loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Suriye yeni Kerbela

Erdoğan: Suriye yeni Kerbela
Tarih: 08.09.2012 - 12:08
Kategori: Dünya

Erdoğan, Suriye'deki çatışmaları Kerbela'ya benzetip ''Mezhep taassubuyla bu zulme sessiz kalanlar var'' dedi...

Başbakan Tayyip Erdoğan , Ortadoğu ’dan çok sayıda dini lideri buluşturan ‘Arap Uyanışı ve Yeni Ortadoğu ’da Barış: Müslüman ve Hıristiyan Perspektifleri’ konulu konferansta, Suriye ’de yaşananları Kerbela olayına benzetti. 

İslam Araştırmaları Merkezi ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından dün İstanbul ’da düzenlenen konferansın açılışında konuşan Erdoğan, Yezid’in Hz. Hüseyin’i katlettiği olaya atfen “1332 yıl önce Kerbela’da yaşanan neyse bugün Suriye ’de yaşanan da odur. Suriye ’de zalim diktatör en ağır silahlarla toplu katliam gerçekleştirirken, sırf mezhep taassubu nedeniyle bu zulme sessiz kalanlar, alkış tutanlar, çanak tutanlar var” dedi.

 Erdoğan, “Benim mensubu olduğum mezhepte öldürmek, zulmetmek nasıl insanlık dışı bir girişimse çok iyi biliyorum ki bu zulmü yapanların mensubu olduğu mezhepte de bu, insanlık dışı bir girişimdir. Mazlum değişik olabilir, zalim değişik olabilir ama yaşananlar yeni bir Kerbela’dır“ diye konuştu. 

Hiçbir dine önyargılı olmadıklarını belirten Erdoğan, “ Türkiye olarak ne Irak ’ta ne Suriye ’de ne Lübnan’ da ne de diğer bölge ülkelerinde hiçbir dine, hiçbir mezhebe karşı önyargılı değiliz, mesafeli değiliz” ifadelerini kullandı.

‘Şiddetin dini olamaz’ 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, “Mirasçısı olduğumuz peygamberler geleneği geldikleri her şiddet toplumunu merhamete dönüştürmüşken, bizler modern zamanlarda hangi öğretinin etkisinde kalarak merhamet medeniyetinin yurdu olan beldelerimizi şiddetle anılır hale getirdik?

 Şiddetin dili, hiçbir dinin dili olamaz. Bugün şiddeti ve terörü enstrüman olarak kullanan hiçbir yapının İslam ’dan referansını alması asla söz konusu olamaz” eleştirisini yöneltti. Açılışta eski Lübnan Cumhurbaşkanı Amine Cemayel, Kudüs’teki Ortodoks Hıristiyan Kilisesi Başpiskoposu III. Theofilos ve Mısır Başmüftüsü Ali Cuma da dinsel ve mezhepsel çatışmaya karşı barış mesajı verdi. 

Öğle yemeği sonrası Hıristiyan katılımcılar Ayasofya’ya, Müslüman katılımcılar ise cuma namazı için Sultanahmet Camii’ne gitti. Başbakan Erdoğan , dün akşamüstü konferans için İstanbul ’a gelen Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam Haddad ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde görüştü.

‘Çatışmaların nedeni siyasi anlaşmazlık’ 

19 ülkeden 200’ü aşkın Müslüman ve Hıristiyan din adamı ile kanaat önderinin buluştuğu toplantı sırasında Radikal ’e konuşan Lübnan’ın Trablus kentinin Sünni Başmüftüsü Şeyh Malik el Şaar, Suriye ’nin etkisiyle kentte yaşanan Alevi - Sünni çatışmasının mezhepler arası gerilimden değil siyasi anlaşmazlıktan kaynaklandığını söyledi. 

Ülkedeki birçok Alevi ve Şiinin Esad rejimini, Hizbullah hareketini ve İran ’ı desteklediğini kaydeden El Şaar, Lübnanlı Sünnilerin de Suriyeli muhalifleri destekleyip desteklemediği yönündeki soruya “Biz Suriye ’de ezilen halkları destekliyoruz” yanıtını verdi. Türkiye ’nin Suriyeli muhaliflere verdiği desteğin diplomatik seviyede kaldığını kaydeden El Şaar, daha somut bir destek verilmesi gerektiğini ifade etti. 

ABD merkezli Özgür Suriye Birliği yöneticilerinden Basil Korkor da, Suriyeli muhaliflere yardımları için Türkiye ’ye müteşekkir olduklarını söyledi.

‘Mezhep savaşı yok’ 

Suriye ’deki çatışmaların mezhep savaşı olarak algılanmasını isteyen kesimler olduğunu belirten Akkor, kargaşadan yararlanmaya çalışan İslamcı kesimler olabileceğini ancak bunların çoğunun yabancı olduğunu, halkın ise Esad’ı devirmeyi amaçladığını söyledi. 

Korkor, Amerikan yönetiminin muhaliflere silah vermemesini ‘utanç verici’ diye nitelese de ABD ’de birçok muhalife siyasi liderlik eğitimi verildiğini söyledi. ABD merkezli Suriyeli aktivist Yonathan Betkolya ise, bir Alevi olarak rejimin değişmesini istediğini belirtti.


Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları