Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
Anadolu kültürü Edirne'den Kars'a, Muğla'dan Hakkari'ye olağanüstü zengindir. Güzel türkülerimiz, şarkılarımız var, insan kültürümüz çok zengin. Bayrağımızın altında barış ve huzur içinde kavgasız gürültüsüz yaşamak istiyoruz.
Esnafı, çiftçisi, memuru çalışacak. Herkes işin bir ucundan tutacak. İnanın o zaman Türkiye'yi kimse yakalayamaz.
Gerginlikten beslenen siyaset anlayışını dışlayan, düşüncelerin özgürce ifade edilebildiği Türkiye'yi yaratabilirsek bizi kimse yakalayamaz. Üniversiteler bilim üretsin, gazeteciler özgürce haberlerini yapsın istiyoruz. Bunun önünde bir engel var. O anahtar sizin elinizde. Açtığınızda yeni bir dünyanın kapsını aralamış olacağız.
Edirne kadim bir şehir. Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir kent. 60 yıllık çözülemeyen bir sorunu belediyemizin ve Edirne halkının sayesinde çözdüğü kent. Eğer kararlı durabilirsek topladığımız parayı yerinde, halk için harcayabilirsek çözemeyeceğimiz sorun yok.
Dün Ankara'dan Bursa'ya gidiyordum, sabah acı haberi aldım. 8 kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu topraklar acılarla yoğrulmasın istiyoruz. Analar ağlamasın diyoruz. Terörü bitirmek istiyoruz. Kim olursak olalım insansdank teröre karşı ortak tavır sergilemek zorundayız.
Terörü lanetlemek ortak görevimiz. 35 yıldır çözülemiyorsa neden çözülemiyor diye düşünmemiz lazım. Sorunu çiftçi, esnaf, sanayici değil siyaset kurumu çözecek.
Seçimler olduğunda 4 yılda terörü bitireceğim, bitiremezsem siyaseti bırakacağım dedim. Bana 'sen kimsin' dediler. Ben aklıyla vicdanıyla hareket etmesini bilen birisiyim. Elin oğlu çözüyor da biz niye çözemeyeceğiz?
Edirne'den 80 milyona söz veriyorum 4 yılda çözemezsem siyaseti bırakacağım. Ülkenin çözülmeyecek sorunu yok. En temel sorunumuz aklın egemen olduğu siyaset anlayışı yerine hırsların egemen olduğu siyaset anlayışına Türkiye'nin sürüklenmesi. Öyle bir toplum yaratıldı ki komşumuzun inancını sorgular hale geldik.
-Bütün CHP'li belediyelerin olduğu yerlerde çok güzel işler yapıyoruz. Diğer belediyelerin 5 liraya yaptıklarını 1 liraya daha kaliteli yapıyoruz.
Dün bir yörük kardeşim 'bana bir şey söyler misin sana neden oy vereyim' dedi. Ben de 'kul hakkı yemem, her kuruşun hesabını veririm' dedim. Türkiye zengin bir ülkedir imkanlarımız var. Olağanüstü doğamız, çalışkan insanlarımız var. Kimin aklına gelirdi Türkiye saman ithal edecek. Düne kadar çalışan fabrikalar neden kapalı.
Her evde bir işsiz var. Suç oranının en düşük olduğu beldeler CHP'li başkanların yönettiği beldelerdir. Arzu ediyorsa sayın İçişleri Bakanı, Başbakan baksın. Çünkü çocuklarımıza oyun, yurt, spor alanı bir şekilde sağlıyoruz. Kadınlarımızın rahat hareket etmesini sağlayacak alanlar yapıyoruz.
Seçimler sırasında asgari ücreti net bin 500 lira yapacağız demiştik. Kıyamet kopmuştu. Şimdi bütün belediyelerimizde asgari ücret en az bin 500 lira. En küçük belediyemiz yapabiliyorsa koca Türkiye Cumhuriyeti'nde neden yapılamasın?
Söylediğimiz her vaadi kuruş kuruş hesabı yapılmadan duyurmuyoruz. Hesabımızı yapıyoruz ve başkalarına da danışıyoruz.
-Sabahtan beri birçok ilçeye uğradık. Ergene ortak sitem konusu. Arkadaşlarımız Ergene temizlensin diye önerge verdiler. Suyun çürüdüğünü duydunuz mu, su çürümüştür. Birisi kaybolsa cesedi bile aranamıyor. Nasıl bir anlayış?
CHP iktidarında göreceksiniz Ergene'nin kirliği en geç 3 yıl içinde ortadan kalkacaktır.
Edirne kadim kent. İnsanların tarihe, kültüre, inanca saygısı olur.
Bizim belediye başkanlarımızda kent bilinci, kentin kültürünü koruma anlayışı var.
Edirne deyince Mimar Sinan'ın eserini herkes bilir. Kentin kimliğini yok ederseniz kenti yok edersiniz. Edirne belediye başkanımızı kentin dokusuna sahip çıktığı için yürekten kutluyoruz.
-Eskiden Bursa'ya yeşil Bursa denirdi şimdi beton Bursa denir. Eskişehir, Ankara ve Bursa arasında bozkır bir kentti. Şimdi plajları olan yemyeşil kent. Çünkü CHP'li bira başkanın eli değmiş.
Aydın'da devasa bir Sümerbank fabrikası vardı orayı belediye başkanımız, kamulaştırıp yeşil alan ilan etti.
Belediye başkanlarıyla ilgili karar aldılar. Ya istifa ya gereğini yapacağız, dediler. Belediye başkanı 'kabahatim yok niye edeyim' diyor. Edeceksin, etmezsen seni hapse atacağız, dediler. İstifa ettiler. Tehdidi yapan zat sıra CHP'li belediyelerde, 'Kılıçdaroğlu gereğini yapsın' diyor.
Ben gereğini yapıyorum bütün belediye başkanlarımız başarılı hizmetler yapıyorlar, gereğini yapıp onları kutluyorum.
Belediye başkanlarımıza 'bütçenizin denetimini halka açın, oy versin vermesin tüm vatandaşlarımıza eşit hizmet götürün' dedim.
Ortak aklı savunuyoruz.
Edirneli kardeşlerimiz birliği, bütünlüğü bayrak ve insan sevgisinden yana oy kullandılar. Edirne'yle yalnızca ben değil tüm demokratlar gurur duyuyor."
Vişne Haber Ajansı