loading
close
SON DAKİKALAR

Fatih'in tablosunun ilk ziyaretçisi Kılıçdaroğlu

Fatih'in tablosunun ilk ziyaretçisi Kılıçdaroğlu
Tarih: 03.10.2020 - 14:04
Kategori: Gündem

Fatih Sultan Mehmet tablosunu 6 Ekim’de İstanbul halkıyla buluşturmak için hazırlık yapan İBB, eserin sergilendiği alanda ilk gösterimini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Fatih Sultan Mehmet'in tablosunun öngösterimi öncesinde açıklamalarda bulundu. 
İmamoğlu'nun açıklaması şöyle:
"Fatih Sultan Mehmet bu toprakların yetiştirdiği en özel isimlerin başında geliyor. Fatih, aklı, feraseti, adaleti ve hoşgörüsüyle İstanbul'u çok kıymetli hazinelerden biri haline getirdi. Birbiriyle anlaşamaz gibi gösterilen doğu ve batı dünyasını buluşturdu. İçinde yetiştiği İslami kültürü bozma yoluna girmiş anlayışlara asla geçit vermedi. Geçmişin kalıplarını aştı, yeni bir çağın değerleri İstanbul'da derin bir kök salmaya başladı. Bu yeni rönesanstır. Fatih'in rönesansıdır.
Onun kendi döneminde yapılıp günümüze gelebilmiş 3 orijinal portresinden birinin nihayet kendi vatanına dönebilmiş olması hepimize mutluluk veriyor.
540 yıllık eserin ortam koşullarından etkilenmemesi ve güvenliğinin sağlanması için Saraçhane içinde güvenlikli bir depolama alanı oluşturduk. Gerekli iklimlendirme koşullarını sağladık. 
Sergi düzeninde 3 ayrı sikke de sergilenecek bugün. Tablodaki diğer ismin Cem Sultan olduğunu uzmanlar ifade ediyor. Bir tanesi Cem Sultan'ın 22 günlük taht sürecinde bastırdığı sikke. Diğeri Sahn denilen Venedik sikkesi. Son olarak da Fatih'in İstanbul'da darp ettirdiği ilk altın para. Bu eserler 2 ay boyunca bu salonda ziyaret edilebilecek. İnanıyorum ki İstanbullular bu eşsiz eseri görmek için buraya akın edecek. Bu tabloyu görmek Fatih Sultan Mehmet'le ayn havayı solumak gibi. Bu tabloda tüm insanlığın müşterek izleri, hümanizm var. Bu tabloda biz varız." 
 
 
Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"İstanbul'u fetheden, çağ açıp çağ kapatan bir liderin portresini hep birlikte izleyeceğiz. İstanbul 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış kadim bir kent. Sadece bizim için değil, dünya tarihi açısından da çok önemli bir kent. O kenti alan bir kişiyi bir İtalyan ressam tuvale aktardı. Bizler yüzyıllar sonra portreyi İstanbul'a getiren İBB Başkanımıza teşekkür ederiz. O tablo bu toprakların hakkıdır."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları