır. 1996 ve 97 yıllarında gerçekleştirilen operasyonlar sonrası açılan davaların; 'tecziyesine ve ertelenmesine' dair karar bozularak zaman aşımı nedeniyle dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olmakla beraber, yerel mahkemelerin her iki tecziye kararı da Yargıtay'ca onanmamıştır."

Söz konusu olay ile ilgili olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "maddi tazminat talebini reddettiği", ayrıca iddia edilen tecavüz olayı ile ilgili Fatih Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verildiği söylenen açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığının inceleme raporunda da "iddianın herhangi bir mesnede dayanmadığı sonucuna varıldığı" aktarıldı.






ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları