loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Yargı Reformu Paketi'ni açıkladı, Feyzioğlu alkışladı, baro başkanı tepki gösterdi

Erdoğan Yargı Reformu Paketi'ni açıkladı, Feyzioğlu alkışladı, baro başkanı tepki gösterdi
Tarih: 31.05.2019 - 10:45
Kategori: Gündem

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan dün Beştepe'de Yargı Reformu Paketi'ni açıklamıştı. İzleyiciler arasında bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu pakete desteğini Erdoğan'ı dakikalarca alkışlayarak gösterdi.

Erdoğan dün Beştepe'de Yargı Reformu Paketi açıklarken 'Avukatlara da belli kriterler dahilinde yeşil pasaport vererek uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz" dedi. Erdoğan'ın bu sözlerini uzun süre alkışlayan Metin Feyzioğlu'nun, Erdoğan'ın "Tabi tüm avukatlara değil değil mi?" sözlerine gülümsediği görüldü.

Erdoğan'ın açıkladığı reform paketine ilişkin değerlendirmede bulunan Feyzioğlu, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni "Türkiye ittifakının en önemli yol haritası" olarak nitelendirdi.

Feyzioğlu, "50'nin üzerinde baro başkanı buradayız. Tüm Türkiye burada diyebilirim. Arkadaşlarımızın ortak görüşü, beklentilerimizin büyük çoğunluğunun karşılandığı yönünde, kalanlar da elbette süreç içerisinde olacaktır. En önemli konulardan birisi ifade özgürlüğünün güvenceye kavuşturulacağına dair başlık. Hepimiz açısından, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkes açısından bu önemli. Bu, Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'Türkiye ittifakı' söyleminin de altını dolduran bir husus. Ben bugün açıklanan belgeyi sadece reform belgesi olarak görmüyorum. Türkiye'nin o büyük kucaklaşmasının adı olarak nitelediğim, Türkiye ittifakının ittifak yol haritası olarak görüyorum çünkü 82 milyonu aynı paydada buluşturacak tek unsur adalettir, güvenilir yargıdır" dedi.

Antalya Baro Başkanı'ndan tepki

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan Yargı Reformu paketine ve Feyzioğlu'na tepki gösterdi.

Balkan, Twiter hesabından şu açıklamaları yaptı:
"Yargı Reformu Stratejisi üzerine ilk değerlendirme: Bilindiği gibi 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu ile ileri demokrasiye geçilecek, 16 Nisan Anayasa Referandumu ile de rejimi değiştirip dünya liderliğine oynanacaktı. Son 6 ay içinde açıklanan Yargı Etiği Bildirgesiyle etik ilkeler doğrultusunda davranmaya onur ve şeref üzerine yemin edilmiş, Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesiyle de “Yargı, adaletin şeffaf biçimde gerçekleştirilmesini sağlamalıdır.” denmişti. Bugün de Yargı Reformu Stratejisi açıklandı. Şimdilik genel bir değerlendirme yapacağım: Kuvvetler ayrılığını ve yargı bağımsızlığını sağlamadıkça, daha açık söyleyişle yargı sistemimizi iktidara bağımlı olmaktan kurtarmadıkça, savunmanın yargı sistemi içindeki konumu olması gerektiği gibi belirlenmedikçe, ekonomik ve mesleki sorunlarına ciddi ve kalıcı çözümler üretmedikçe daha çok bildirge açıklanır, strateji belirlenir! Küflenmeye başlayan parlak ve süslü söylemlerle gerçeklerin üstü örtülemez!"

Balkan, Feyzioğlu'nun "Bugün açıklanan yargı reformu belgesini, Türkiye’nin büyük kucaklaşmasının adı olarak nitelediğim Türkiye ittifakının yol haritası olarak görüyorum" sözlerinin yer aldığı bir haberi de alıntılayarak, "Kayıtlara geçsin: İttifakta ben yokum!" notunu düştü.

Yargı reformu paketine ve Feyzioğlu'na hukukçulardan tepki geldi. O tepkilerden bazıları şöyle:

"Yargı reformu değil yargı deformu"

Celal Ülgen: Yargı Reformu stratejisi açıklandı. Kocaman bir fiyasko. Bir yandan adalet Bakanı HSK’nın başkanı, diğer yanda Yargı bağımsızlığı yok. Bir de üstüne üstlük avukatlık mesleğinin alanını daraltmak için her şey yapılmış. Demokrasinin temeli erkler ayrılığıdır. Yargı erki yürütmenin emrinde olunca orada yargıdan söz edilemez. Olmayan yargının da reformu olmaz Kısaca; yargı reformu değil yargı “deformu” diyebiliriz... TBB başkanının yargı reformu paketini alkışlaması banı bağlamaz benim alkışlayacağım yargı reformunda avukata yeşil pasaport olmayabilir ama öncelikle Yargı bağımsız olur. Hukuk siyasetin arka bahçesi olmaktan çıkar. Yüksek mahkeme yargıçlarını tek adam tespit etmez.

Efkan Bolaç: Yeni yargı reformu içeriğinde hep vaat var. Vaatlerin çoğu yasal düzenleme olmadan idari düzenlemeyle hayata geçirebilir ama henüz icraat görünmüyor. Bu sebeple vaade değil icraata bakıyorum. 23 Haziran’da bize oy verin, bakın kardeşiniz neler yapacak hikayesi gibi duruyor. Bu yargı reformu stratejisi denen vaatler manzumesine pek inanmayın. Yapabilecekleri pek çok şeyi yapmayı vaat var ediyorlar. Madem yapabileceğiniz şeyler; bugün düzenleme yaptım ve bu reformu hayata geçiriyorum deyin. Boş vaat, seçim için oy beklentisi ve AB kaygısı var. Ayinesi iştir kişinin kitapçığa bakılmaz. Reform ve adalet vaat etmeyin; yapın görelim.

Metin Günday: Açıklanan ve kimilerince bizi AB standartlarının dahi üzerine taşıyacağını söylenen "yargı reformu", tarafsızlığı ve bağımsızlığı güvence altında olmayan bir ülkede nasıl gerçekleşecek? Bir de bunu açıklasalar!

Aslı Kazan: Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı yerde yeşil pasaporta sevinene her şey denir de avukat denilmez.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları