loading
close
SON DAKİKALAR

'Fener Ol' kampanyası başladı

'Fener Ol' kampanyası başladı
Tarih: 05.04.2019 - 11:47
Kategori: Spor

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün mali bağımsızlığı için tarihi öneme sahip "Fener Ol" kampanyasının startı 4 Nisan saat 19.07'de verildi.

Kampanya 2015'te Rize-Trabzon yolunda Fenerbahçe takım otobüsüne yapılan silahlı saldırının 4. yıl dönümü olan 4 Nisan 2019 Perşembe günü saat 04.00'da başladı.

Saat 04.00'dan itibaren sarı-lacivertli kulübün resmi iletişim kanalları; Fenerbahçe Televizyonu, Radyo Fenerbahçe, www.fenerbahce.org ve sosyal medya hesaplarına ulaşım sağlanamadı. Stadın ve tesislerin led ekranları kapatılırken, bayraklar indirildi. Türkiye genelindeki tüm Fenerium mağazaları ve mağazaya ait internet sitesi de kapandı. Yoğurtçu parkındaki Alex ve Lefter heykellerinin ise üstü örtüldü.

Saat 19.07 itibariyle Fenerbahçe Televizyonu yayına başlarken, stadta ve tesislerde bayraklar göndere çekildi, led ekranlar ve Feneriumlar açıldı. Heykellerin üzerindeki örtüler de kaldırıldı. FB TV'de ekrana 4 yıl öncesi silahlı saldırıya atıfta bulunan özel video geldi.

Ardından üst üste "Fener Ol" kampanyasının reklam filmi izleyicilerle buluştu ve Başkan Ali Koç saat 19:15'te yaptığı konuşmayla "Fener Ol" kampanyasını resmen başlattı.

Ali Koç'un konuşmasının ardından canlı yayında konuklarla birlikte kampanyanın ayrıntıları izleyicilere aktarıldı. Yönetim Kurulu Üyeleri, Futbol Takımı Teknik Direktörü Ersun Yanal, kaptanlar Volkan Demirel, Mehmet Topal, Hasan Ali Kaldırım, Fenerbahçe Beko Basketbol Takımı Baş Antrenörü Zeljko Obradovic, kaptan Melih Mahmutoğlu, kampanyanın gönüllü yöneticileri ile sanat camiasından ünlü isimler görüşlerini paylaştı.

Fener Ol kampanyasıyla ilgili hazırlıkların yer aldığı videolar ve Türkiye'nin bir çok ilinden gelen görüntüler de programa renk kattı.

Fener Ol kampanyası için gerçekleştirilen özel yayın gece geç saatlere kadar sürdü.

ALİ KOÇ KAMPANYAYI ANLATTI

Başkan Ali Koç, kulübün sürdürülebilir finansal bağımsızlığına kavuşturacak dev kitlesel kaynak yaratma kampanyası "Fener Ol"  ile ilgili Fenerbahçe TV’de açıklamalarda bulundu. Ali Koç şunları söyledi:

"Fenerbahçe tarihinin yaşadığı en karanlık günlerden birinin yıldönümünde özellikle seçtiğimiz bu tarihte daha aydınlık yarınlarımız için yola çıkıyoruz. Bugün geleceğimiz için hep birlikte yazacağımız tarihi hikâyenin ilk günü. Bu gece el ele, gönül gönüle, omuz omuza vererek bir asrı devirmiş köklü Çınarımızı aydınlık yarınlara taşıyacak, yeni dallarıyla daha çok güçlenmesini sağlayacak Fener Ol kampanyamızı başlatıyoruz.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yakın tarihimizde ilk defa bu kapsamda bir finansal destek kampanyası gerçekleştiriyoruz. Daha evvel farklı kulüpler tarafından yapılan benzer kampanyalardan bizi ayrıştıran en önemli unsur inanıyorum ki kampanyamızın sonuçları olacaktır. Daha önce gerçekleştirilen kampanyaların sonuçlarına baksaydık yola çıkmaya hiç cesaret etmememiz gerekirdi. Ancak bizim kampanyamızın sonuçları, bir adım daha öteye giderek söyleyebilirim ki dünyada bir spor kulübünün gerçekleştirdiği en başarılı örnek kampanyalardan biri olacaktır. Bu inanca beni sevk eden en önemli unsur ise; Fenerbahçe’ye iyi gününde, kötü gününde, sevincinde, üzüntüsünde kalıplara sığmayan, tarifi mümkün olmayan bir sevgiyle bağlı olmamızdır.

Etraflıca düşünülerek ve her bir ayrıntısı titizlikle planlanarak hayata geçirilen Fener Ol kampanyamız, Fenerbahçemizin ekonomik özgürlüğüne kavuşması için belirlediğimiz stratejimizin adımlarından ve dönüm noktalarından bir tanesidir. Göreve geldiğimizde çizdiğimiz yol haritasında önemli temel taşlarından bir tanesi bu kampanyadır. Sadece bu kampanya ile ekonomik özgürlüğümüze kavuşmayacağız ama bu kampanya fitili ateşlemek açısından son derece önemlidir.

Seçim kampanyam süresince yaptığım her konuşmamda içinde bulunduğumuz mali darboğazın neticesinde oluşan borç sarmalının sürdürülemez olduğunu sürekli dile getirdim. Gelinen noktaya bugünden yarına gelinmediğini, dolayısıyla çözüme de bugünden yarına ulaşılamayacağını, mali sıkıntının boyutu açısından herhangi bir kişinin veya bir yönetimin ya da bir yönetim döneminin tek başına bunun altından kalkamayacağını, kimsenin elinde sihirli bir değnek olmadığını; bu içinde bulunduğumuz durumu ancak ve ancak uzun vadeli gerçekçi bir planlama, sabırlı ve disiplinli bir mali yönetim,  camiamızın bir seferberlik ruhu içinde topyekûn kulübümüze sahip çıkarak atlatabileceğimizi çok açık, seçik, net bir dille anlattım.

Uzun vadede Fenerbahçemizin sürdürülebilir sportif başarıyı yakalayabilmesi için sağlam bir mali yapıya ulaşmasının planını geliştirdik ve bunu geldiğimiz ilk günden beri de uygulamaya çalışıyoruz.  Bu plan 4 ayaklı bir plan.

Kısa vadede mali açıdan rahatlatacak tedbirlerin ivedilikle alınması. Yine kısa vadede kitlesel destek kampanyamızla camiamızı harekete geçirmek. Yani bugün.

Orta ve uzun vadede de, yönetimimiz süresince –her seferinde 2 dönem gerektiğini, bu değişimi, dönüşümü yapabilmek için 6 sene gerektiğini ifade ediyorum-  en az 2 mümkünse 3 defa Şampiyonlar Ligi’ne gitmek. Şampiyonlar Ligi’ni özellikle ifade etmek istiyorum. Zira yeni formatta Şampiyonlar Ligi’nde gol dahi atmasanız, puan dahi almasanız kazanılan gelirler ciddi seviyelere ulaşmıştır. İleride Kulübümüzün mali açıdan rahatlayabilmesi için bu pastada bizim de payımızın olması gerekiyor.

Planlarımızın 4. ayağı ise, uzun vadede geliştireceğimiz altyapı kültürü ve scouting yatırımlarıyla hem sportif hem de ekonomik açıdan kulübümüze katkı sağlayacak futbolcular yetiştirmek, transferler yapmak… Dikkat etmişsinizdir ki göreve geldiğimiz günden beri pek çok genç futbolcumuzla profesyonel mukaveleler imzaladık. Devre arası transfer penceresinde yaşları 13 ila 17 olan 13 genç arkadaşımızı kadrolarımıza kattık. Burada 3 kriteri dikkate aldık; birincisi aileden Fenerbahçeli olmaları, ikincisi mevkilerinde yetenekli olmaları, üçüncüsü de okul averajlarının 85-90 ortalamasının üzerinde olması. İnşallah ektiğimiz bu tohumlar ileride meyve verecektir.
Bu 4 ayaklı planın ilk ayağında yani kısa vadeli planlarımız doğrultusunda göreve geldiğimizden itibaren neleri gerçekleştirdik?

Kesinlikle bizim sebebiyet vermediğimiz, kulübümüzün geçmiş dönemlerden sarkan ve gelecek aylarda karşılanması gereken yükümlülükleri için acil sıcak para girişine ihtiyaç vardı. Bu bağlamda yönetimi devraldığımızdan beri Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ana hissedar olarak kulübümüzün ve küçük hissedarlarımızın sermaye artışına katılımı yönetim olarak şahsi kefaletlerimizle aldığımız düşük faizli kredi ve getirdiğimiz sponsorluklar ile 10 ay içerisinde toplamda 140 milyon dolar kaynak sağlayarak bu acil ihtiyaçlarımızı karşıladık.

Bu 10 ayda sağlanan kaynağa ilaveten taraftarlarımızın vermiş olduğu destek ve göstermiş olduğu ilgi sayesinde kombine ve Fenerium satışlarımızda büyük artışlar yaşadık. Bildiğiniz gibi tüm kombinelerimizi sattık. Fenerium’da hali hazırda rekor satış yılı olan 2012 yılına yakın, biraz altında forma satışı yaptık. Göreve geldiğimizde sattığımız geçen yıl formalarını da eklersek rekor yılımızın üzerinde satış yaptık. Bunun için taraftarlarımıza şükranlarımı iletirim.

Bu gelir artışları için ele alırsak ne yazık ki kulübümüzün kasasına dahi girmeden her bir kuruşu finans kurumlarına giden bu gelir artışını, nakit ihtiyaçlarımızda kullanamadık. Yani sene içinde oluşan nakit ihtiyaçlarımızı kullanamadık. Kısa vadede yarattığımız finansal kaynaklar ve mali yönetim sayesinde hem şu ana dek olan yükümlülüklerimizi yerine getirebildik hem de finansal borç stoğumuzu az da olsa 15 milyon Euro azaltabildik.

Şunu da vurgulamamız lazım; alınan ve satılan oyuncu dengelerinde bu sene hiç zarar etmedik, eksiye düşmedik. Şunu ifade etmek istiyorum; sıcak para olarak bahsettiğim 140 milyon doların 1 kuruşu transfer satın almalarına ve kiralamalara kullanılmadı. Hatta UEFA uzlaşma anlaşması kapsamında önemli bir kriter olan sporcular dahil tüm personel giderlerinde geçmiş sezon 93 milyon Euro seviyesindeki giderimizi, bu sezon 80 milyon Euro seviyesine indirmiş bulunmaktayız. Burada da gidecek daha çok yolumuz var.

Finansal açıdan tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kulübümüz mali olarak sadece 10 ay nefes alabildi ve hedeflediğimiz noktaya gelme açısından daha yolun çok çok başındayız. Camiaya Sesleniş konuşmalarımda da ifade ettiğim gibi bu aydan itibaren bu kampanya olmadan önümüzü göremiyoruz. Ekonomik özgürlüğe kavuşmamızın kısa vadeli planını hayata geçirdikten sonra, ikinci önemli adımımız olan kampanyamız, nakit akış ihtiyacımız ve borç stoğumuzun yönetimi için beklediğimiz gibi büyük bir zorunluluk haline gelmiştir.

Buna ilaveten kampanyamızın çok önemli bir ayağı daha bulunmaktadır. Yani işleri çevirebilmemiz için kaynak çok önemli ama bir konu için daha aynı şekilde önem arz etmektedir. Az önce size 4 ayaklı uzun vadeli stratejimizden bahsettim. Bu ayaklardan bir tanesi, önümüzdeki 5 sene içinde en az 2, mümkünse 3 ya da daha fazla Şampiyonlar Ligi’ne katılabilmek. Yani uzun vadeli stratejimizin 3. adımı olan Şampiyonlar Ligi’ne katılım noktasında… Burada Financial Fair Play devreye giriyor.

Bildiğiniz gibi, 2016 yılında UEFA ile kulübümüz arasında Finansal Fair Play kapsamında hazırlanan uzlaşma sözleşmesi, bu senenin 31 Mayıs’ında sona eriyor. UEFA ile yapılan anlaşmaya göre hem yıllık bazda, yani üç yılda belli baremlerde zarar etme imkanınız var, hem de anlaşma süresi olan 3 yıl boyunca total olarak uyulması gereken 2 ayrı zarar seviyesi var. Bu anlaşma seviyelerine göre; 2016-2019 yılları arasında total olarak tüm futbol faaliyetindeki zararımızın 30 Milyon Euro’yu geçmemesi gerekiyor.

Sezon başında göreve geldiğimizde, iki yıllık zarar toplamı 90 Milyon Euro idi. Yani aradaki 60 Milyon Euro farkı 31 Mayıs’a kadar kapatamadığımız takdirde UEFA yaptırımlarına maruz kalma ve Avrupa’ya gitmeme riskiyle karşı karşıyayız. Diğer bir deyişle; biz kampanyamızda başarılı olup UEFA’nın şartlarını yerine getirebildiğimiz takdirde Avrupa kupalarına katılma hakkımız doğmuş olacak.

Ne olacak zaten seneye Avrupa’ya gitme ihtimaliniz zaten düşük diye düşünenler olduğunu hissediyorum. Hayır, seneyle alakası yok. Bildiğiniz gibi olası UEFA yaptırımları, Avrupa’ya gitmeye hak kazandığınız sezonlarda uygulanıyor. İnşallah bu sezon da o hakkı ucundan yakalayacağız ama yaptırımla karşı karşıya kalırsanız, önümüzdeki sezon değil Avrupa’ya gitmeye hak kazandığınız sezon bu yaptırımlar uygulanıyor.

Öte yandan Finansal Fair Play şartlarını yerine getirmenin bir avantajı daha var. Bizim için çok önemli. Önümüzdeki transfer sezonunda manevralarımız, hareket alanımız ciddi anlamda genişleyecektir. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde de yani cephaneliğimizi güçlendirdiğimiz zaman, gelecek sezon zirve mücadelesinde iddialı bir takımı kurmamızı ve şampiyonluğa ulaşmamızı daha mümkün kılacak.

Sevgili Fenerbahçeliler, vefakar Fenerbahçeliler; işte tüm bu nedenlerden ötürü; “vefa ve fedakârlıkların en büyüğünü hak eden Fenerbahçe’dir” diyerek yeni bir tarihi yazmak ve hep birlikte omuz omuza bir mücadeleye başlamak, bugün Fenerbahçe için bir zorunluluk haline gelmiştir. Fenerbahçe’nin yükünü sırtlamak için başlattığımız bu seferberlikte, şimdi 7’den 70’e ellerimizi hep birlikte taşın altına koymamız gerekiyor! Biz, Türk spor tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir hibe yaparak seçim sürecinde vadettiklerimizi yukarıda da söylediğim gibi gerçekleştirdik. Biz sözümüzü tuttuk. Şimdi sıra büyük camiamızda. Fenerbahçe için çorbada hepimizin tuzunun olması, hep birlikte tek vücut hareket etmemizin tam zamanı!

Kampanyamıza nasıl katılacağınızı, katılacaksanız sizlerden neler beklediğimizi, nelere dikkat etmek gerektiğini kısaca anlatmak istiyorum. Kampanyamıza hep yurt içinden hem de yurt dışından katılmanız mümkün. Aylardır kurguladığımız şey, kampanyaya katılımın kolaylığı. Kampanyamıza dört ayrı şekilde katılmanız mümkün. Fenerbahçe’nin web sitesine gideceksiniz, www.fenerbahce.org’a ve orada ‘Fenerol’ sayfasını açacaksınız. O sayfada önünüze 4 seçenek çıkacak. Bu seçeneklerden bir tanesi kredi kartı. Kredi kartı yoluyla istediğiniz miktarı, meblağı bağışlayabilirsiniz. Burada dikkat çekmek istediğim en önemli unsur, bunu sürekli kılabilirsiniz. Her ay kredi kartınızdan 10 TL, 50 TL, 100 TL, 500 TL, 1000 TL, ne demek istiyorsanız, bütçenizin yettiği kadar kredi kartınıza talimat verdiğiniz takdirde bankanız Fenerbahçe Spor Kulübü’ne bu bedeli geçirecektir. Burada en önemli nokta, düzenli ödeme talimatı verdiğiniz takdirde, verdiğiniz tutar toplam tutarın kredi kartınızda bloke edilmeyecektir. Bunu önemle söylemek istiyorum.

Diğer bir yöntem de beş banka üzerinden EFT ve havale gönderebilirsiniz. İkinci alternatifte, internet sitemizde de göreceğiniz üzere, beş banka bulunuyor. Beş bankadan birine internet bankacılığı, mobil bankacılıkla direkt bankanıza uğrayarak havalelerde bulunabilirsiniz. Burada bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum, buradan yapacağınız hiçbir işlem için masraf ödemeyeceksiniz. Yurt dışındaki Fenerbahçe sevdalıları için de şunu ifade etmek istiyorum; sizler de kredi kartınızla yani ilk yöntemdeki gibi destekte bulunabilirsiniz. Aynı şekilde Türkiye’deki bir bankayı kullanmak istemiyorsanız, yine “Fener ol” sayfasında yurt dışındaki bir bankaya ücretsiz havalede bulunabilirsiniz.

Üçüncü yöntem yani SMS yöntemi ise en kolayı. Burada üç mobil operatörü de kullanabilirsiniz. İki mobil operatörde yapacağınız işlemler tamamen ücretsizdir. Birinde de çok cüzi bir ücret söz konusudur. “Fenerol” yazıp göndermeniz halinde, burada yazılım gereği meblağlarla oynayamıyorsunuz, 20 TL destekte bulunabiliyorsunuz. Çok fazla destekte bulunmak istiyorsanız, birden fazla, istediğiniz kadar SMS yollayabilirsiniz.

Son yöntemde ise, PTT yoluyla Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 1907 numaralı posta çek hesabına desteğinizi gönderebilirsiniz. Bunun için size de kolaylık olması açısından kampanya sayfamızda bulunduğunuz noktaya en yakın PTT şubelerinin olduğu haritayı da bulabileceksiniz. Dolayısıyla tekrar ediyorum. Yurt içinden 4 yöntemle yurt dışından ise iki yöntemle kampanyamıza destek sağlayabilirsiniz. Sizden bir şey daha rica edeceğiz. Kampanyada, sayfasında da göreceksiniz, kişisel bilgilerinizin paylaşımı ile ilgili bir kanun var. Bu kanun kapsamında bize izin vermeniz gerekiyor. Üç kutu göreceksiniz. İşlemi yapabilmek için iki kutuyu seçmekte mecbursunuz. Üçüncüsü size kalmış. Üçüncüsü bizim için önemli. Çünkü ileride kampanyamızla ilgili yapacağımız ve kampanyaya yaptığı destek tutarından bağımsız olarak herkesin eşit muamele göreceği bir Fenerbahçe tarihine kazanacak geliştirdiğimiz ve şu an açıklamayacağımız yerlerde sizlerin de adının geçmesini istediğiniz takdirde bize bu müsadeyi kanunen vermek zorundasınız. Yani biz sizden almak zorundayız. Siz hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz. Ama eminim bu kampanyaya destek olacak herkes de kendi adını Fenerbahçe’nin tarihinin altın sayfalarına yazdırmak isteyecektir.

Bu kampanya lafları kamuoyunda döndüğünden beri çok enteresan mektuplar alıyorum. Tüylerimi diken diken eden, umut veren, motive eden, şevklendiren pek çok mektup aldım. Bağışlar aldık, birebir konuştuğumuz insanlardan destek aldık. Destek mesajları aldık. Tek tük de olsa başka takım taraftarlarından destekler, mektuplar aldık, mesajlar aldık. Görüyorum ki az önce de size ifade ettiğim gibi 7’den 70’ yapalım bu işi diyorum ama zaten kartopu yuvarlanmaya başlamış. İnşallah yuvarlandıkça da büyüyerek çok daha büyük noktalara gelerek biz de hep beraber tarih yazacağız.

Şimdiden, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olarak, milyonlarca Fenerbahçeliye destekleri için şükranlarımı sunuyor, hepinize iyi ki varsınız diyorum! Bu camianın en büyük güvü, sonsuz gücü, tabiiki taraftarıdır. Bu şans her camiaya nasip olmaz. Ve sizlerin her zaman söylediğiniz gibi, binlerce örneğini verdiğiniz gibi; “Siz varken Fenerbahçe yıkılmaz.”

"Fener Ol" kampanyasına destek olmak için tıklayınız...

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları