loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Fatih sondaj gemimiz, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti

Erdoğan: Fatih sondaj gemimiz, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti
Tarih: 21.08.2020 - 15:13
Kategori: Siyaset

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz'da başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar rmetreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. 

Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz'da başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar rmetreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz'e uğurladığımız Fatih sondaj gemimiz hepimizi gururlandırdı.

Tuna 1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya gaz sahası isimlendirdiğimiz alanda mühendislik çalışmaları tammaladın. Aynı bölgede yeni doğalgaz keşifleri muhtemel. Bu bulunan erezerv daha zengin bir kaynağın ilk parçası. İnşallah gerisi de gelecek.

Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak geleceğe güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Tespit kuyuları açacak, inşaat kulelerine geçeceğiz. 

Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. 

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz.

Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.
Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.
Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.
Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Milletimizin refahı için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin.
AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir."

Erdoğan, konuşmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuştu.

Albayrak'ın açıklamaları şöyle:
"Bugün Türkiyemizin milli enerji politikaları açısından tarihi bir gün. Heyecanlıyız, mutluyuz, gururluyuz. Ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir sürece şahitlik ediyoruz. Bugünün şöyle bir anlamı var. Ağustos malum zaferler ayı. Malazgirt'ten Mohaç'a, Büyük Taarruz'dan Sakarya'ya kadar zaferlere imza atmışız. Yine bir Ağustos ayında makus talihimizi tarihe gömdüğümüz, şanlı bir zafere imza attığımız bir güne tanıklık ediyoruz.

Türkiye tam bağımsızlık yolunda çok büyük bir adım attı. Bugün burada keşfedilen gaz 83 milyonun. İşin ekonomik boyutu itibarıyla bugün teknik süreci değerlendirdikten sonra çok net şunu ifade edebilirim ki mevcut keşif ve potansiyelle birlikte ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımızı söyleyebiliriz, cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir sürece girdiğimizi elhamdülillah görmüş oldum."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı, yapılan test analizden sonra TPAO'dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu, oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Testlerden sonra gaz son derece kaliteli."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları