loading
close
SON DAKİKALAR

“F Dergi” 4. Sayı: Özne ve Nesne Olarak Edebiyatta Kadın

“F Dergi” 4. Sayı: Özne ve Nesne Olarak Edebiyatta Kadın
Tarih: 14.01.2013 - 13:56
Kategori: Kadın

İzmir Kadın Yazarlar Derneği tarafından üç ayda bir çıkarılan “F Dergi”nin 4. sayısı okurlarıyla buluştu...

Derginin bu sayısında pek çok yazar, kadınların geçmişten günümüze özne ya da nesne olarak edebiyatta var oluş biçimlerine ayna tutuyor. Asuman Susam 'Kalem Yazarken Konuşan Kim?' yazısında kadınların, erkek egemen ideolojiler tarafından tahakküm altına alınan dilin kodlarının dışında kalma çabasından ve zorunluluğundan söz ederken, Hülya Soyşekerci, ''Çatıdaki Deli Kadın'ın Özne Olma Mücadelesi''nde kadınların 'yazan özneler' olarak kendilerini eril edebiyat dünyasına kabul ettirebilme mücadelelerini dile getiriyor.

Emel Kayın 'Eril İktidarın Gölgesindeki Edebiyat ve Öznel Bir Sorgu Çerçevesinde Kadının Yazma Hali' başlıklı yazısında edebiyat ortamına içten bakarak erkeklerin egemenliğindeki edebiyatta kadınların ekonomik, psikolojik ve bedensel tavizler vermeden ayakta kalabilme çabaları üzerinde duruyor.

Dergide Sibel Irzık, Deniz Durukan, Aslı Tohumcu, Ceren Opak, Zübeyde Seven Turan, Sedef Kandemir, Filiz Ak, Kamile Yılmaz, R.Ece Turhan ve Kıvanç Öztüre'nin eril edebiyatta bir kahraman ya da yazar olarak kadının yerini sorgulayan, eril dili ve bu dilin edebiyat alanındaki yansımalarını deşifre eden yazılarının yanı sıra Hande Öğüt'ün, Ursula K.Le.Guin hakkındaki bir yazısına ve Anita Sezgener'in bir çevirisine de yer veriliyor.

Ayrıca Meryem Gülbudak'ın, edebiyatta kadının özne ya da nesne olma hallerini bir sorgulama sayılabilecek bir 'hafıza' testini ve Sevgi Çifter'in kaleminden yakın geçmişten kadına dair haberleri “F’den Haberler” başlığıyla derginin son sayısında okuyabilirsiniz.

İzmir KYD tarafından üç ayda bir çıkarılan 'F' Dergi, 2012 Mart'ında çıkan ilk sayısından sonra bir tema ile çıkmaya başladı. 4. sayısında 'Edebiyatta Kadın' temasıyla çıkan derginin önceki dosya konuları sırasıyla 'Mahremiyet' ve 'Şiddet' olmuştu.

Uçan Süpürge Yerel Kadın Muhabirler Ağı/Hülya Anbarlı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları