loading
close
SON DAKİKALAR

Eşcinsel evliliğe yeşil ışık

Eşcinsel evliliğe yeşil ışık
Tarih: 06.02.2013 - 12:28
Kategori: Dünya

İngiliz Parlamentosu'nda milletvekillerinin çoğunluğu ülkede eşcinsel evliliğin yasalaşması yönünde oy kullandı...

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, İngiltere ve Galler'de eşcinsel çiftlerin resmi ve dini törenlerle kilise ve dini kurumlarda evlenebilmesini öngören yasa tasarısı oylandı.

Oylama sonucunda 400 milletvekili tasarının yasalaşması yönünde oy kullanırken, 175 milletvekili eşcinsel evlilik tasarısının yasalaşmasına "hayır" dedi.

Tasarının yasalaşmasıyla İngiltere ve Galler'de eşcinsel çiftler resmi ve dini törenlerle kilise ve dini kurumlarda evlenebilecek, kadın-erkek evliliklerindeki aynı hak ve düzenlemelere sahip olacak. Yasayla ayrıca daha önce "medeni ortaklık" yoluyla hayatlarını birleştirmiş eşcinsel çiftler bunu "evliliğe" çevirebilecek.

Yasa tasarısı Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti'de bölünmelere neden oldu. Bazı Muhafazakar Partili milletvekilleri eşcinsel evliliğe izin verilmesinin 2015 yılındaki genel seçim öncesinde partiye zarar vereceğini düşünüyor.

İngiltere Başbakanı Cameron oylamadan önce yasa tasarısına verdiği desteği belirterek, şöyle konuştu: "Bugün önemli bir gün. Evlilik kurumuna güçlü bir şekilde inanıyorum. Eşcinsellerin de evlenme hakları olduğunu düşünüyorum. Bu hem eşitlikle, hem de toplumumuzu daha güçlü kılmakla ilgili. Konuyla ilgili farklı görüşler olduğunu biliyorum. Ama bunun ülkemiz için ileri doğru atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyorum."

Yasa tasarısına koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti ile muhalefetteki İşçi Partisi'nin çoğunluğu da destek verdi.

İngiltere'de "medeni ortaklık" adı altında eşcinsel çiftler 2005 yılından bu yana hayatını birleştirebiliyordu. Ancak eşcinsel çiftler kiliselerde ve dini kurumlarda evlenemiyor ve "evli" olarak adlandırılmıyordu. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları