loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan ve Putin görüşmesi 4 Eylül'de Soçi’de

Erdoğan ve Putin görüşmesi 4 Eylül'de Soçi’de
Tarih: 03.09.2023 - 18:21
Kategori: Dünya

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Eylül 2023 Pazartesi Soçi’de Putin ile görüşecek.

Erdoğan ve Putin görüşmesinde ana gündem tahıl anlaşmasının geleceği. Ancak son aylarda iki ülke ilişkilerindeki gerilim de görüşmenin ana başlıklarından.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yarın Soçi’de bir araya geliyor. Erdoğan’ın ziyareti, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in mart ayında Moskova’ya yaptığı ziyaretin ardından, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası bir G-20 ülkesi liderinin Rusya’ya yaptığı nadir ziyaretlerden biri olacak.

PUTİN GELMEDİ, ERDOĞAN GİDİYOR

Erdoğan, 4 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Putin’in ağustos ayında Türkiye’ye geleceğini söylemişti ancak bu ziyaret gerçekleşmedi. Son olarak gerek devam eden savaş gerekse iç karışıklıklar nedeniyle Putin’in ülkeden ayrılmayı tercih etmediğinin Türkiye tarafına yeniden bildirilmesi üzerine iki liderin görüşmesi Soçi’ye alındı.

İKİ ÜLKE ARASINDA GERGİN KONULAR

Erdoğan ile Putin’in tahıl anlaşmasının yanı sıra ikili konuları ve Suriye gibi iki ülkeyi ilgilendiren konuları da ele alması bekleniyor. Türkiye’nin 11-12 Temmuz’daki Vilnius zirvesinde İsveç’in NATO üyeliğine ilkesel onay vermesi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ziyareti ve Azov komutanlarının serbest bırakılması iki ülke ilişkilerini son dönemde test eden gelişmelerden olmuştu. Bu konuların dışında Erdoğan’ın Soçi ziyaretinin ana gündem maddesinin bir buçuk aydır dünya gündemini meşgul eden tahıl anlaşmasının yenilenip yenilenmeyeceği konusu olması bekleniyor. Tahıl anlaşmasının askıya alınmasından bu yana Moskova Ukrayna’ya giden tüm gemileri potansiyel olarak askeri yük taşıyan gemiler olarak değerlendiriyor, müdahale etme hakkını saklı tutuyor ve bu da Karadeniz’deki gerilimi artırıyor. Bu nedenle ABD Ukrayna tahılının tamamen NATO sınırları içinde kalan bir bölge içinde Tuna Nehri üzerinden ihracatı için Romanya ve Moldova ile görüştüğünü açıklarken, Fidan’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın toplantısında ise diğer tarafın alternatifi gündeme geldi. Lavrov’un açıklamasına göre Moskova Katar’ın finansal desteğiyle Türkiye’ye indirimli fiyatla 1 milyon ton tahıl göndermeyi, Türkiye’de işlenecek bu tahılın Afrika ülkeleri gibi en çok ihtiyaç olunan ülkelere aktarılmasını öneriyor.

UKRAYNA GÖRÜŞMEYE TEPKİ GÖSTERİYOR

Ukrayna ise Rusya’nın alternatif planına tepki gösteriyor, Türkiye’nin böyle bir girişim içinde olmaması gerektiği mesajını veriyor. Açıklamada Ukrayna limanlarından Ukrayna’nın tahıl ihracatı yeniden başlatılmadan Rusya’nın Karadeniz’deki tahıl ihracatını destekleme olasılığını göz önünde bulundurmanın, uluslararası yükümlülüklere ve uluslararası hukuka ciddi bir darbe vuracağı belirtildi ve “Bu Moskova’yı daha saldırgan eylemlerde bulunmaya teşvik edecek ve cezasızlık hissini pekiştirecektir” denildi. 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com-evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları