loading
close
SON DAKİKALAR

Eski bir kartpostal Van Gogh’un son tablosunun nerede yapıldığını ortaya koydu

Eski bir kartpostal Van Gogh’un son tablosunun nerede yapıldığını ortaya koydu
Tarih: 02.08.2020 - 10:11
Kategori: Kültür & Sanat

Silahla vurularak ölümcül bir yara alan ressam Van Gogh’un yaralandığı gün de üzerinde çalıştığı son tablosunun ipuçlarını izleyen bir araştırmacı o günkü net lokasyonu buldu.

Yüz otuz yıl önce, Vincent van Gogh Fransa’nın Auvers-sur-Oise şehrindeki bir handa odasında uyandı ve genellikle yaptığı gibi tablosunu yapmak için bir tuvalle dışarı çıktı.

O gece, ölümcül bir silah yarası ile handaki odasına döndü. İki gün sonra, 29 Temmuz 1890’da öldü.

bianet‘in ndyuz.com’dan aktardığı habere göre, akademisyenler, tablonun yapıldığı günle ilgili olayların dizisi hakkında uzun süredir spekülasyon yaptılar ve şimdi Fransa’da yaşayan araştırmacı Wouter van der Veen, bulmacanın büyük bir parçasını keşfettiğini söylüyor:

“Van Gogh’un son resmi ‘Ağaç Kökleri’ni yarattığı kesin konumu bulduk. Bulgu, sanatçının son iş gününü nasıl geçirdiğini daha iyi anlamaya yardımcı olabilir.”

Rue Daubigny ana yolunda…

Van Gogh Enstitüsü’nün bilim direktörü Van der Veen, “Sanatçının son gününde ne yaptığını şimdi biliyoruz” dedi.

Van der Veen’e göre “Ağaç Kökleri” Paris’in yaklaşık 20 mil kuzeyinde Auvers-sur-Oise’den geçen bir ana yol olan Rue Daubigny üzerinde yapıldı.

Karışık, budaklı ağaç kökleri ve kütükler, bugün Van Gogh’un hayatının son 70 gününü geçirdiği Auberge Ravoux’a sadece 150 metre uzaklıkta, bir tepenin yamacında görülebilir.

Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’ndeki araştırmacılar bu bulguyu onayladılar. Müzenin müdürü Emilie Gordenker, Salı günü mekânın açılışına katılacak.

Van Gogh Müzesi’nde kıdemli bir araştırmacı olan Louis van Tilborgh, bir röportajda bulgunun “bir yorum olduğunu, ancak aslında doğru bir yorum olduğunu” söyledi.

İpucunu kartpostaldan buldu

Van der Veen, yüzlerce tarihi kartpostal toplayan 94 yaşındaki Fransalı Janine Demuriez’den ödünç aldığı yaklaşık 1905’teki Auvers görüntülerine bakarken keşfe yöneldiğini söyledi.

Kartpostallardan biri, Rue Daubigny’de, ağaç köklerinin açıkça görülebildiği dik bir setin yanında duran bir bisikletçi gösteriyor.

Van der Veen, kafasında bir şey tıkladığında kilitleme sırasında Fransa’nın Strazburg kentindeki evinde kartpostal bulunduğunu söyledi: “Kartpostal ‘Ağaç Kökleri’ni andırıyordu. Resmin dijital bir versiyonunu çekti ve yan yana karşılaştırdı ve tam lokasyonu bu şekilde keşfetti. ”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları