loading
close
SON DAKİKALAR

Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıklıyor

Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıklıyor
Tarih: 28.01.2014 - 13:43
Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası, 2014 enflasyon tahminini yüzde 5,3'ten 6,6'ya yükseltti...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, sunumu öncesi bir bilgi vermek istediğini söyledi.
Para Politikası Kurulu toplantısının bugün akşam saatlerinde yapılacağını anımsatan Başçı, "Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah Yavaş, Amerika'dan bugün akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek. O yüzden sizlerle birlikte olamadı. Para Politikası Kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir Kurul üyemizin eksik olmasıdır. Onun katılımını bekliyoruz" diye konuştu.

"ÜZERİMİZDE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"
Bu akşamki PPK toplantısında fiyat istikrarını sağlayacak adımlar atacaklarını kaydeden Başçı, "Üzerimize düşeni yapacağız" dedi.
Başçı, "Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarının hepsinin gözden geçirilmesini tartışabiliriz" diye konuştu.
Başçı, toplantıda tek politika faizini de değerlendirileceğini açıkladı.

" SERMAYE AKIMLARI YAVAŞLIYOR"
Başçı, Enflasyon Raporu'na ilişkin sunumunda son aylarda iktisadi konjonktüre damgasını vuran en önemli gelişmenin Amerikan Merkez Bankası'nın nicel genişleme politikasından çıkış süreciyle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında gözlenen belirgin yavaşlama olduğunu ifade etti.
Geçen yıl mayıs ayından itibaren zayıf bir görünüm sergileyen sermaye akımlarının 2013 yılının son çeyreğinde de benzer seyrini devam ettirdiğini belirten Başçı, özellikle portföy akımlarındaki çıkış eğiliminin sürdüğünü, diğer taraftan giderek artan oranlarda borçlanmaların devam ettiğini bildirdi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
Başçı, 2014 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 5.2-8.0 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini aktardı.
2015 enflasyon öngörüsünün ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında olduğunu söyleyen Başçı, 2015 için orta noktanın yüzde 5 olduğunu kaydetti.
Başçı, 2014 sonu gıda fiyat artışını yüzde 8 seviyesinde tahmin ettiklerini bildirdi.
"2014 yılsonu enflasyon tahminimizi 1.3 puan yukarı yönlü güncelledik. Orta vadeli hedefimiz olan yüzde 5 enflasyona ulaşmak için elimizdeki tüm enstrümanları kullanabileceğimizden şüpheniz olmasın" diyen Başcı, PPK toplantısının amacının fiyatlama davranışındaki bozulmayı engelleyerek fiyat istikrarına yönelik adımları atmak olacağını belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları