loading
close
SON DAKİKALAR

FEM Dershanesi'nde kürtaj sorusu

FEM Dershanesi'nde kürtaj sorusu
Tarih: 26.12.2012 - 12:00
Kategori: Eğitim

FEM Dershanesi deneme testinde kürtaj hakkını 'özgürlüğün istismar edilmesi' olarak değerlendirdi...

FEM dershanesinin deneme testinde yer alan “kürtaj sorusu” dikkat çekti. Soruda ve yanıtında, kürtaj hakkı “özgürlüğün istismar edilmesi” olarak nitelendiriliyor.

Cemaate yakınlığıyla bilinen FEM dershanesinin KPSS Eğitim Bilimleri deneme testinde sorulan soru şöyle: “Bazen insanlar özgürlüğü yanlış anlıyorlar veya işlerine geldiği gibi kullanarak ‘bu benim tercihim’ diyorlar. Bu yaklaşımı benimseyenler yapmak istediklerine bir kılıf bulmanın hazzı ile toplumun onaylamadığı eylemleri de rahatça yapıyorlar. 
Örneğin, doğurmak istemedikleri bir çocuğu sanki yüksek çözünürlüklü bir televizyon alıp almamak arasındaki tercihmiş gibi rahatça ‘bu benim tercihim, doğurmak istemiyorum’ diyerek kürtaj oluyorlar. Oysa herkes her istediğini bu gerekçelere dayandırarak yapacak olsa toplumda karmaşa yaşanır.” Burada özellikle hangisi eleştirilmektedir?

A) Özgürlüğün istismar edilmesi
B) Evrensel ahlak yasasının reddedilmesi
C) Özgürlüğün getirdiği sorumlulukların çok olması
D) Eylemlerin faydaya dayandırılması
E) Mutluluğun amaç edinilmesi”

Teste göre doğru yanıt (A) şıkkı, yani “Özgürlüğün istismar edilmesi”!

Sorulan sorunun hükümetin kürtajı sınırlayarak kadınların bedenini ,devletin ve erkeklerin denetimine sokma girişimlerine destek anlamına geldiğini belirten Kürtaj Haktır Platformu Üyesi Sakine Günel dershanelerin bu politikaya destek vermesinin kadınlar için kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Kadınların yasal hakkı yok sayılıyor

Kürtaj hakkının soyut ve kişisel özgürlük secimi olmadığını vurgulayan Günel, “Kadınlar istemedikleri gebelikleri sonlandırırken hayatı riskleri ve sakat kalmaları söz konusu olduğunda, güvenli koşullarda kürtaj kadının yaşam hakkı ve kendi bedeni üzerindeki söz hakkı olarak yasalarda yer almış. Soruları oluşturan zihniyet kürtaj hakkını özgürlüğün istismarı diyerek, ellerindeki kurumlar aracılığı ile açıkça kadınların yasal hakkını yok sayacak kanalları oluşturuyorlar, gençlere yanıltıcı, yalan bilgileri yayma hakkını nerden buluyorlar?” dedi.
Sorudaki toplumun yarısını kadınların oluşturduğunu söyleyen Günel, “toplumun diye lanse ettikleri “özgürlük” anlayışları toplumun yarısını oluşturan kadınların değil kendi yeni-muhafazakar düzenlerinin sürdürülmesine yaradığını biliyoruz. Hükümetin kürtajı sınırlayarak kadınların bedenini ,devletin ve erkeklerin denetimine sokma girişimlerinin dershanelerden destek verilmesi biz kadınlar için kabul edilemez” diye konuştu.

FEM Yayınları'ndan açıklama

FEM Yayınları Eğitim Bilimler Zümresi haberimize konu olan soru ile ilgili gazetemize verdiği cevapta söz konusu sorunun, geçen sene sorulmuş olup KPSS Eğitim Bilimlerine ait olduğunu belirterek, “Sorunun içeriği o zamanki gündemi oluşturduğundan dolayı bir gazete haberinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Özellikle KPSS YGS ve LYS soruları zaman zaman güncel konularla ilişkilendirilmektedir. Ayrıca, sadece belli bir öğretinin görüşlerine uygun sorular tercih edilmemektedir. Kaynaklarımızda bu anlayışın aksini savunan materyalizm, pozitivizim, hümanizm ve daha birçok öğretiye ilişkin sorular yer almaktadır. Öğrencilerimize doğal olarak tüm öğretileri bilmelerine yönelik soruların sorulması genel bir bakış açımızdır” denildi.

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları