loading
close
SON DAKİKALAR

Fas'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 681'e çıktı

Fas'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 681'e çıktı
Tarih: 09.09.2023 - 15:21
Kategori: Dünya

Fas İçişleri Bakanlığı, ülkenin orta kesimlerini vuran 6,8 büyüklüğündeki depremde can kaybının 2 bini aştığını duyurdu.

Güncelleme; 11 Eylül 2023, Pazartesi 18,50

Fas'ta 6.8 şiddetinde deprem: Can kaybı artmaya devam ediyor

Cuma gecesi yerel saatle 23.11'de meydana gelen depremde en az 2.122 kişi ölürken, çoğu ağır 2.421 kişi de yaralandı.

Ülkede üç günlük yas ilan edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün Marakeş'in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları'nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Fas'ta 6,8 büyüklüğünde deprem

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, 9 Eylül gecesi ülkede 7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Enstitü, 8 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş'in El-Huz bölgesi olduğunu belirtti.

Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua'nın bulunduğu aktarıldı.

Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve gerekli yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlar sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağrıldı.

Fas'taki kurtarma ekipleri yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor. Bu arada ekiplerin depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı öğrenildi.

Deprem, pek çok kentte hasara yol açtı

Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığı bilgisini geçti.

El-Yevm 24 haber sitesi, depremde Marakeş kentinde bazı binaların çöktüğünü belirtti.

Sosyal medya platformlarında halkın deprem sonrası sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı.

Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.

Yerel basın tarafından ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.

120 yılın en şiddetli depremi

Al Jazeera'nin haberine göre, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, Fas'ta son 120 yılın en şiddetli depremi olarak kayıtlara geçti.

Reuters: Ölümlerin çoğu dağlık bölgede

Reuters'a konuşan yerel bir yetkili ise yüzlerce kişinin öldüğünü, ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söyledi. Fas yetkilileri ise ölüm veya hasara ilişkin herhangi bir resmi açıklama ise henüz yapmadı.

Bölge sakinleri ise çok sayıda binanın zarar gördüğünü ve enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

UNESCO Dünya Mirası listesindeki şehirlerden bazıları yıkıldı

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların yıkıldığını da söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Pan-Arab el-Arabiya haber kanalı, ismi açıklanmayan yerel kaynaklara dayandırarak aynı aileden beş kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Yerel Goud.ma haber sitesi ise depremin vurduğu bölgedeki isimsiz yetkililere dayandırarak 50'den fazla insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Merkez üssünün batısındaki dağlık bir bölgede öğretmen olan Hamid Afkir, "Yer yaklaşık 20 saniye boyunca sarsıldı. Ben ikinci kattan aşağıya koşarken kapılar kendiliğinden açılıp kapandı" diyerek, artçı sarsıntıların olduğunu ekledi.

Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında 6,8 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Marakeş ve Fes kentlerinde de hissedildiği aktarıldı. Almanya Sismoloji Merkezi ise Fas'taki depremin büyüklüğünü 7 olarak açıklamıştı.

Fas'ta 3 günlük yas ilan edildi

Fas Kralı 6. Muhammed de dün gece meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan depremin ardından ülkede 3 gün yas ilan etti.

Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Rabat'taki Kraliyet Sarayı'nda Kral 6. Muhammed'in başkanlığında depremin sonuçlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Fas Kralı, toplantıda Fas’ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi.

Fas Kralı, en kısa sürede, depremde yıkılan evlerin yeniden inşası için acil durum programı oluşturmakla görevli bir bakanlar komitesi kurulması talimatını verdi.

THY'den, Fas'a uçuk yolculara ücretsiz iade hakkı

Türk Hava Yolları (THY), Fas'ın Marakeş ve Kazablanka kentlerine yapılacak seferlere bileti olan yolcularına, ülkede meydana gelen deprem nedeniyle ücretsiz iade ve değişiklik haklarının tanındığını duyurdu.

THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Fas’ta meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileriz. Kazablanka ve Marakeş uçuşlarını gerçekleştiremeyecek yolcularımıza ilave haklar tanınmıştır." ifadelerine yer verildi.

Fransa’nın başkenti Paris’in dünyaca ünlü sembol yapısı Eyfel Kulesinin ışıkları, Fas'ta yaşanan deprem dolayısıyla söndürüldü.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları