Er Tanık'ı ihmal mi öldürdü?

Psikiyatrik bozukluğu olan jandarma er Tanık'ın, kırmızı reçeteli ilaç kullanmasına rağmen silahlı nöbete gönderildiği ortaya çıktı...
Maraş’ın Andırın İlçe Jandarma Komutanlığı’nda vatani görevini yapan jandarma er Emre Tanık, 26 Kasım’da gece nöbetinde iddiaya göre G-3 piyade tüfeğini çene altına dayayıp intihar etti. ABD vatandaşı da olan Tanık, hayatını kaybederken intiharı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Radikal’e konuşan er Emre Tanık’ın ailesi, şüpheler kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de büyük ihmali olduğunu öne sürdü.
‘Kırmızı reçetli ilaç verildi’
Kardeşinin acemi birliğinde kollarındaki çizikler nedeniyle refüze edildiğini belirten ağabey Şakir Tanık, “ Psikiyatrik bozukluk olduğu için hastanede kardeşine kırmızı reçeteli ilaç verdiler. Annem ‘bu askerimiz depresyonda, kendisini yakacak başkalarını da yakacak’ deyince hastane başhekimi ‘bizim yapacak şeyimiz yok’ dedi” diye konuştu.
‘Silah alamaz raporu vardı’
Er Emre Tanık’ın asker olmadan önce de silah almak üzere Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne başvurduğunu ancak “Kendisine ‘silah alamaz ’ heyet raporu verdiliğini ifade eden ağabey Şakir Tanık şunları anlattı: “Kardeşim ruhsal durumunda sorunlar olduğuna dair bilgileri gizlemeye çalışsa bile fark edilebilirdi. Zaten durumunun silah almaya uygun değil. Kardeşime acemi birliğinde reçeteli ilaç yazıldığı sırada doktor doğru dürüst muayene etmemiş. Kahramanmaraş’ta ise reçeteli ilaç almaya giderken yanına refakatçi verilmemiş.”
İntihardan sonra Emre’nin bölük komutanının kendisini aradığını ifade eden Şakir Tanık, “Komutan Emre’nin ‘Ben de diğer askerler gibi olmak istiyorum’ dediğini anlattı. Peki ama bu durumda bile nöbet tutulması gerekiyorsa niye silah verdiler kardeşime? İhmallerin ardı arkası yok” diye konuştu. Ağabey Tanık kardeşinin birliğinde de üst devre askerler tarafından dövüldüğüne dair şikayette bulunduğunu da söyledi.
‘Birdaha çarşıya çıkamadı’
Bu olaydan iki gün sonra Cumartesi günü Emre’nin Kahramanmaraş’ta hastaneye sevki çıktığını belirten ağabey Tanık, “Yeniden kırmızı reçeteli ilaç yazılmış. O arada kardeşimle internetten konuştum. Gözü mordu. Yüzünde çizikler vardı. ‘Ne oldu’ deyince ‘Kavga ettik. Suçum yok, tekmelerle vurdular’ dedi. Sonra ‘otobüsü kaçırmayayım’ dedi bölüğüne gitti. Ertesi gün de çarşı izni vardı. ‘Yarın yine konuşuruz’ dedi. Ancak Pazar günü çarşı iznine çıkamadı. Sonra da ölüm haberi geldi” diye konuştu.
Öte yandan Emer Tanık’a ölümünden sonra yapılan Otopsi Raporu’nda da kollarında çeşitli kesik ve çiziklere rastlandığı kayıtlara geçti. Raporda, bu izlerin “Psikopatik kesi” olduğu belirtildi. Böylece Emre Tanık’ın ailesinin Manisa’daki askeri hastane yetkililerini inandıramadıkları “psikiyatrik sorun” otopsi raporuyla da bir kez daha belgelenmiş oldu.
Soruşturma açılmalı
Asker Hakları Platformu’ndan avukat Mehmet Bozkır, “ Psikiyatrik sorunu olduğu öğrenilmişse Rehberlik Danışma Merkezi’ne gönderiliyor. Genel bir tehlike arz ettikleri için silah verilmiyor. İlaç kullandığı öğrenilinece silahının alınması gerekiyordu. Bu olayın kesinlikle soruşturuluması gerekiyor” diye konuştu.
‘İntihar önlenebilir’
Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı ise “Bu kadar büyük bir asker grubunun içinde sıkıntıları tespit kolay değil. Bu gençlerin arasında askerlik yapmak istemeyen ya da bir an önce kurtulmak isteyenler de var. Psikiyatrik teşhisi kolayca konulan vakalar değildir. Bir de böyle belirsizlik eklenebiliyor. Bazen vakalar gözden kaçabiliyor. Geçmişten gelen problemler dolayısıyla intihara eğilimli olan bir grup bunu askerlik sırasında gerçekleştirebilir. Ama bireyin intihar risk değerlendirmesi, bu riskleri azaltabilir” dedi.
Türkiye mahkum olmuştu
Emre Tanık’ın başından geçenlere benzeyen bir olay 2004’te de yaşandı. İnsan Hakları Ortak Platformu raporuna da giren olay şöyle gelişti: Mustafa Metin, askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken psikolojik rahatsızlıklar geçirdi ve üç kez hastaneye kaldırdı. Her defasında birliğine geri dönen Metin, birliğinde asılmış halde bulundu. Bir ihbar üzerine ailesi gerçeği araştırdı. Sonuç alamayınca dosyayı AİHM’e taşıdı. Dosyayı inceleyen AİHM, devletin sorumluluğuna dikkat çekip Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.
İntiharlar, şehit sayısını geçti
TBMMİnsan Hakları Komisyonu gündemine de giren asker intiharları konusunda rakamlar son derece çarpıcı. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’in verdiği rakamlara göre son 2.5 yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve er intihar etti. Oysa yine Üstün’ün veridiği rakamlara göre aynı dönemde iç güvenlik olaylarında 233, son 10 yılda ise 818 asker şehit oldu. Yani, intihar sayısı şehit sayısı geçti. Askerlikle ilgili hak ihleleri şikâyetleri de artıyor.
Radikal/Enis Tayman
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları












