loading
close
SON DAKİKALAR

Feminist yazar Mary Wollstonecraft’ın anısına yapılan çıplak heykel tartışma yarattı

Feminist yazar Mary Wollstonecraft’ın anısına yapılan çıplak heykel tartışma yarattı
Tarih: 12.11.2020 - 10:55
Kategori: Kültür & Sanat

Mary Wollstonecraft anısına sanatçı Maggi Hambling tarafından yapılan bronz heykel, küçük, çıplak bir kadını betimliyor. Heykeli eleştirenlerin odağında ise “Bir kadın yetenekleri ve erdemleriyle değerlendirilmelidir” diyen yazarın çıplak bedeniyle tasvir edilmesi var.

“Feminizmin anası” olarak bilinen, 18. yüzyıl yazarlarından, Mary Wollstonecraft anısına Londra’da yapılan heykel tartışmalara neden oldu.

Sanatçı Maggi Hambling tarafından yapılan bronz heykel; küçük, çıplak ve “ideal” bedene sahip bir kadını tasvir ediyor.

Mary Wollstonecraft’a ithaf edilen ilk heykelin yazara uygun bir hediye olup olmadığı konusunda bir tartışma başladı. On yıl önce başlatılan bir proje ve kitle fonlaması sonunda hayata geçirilen heykel, 10 Kasım günü yazarın 1785’te kurduğu okulun bulunduğu Newington Green’e yerleştirildi.

Heykelin kaidesinde de Wollstonecraft’ın ünlü bir alıntısı yazıyor: “Kadınların erkekler üzerinde değil, kendileri üzerinde güç sahibi olmasını diliyorum.”

Londra’daki anıtların yüzde 90’ı erkek

Kampanyanın arkasındaki kişi, nüfusunun yüzde 51’inin kadın olduğu Londra’daki anıtların yüzde 90’ından fazlasının erkek heykellerden oluştuğunu söyledi. Mary on the Green kampanyasının başkanı Bee Rowlatt şunları ekledi: “Fikirleri dünyayı değiştirdi. Herkes için insan hakları ve eğitim için mücadele etmek cesaret gerektirir.”

Heykeli eleştirenlerin odağında ise “Bir kadın yetenekleri ve erdemleriyle değerlendirilmelidir” diyen yazarın çıplak bedeniyle tasvir edilmesi var.

‘Kaç tane erkek yazarın heykeli çıplak?’

Standard.co.uk‘ye konuşan romancı Jojo Moyes şöyle dedi: “Mary Wollstonecraft’ı elbiseleri üzerindeyken anmanın güzel olacağını düşünüyorum. Üzerlerinde pantolonları olmayan erkek siyasi figürleri anan heykel gördünüz mü?” Yazar Imogen Hermes Gowerise “Seksi tonlu kadın” figüründen nefret ettiğini söyledi.

 

Kaynak : Kültür Servisi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları