loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan ve Bahçeli Yassıada açılışına birlikte gitti

Erdoğan ve Bahçeli Yassıada açılışına birlikte gitti
Tarih: 27.05.2020 - 16:01
Kategori: Gündem

27 Mayıs darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamına karar verildiği Yassıada, darbenin 60. yıl dönümünde, 5 yıllık çalışmaların sonunda Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak açılıyor

27 Mayıs askeri darbesinin Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan Yassıada'da yargılanmış, idamlarına karar verilmişti.

Yassıada'da 5 yıldır süren çalışmalarda sona gelindi. Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak 27 Mayıs'ın 60. yılında açılıyor.

Açılışı AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Bahçeli birlikte yapacak.

Erdoğan ve Bahçeli adaya birlikte gidiyor. MHP'den yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' açılış programına birlikte seyahat ediyorlar" denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı adada yapılan açlışmalara ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, bir dönem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından eğitim üssü olarak kullanılan ve bu nedenle çok katlı beton binalara ev sahipliği yapan adanın yüzde 60'ı peyzaj alanı olarak ayrıldı. İklim ve araziye uygun 40 bine yakın yeni ağaç ve bitki dikildiği belirtilen açıklamada "Adadaki mevcut nitelikli ağaçlar ve tescilli yapılar da korundu" denildi. 

İletişim Başkanlığı'nın açıklaması şöyle:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle üzerinde durduğu konulardan biri olan adanın karanlık geçmişinin yeni nesillere ve dünyaya anlatılması amacıyla darbe yargılamalarına sahne olan spor salonu, 27 Mayıs Müzesi'ne dönüştürüldü.
Adadaki yapılardan biri de dünyanın demokrasi tecrübesi ve insan hakları tarihinin aktarıldığı Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi olarak değerlendirildi. Kütüphanesi ve sergi alanlarıyla birlikte ada, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olarak tasarlandı. Öte yandan; adada uluslararası alanda üst düzey katılımcıların da misafir edilebileceği dikkate alınarak 123 odalı kongre oteli, her türlü toplantıya ev sahipliği yapabilecek 500 kişilik kongre merkezinin yanı sıra cami, anıt ve park ile meydanlar da inşa edildi.
Adanın diğer yapıları ise tarihi Bizans sarnıcı ve zindanları, şato yapısı, seyir terasları, engelliler için yatay asansör, tarihi subay gazinosu, iskele idare ve kriz yönetim yapısı, karşılama yapısı, helikopter pisti, restoran ve personel yatakhanesi ile yönetim binasından oluşuyor.
Adanın en dikkat çekici yapısı ise 24 metre yüksekliğindeki taş yüzeyli Demokrasi Feneri. Fenerin ışığı yalnızca adadan değil komşu adalardan ve İstanbul'un yakın kıyılarından da görülebilecek."


Yassıada'nın eski hali


Yassıada'nın yeni hali

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları