loading
close
SON DAKİKALAR

''Fich açıklamasında satır aralarında ciddi uyarılara yer vermiştir''

''Fich açıklamasında satır aralarında ciddi uyarılara yer vermiştir''
Tarih: 05.11.2012 - 19:03
Kategori: Siyaset

CHP'li Öztrak , Fitch’in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke düzeyine çıkarmasına yönelik yazılı açıklama yaptı...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Fitch’in, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke düzeyine çıkarmasına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

 

Öztrak yazılı açıklamasında, “Bu not artışı ile ilgili açıklama bundan öncekilerden çok farklıdır. Fitch ayrıca ,  Hükümetin Suriye politikası hakkında yeni bir yol haritası çizmesi gerektiğini söylemektedir” dedi.


Türkiye ekonomisi ile igili her türlü olumlu gelişmenin Cumhuriyet Halk Partisi tarafından da memnuniyetle karşılanacağını belirten Öztrak, Fich tarafından yapılan açıklamada ciddi uyarılara yer verildiğini söyledi.

 

Bu çerçeveden bakıldığında yılllardır dikkat çekilen cari açık, cari açığın büyüklüğü ve dış finansman sorununa atıfta bulunan Fitch'in, Türkiye’nin diğer yatırım yapılabilir ülkelerle karşılaştırıldığında daha istikrarsız bir ekonomiye sahip olduğuna yönelik ifadeler yer verdiğini vurguladı.


Dikkat çekici  bir diğer gelişmenin ise Suriye ile ilgili olduğunu ifade eden Öztrak,  Fitch, Türkiye’nin sıcak bir çatışmaya girmesi sonucunda ülke notunu düşüreceğini ifade etmektedir. Ne yazık ki böylelikle, bir yabancı şirket Hükümetin dış politika alanında sınırlarını çizmekte ve yol göstermektedir. Bu ülkenin sıcak paraya muhtaç edilmesinin bir sonucudur. Fitch ayrıca kamuoyunda yeteri kadar ön plana çıkmayan ama Türkiye ekonomisinde ciddi sıkıntılar yaratacak Finansal Eylem Gücünün kara para aklayan ve terörizmi finanse eden ülke statüsüne girerse, ülke notunu düşüreceğini ifade etmektedir'' dedi.


Öztrak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Türkiye’nin not yükselmesini Orta Vadeli Plana olan güven, bankacılık sektörünün güçlü yapısı, kamu borç dengeleri gibi verilere bağlayan Fitch’in not yükseltmesinin zamanlaması da çok dikkat çekicidir. Çünkü olumlu olarak gösterilen tüm faktörlerde son dönemde önemli, göze çarpan bir değişiklik olmamıştır. Dolayısıyla notun daha önce neden yükseltilmediğinin rasyonel bir açıklamasının yapılması mutlak bir zorunluluktur.


Yanı sıra basında yer alan haberlere göre hazırlanan ülke raporu Cumartesi günü Hazine Müsteşarlığı’na gönderilmiştir. Eğer bu haber doğru ise, not açıklaması neden Pazartesi günü Türkiye piyasaları açılmadan önce yapılmamıştır?


Akıllarda kalabilecek bu ve benzeri soruların açıklanması, şüphelerin giderilmesine katkı sağlayacak, ülkemiz piyasalarına olan güvenin daha da artmasına yardımcı olacaktır.”

 

Vişne Haber Ajansı


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları