loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan'ın çözüm süreci takımı

Erdoğan'ın çözüm süreci takımı
Tarih: 02.05.2013 - 13:32
Kategori: Siyaset

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, perşembe günlerinin olağan görüşmelerin yapıldığı devlet günü olması çerçevesinde, bugün saat 10.00'da, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti...

Çankaya Köşkü'nde "Devlet Günü" çerçevesinde yapılan görüşmelerin ana gündem maddesini, terör örgütü PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den çekilmesi konusu oluşturdu. PKK'nın silah bırakması başlatılan çözüm sürecinde çekilmenin 8 Mayıs'ta başlayacak olması nedeniyle kritik bir aşamaya girilirken; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürecin hükümet, siyaset ve bürokrasi ayaklarında görev verdiği 10 kurmayı da, çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, perşembe günlerinin olağan görüşmelerin yapıldığı devlet günü olması çerçevesinde, bugün saat 10.00'da, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti. Fidan, Çankaya Köşkü'nde bir saat süren görüşmede, İmralı ile görüşmeler, Kandil'in çekilme kararı konusunda Gül'e istihbarat sunumunda bulundu. Gül, saat 11.00'de de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti. Bu olağan görüşmenin ana gündem maddesini de, çözüm süreci ve PKK'nın çekilme konusu oluşturdu.

Sürecin 10 kurmayı

Erdoğan'ın başkanlığında Ak Parti Genel Merkezi'nde dün yapılan toplantı, çözüm sürecinde kritik görevleri olan 10 kurmayın kimler olduğunu da gözler önüne serdi. Erdoğan'ın, sürecin siyaset, operasyon, istihbarat, güvenlik, anayasa gibi boyutlarında önemli görevler üslenen 10 kurmayı şöyle:

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ: Hükümetin 2 numaralı ismi olan Arınç, çözüm sürecinin koordinasyonunda önemli görev yürütüyor. Arınç, tüm bakanlık ve devlet birimlerinin sürece yönelik çalışmalarını koordine ediyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY: Demokratik açılım sürecinde İçişleri Bakanı olarak ilk planda yer alan Atalay, çözüm sürecinin de kilit isimlerinden biri. Akil İnsanlar organizyonunun tepesindeki isim olan Atalay, sürecin psikolojik ve sosyal boyutlarına yönelik çalışmalar yürütüyor. Süreçte önemli rolü olan birimlerden Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı da Atalay'a bağlı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ: Bozdağ'ın hükümetteki en önemli görevlerinden biri TBMM ilişkilerin koordinasyonu. Bozdağ, çözüm sürecinin Meclis ve yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili boyutunda görev üstlenmiş durumda.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN: Adalet Bakanı olarak terör örgütü PKK'nın terör suçundan hükümlü lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelere izin vermede bunların planlamasında öne çıkan isim. Sürecin hukuki boyutuyla ilgili çalışmaları yürütüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER: Şahin kişiliği nedeniyle çözüm sürecine uygun bulunmadığı için İçişleri Bakanlığı görevinden alınan İdris Naim Şahin'in yerine bu görev getirilen Güler de, süreç çerçevesinde önemli görev üstlenmiş durumda. Esnek tutumları ile dikkat çeken Güler, görevi gereği sürecin güvenlik boyutunda öne çıkan isim.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÖMER ÇELİK: Çelik, demokratik açılım sürecinin önemli aktörlerinden biriydi. Çelik, çözüm sürecinde daha arka planda kalsa da, yine kurmay heyetinde yer aldı. Çelik, bu sürecin de önemli stratejistlerinden biri.

BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI YALÇIN AKDOĞAN: Akdoğan, sürecin hem mimarları hem de uygulayıcıları arasında yer alan önemli bir stratejist. Akdoğan, çözüm sürecinin hem strateji boyutunda hem de taktik aşamalarında önemli görev üslenmiş durumda.

MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN: Fidan, Başbakan Müsteşar Yardımcısı olduğu dönemde Oslo görüşmelerine katılmıştı. Hem MİT Müsteşarı olması hem de Başbakan tarafından verilen görevi nedeniyle bu sürecin en kritik ismi. İmralı ile görüşmeleri yürütüyor. Süreç çerçevesinde açık veya gizli yapılan bütün temasların planlamasında görev yapıyor. Sürecin istihbarat, karşı-istihbarat ve operasyon boyutunu yönetiyor.

BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI EFKAN ALA: Tunceli Vali Yardımcılığı, Batman ve Diyarbakır Valiliği yapan Ala, bölgeyi iyi tanıyan mülki idarecilerden biri. Ala, çözüm süreci çerçevesinde bürokrasinin teknik seviyede koordinasyonunu sağlama görevini yürütüyor.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HÜSEYİN ÇELİK: Çelik, sürecin AK Parti ile ilgili ayağında görevli. Sürecin politik propagandasını yürütüyor.

Aydın Hasan / Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları