loading
close
SON DAKİKALAR

Ergenekon'da kimler tahliye oldu

Ergenekon'da kimler tahliye oldu
Tarih: 11.03.2014 - 00:27
Kategori: Gündem

İstanbul 20 ve 21. Ağır Ceza Mahkemeleri, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş hakkında tahliye kararı verdi.

Yargıda hareketli gün... İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'tahliyelere ret' kararının ardından flaş gelişmeler yaşandı.

İstanbul 20 ve 21. Ağır Ceza Mahkemeleri, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş hakkında tahliye kararı verdi.

3 ismin ardından Kemal Kerinçsiz hakkında da tahliye kararı çıktı. Kerinçsiz'in ardından Danıştay saldırganı Alparslan Aslan ve Albay Dursun Çiçek'e de tahliye geldi. Ancak Çiçek, Balyoz davasından hüküm giydiği için serbest kalamayacak. İbrahim Şahin de tahliye kararı çıkan isimler arasında.

8. Ağır Ceza Mahkemesi Yalçın Küçük'ün de tahliyesine karar verdi.

Ergenekon davasında Hasan Iğsız, Alaaddin sevim, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Şener Eruygur ve Merdan Yanardağ da tahliye edildi.

Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur tahliye edildi. Veli Küçük'ün tahliye talebi ise reddedildi.

Yargıda bugün hareketli saatler yaşandı.. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 33 Ergenekon sanığının tahliye talepleri için ret kararı verdiği haberinin ardından peş peşe sıcak gelişmeler yaşandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'ÖYM'leri kapatma yetkisinin TBMM'de değil HSYK'da olduğunu belirtti. Ancak HSYK'dan bu mahkemenin kararının yanlış olduğu yönünde bir açıklama geldi. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, "İstanbul 13. Ağır Ceza Özel Yetkili Mahkemelerin kalkmasıyla birlikte artık işlem yapamaz" dedi.

PEŞ PEŞE TAHLİYELER GELDİ

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının, tutuklulukta azami sürenin 5 yıla inmesinin ve Ergenekon mahkemesinin gerekçeli kararını yazmamasına dair Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali kararının" ardından peş peşe tahliyeler geldi.

Şu ana kadar tahliye edilen isimler:

Tuncay Özkan
Sedat Peker
Levent Göktaş
Kemal Kerinçsiz
Alparslan Aslan
Dursun Çiçek
Yalçın Küçük
Hasan Iğsız
Alaaddin Sevim
Şener Eruygur
Merdan Yanardağ
Teğmen Mehmet Ali Çelebi
Doğu Perinçek
Muzaffer Tekin
Mehmet Demirtaş
Oktay Yıldırım
Hikmet Çiçek
Hasan Atilla Uğur
Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin.

BU İSİMLERİN TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Mahkeme Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erkan Ünsel, Ulusal Kanal Yöneticisi Turhan Özlü, emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün tahliye talebini reddetti.

TAHLİYE GEREKÇELERİ

Mahkemenin Tuncay Özkan ve Levent Göktaş’a tahliye gerekçesi: Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileciği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması.

ALPARSLAN ASLAN, DURSUN ÇİÇEK ÇIKAMIYOR

Emekli Albay Dursun Çiçek, Balyoz Davası kapsamında hükümlü olduğu için serbest kalamayacak. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan'ın dava aşamasında mahkeme hakimlerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Aldığı hakaret cezası onandığı belirlenen Arslan, bu suçundan dolayı cezaevinden çıkamayacak.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDEN 33 TALEBE RET

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan, Veli Küçük, Doğu Perinçek gibi isimlerin de aralarında olduğu Ergenekon davası sanığı 33 kişinin tahliye taleplerini reddetti.

'ÖYM'LERİ TBMM'NİN KAPATMASI ANAYASAYA AYKIRI'

Ergenekon Mahkemesi hakkındaki eleştirilere Silivrideki basın mensuplarını cezaevine sokmayarak cevap verdi. Öncelikle TBMM''nin mahkemeleri kaldırmasının görevi dahilinde olmadığını belirterek bu noktada anayasaya aykırılık olduğunu söyledi. Bu konuda yetkili ve görevli olanın HSYK olduğunu bu yönde de itirazlarını ilettiklerini söyledi.

Saat 12:10'da Hasan Hüseyin Özefe, Hüsnü Çalmuk Sedat Sami Haşıloğlu, cuma günü İlker Başbuğ tarafından yapılan tahliye talebiyle ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar verdiğini aslında yetkili ve görevli mahkemenin kendileri olduğunu bildirdi.

Mahkemelerine yapılmış olan bazı tutuklu sanıkların başvurularıyla ilgili her bir suç için 5 yıl tutuklulukta geçen süreyi değerlendirdiklerini ve başvuran sanıkların mevcut hallerinin devamı yönünde karar verdiklerini söyledi. Mahkeme kendisiyle ilgili eleştiriler için de bu kadar kapsamlı dosya hakkında gerekçeli kararın 15 günde yazılmasını beklemenin akla ve vicdana uymadığını bildirdi. Mahkeme, 33 kişinin tahliye taleplerini reddetti.

'BU MAHKEME ARTIK İŞLEM YAPAMAZ'

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararının ardından Hsyk 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur, 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon sanıklarının tahliyesine ilişkin verdiği kararın yanlış olduğunu belirterek, "Özel yetkili mahkemelerin kalkmasıyla birlikte artık işlem yapamaz" dedi.

HSYK ise basında çıkan haberler ihbar kabul ederek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin verdiği kararlar için inceleme kararı aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları