loading
close
SON DAKİKALAR

Filistin'e sevindiren haber!

Filistin'e sevindiren haber!
Tarih: 30.11.2012 - 10:45
Kategori: Dünya

Filistin, BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazandı...

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in BM’deki statüsünün ”gözlemci kuruluş”tan ”üye olmayan gözlemci devlet”e yükseltilmesinin oylanacağı BM Genel Kurulu toplantısında konuştu

Abbas, ”Hala İsrail’in saldırılarında aldığı yaralarını saran, çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan şehitlerini defneden, İsrail’in Gazze’de yıktığı evlerin enkazı altında kalan hayatları arayan Filistin, bugün BM Genel Kurulu’na geldi. İsrail, Gazze’deki aileleri katletti, barış ve özgürlük içerisinde yaşama hayallerini ve özlemlerini katletti” dedi.

Geçen günlerin barışa ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Abbas, Filistin’in Genel Kurul’a barışı temin etmek için geldiğini belirterek, ”Kanaatimiz, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğu yönündedir” diye konuştu.

Abbas, İsrail’in Gazze saldırılarına dikkati çekerek, Filistin’in bölgesel ve uluslararası anlamda dönüm noktası olacak bir anda BM’ye geldiğini, işgalin sona ermesi, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlığına ulaşması gerektiğini belirtti.

İsrail’in saldırılarının, bu ülke hükümetinin tutumunu ortaya koyduğunu ve uluslararası toplumun Filistin halkı ile barışa yönelik sorumluluklar almasını engellediğini vurgulayan Abbas, ”Dünyada kimse İsrail’in düşmanca tutumu konusundaki ısrarı için onlarca Filistinli çocuğun hayatını kaybetmesine ve Gazze üzerine tonlarca bomba yağdırmaya ihtiyaç duyuyor değil. Burada özgürlüğünü isteyen bir halk var” ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının İsrail’in 1948’de kurulduğu Nakba (Büyük Felaket) gününden bu yana tüm felaketlere rağmen insanlığını kaybetmemede ısrarlı, yüce ahlaklı, dayanıklı, yaratıcı ve umutlu olduğunu dile getirerek, Filistinlilerin, BM Genel Kurulu’nda ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmak için barışçıl ve diplomatik çabalarına cevap olarak İsrail’in tehditlerini dinlediğini kaydetti.

9 ülke, Filistin’e karşı oy kullandı

Hayır oyu kullanan ülkeler arasında Pasifik ada ülkeleri de var.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’e BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.

Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.

Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.

Pasifik ülkeleri, BM’de genellikle ABD ve İsrail’i destekliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman: Abbas, barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ”barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladığını” savundu.

Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte, Abbas’ın, Filistin’in ”gözlemci üye” statüsü başvurusunun oylandığı BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasıyla ilgili, ”Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail’in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti.

Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’dan, Filistin ve İsrail’e barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail ve Filistin’e koşulsuz olarak barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısında bulundu.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 138 ülkenin Filistin’in BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanması için ”evet” oyu vermesinin ardından Hollande, doğrudan diyaloğun anlaşmazlığa kesin çözüm için tek yol olduğunu belirtti.

Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa’nın hem İsrail’in hem de Filistin’in dostu olarak çözümün bulunmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Mahmut Abbas’ın Birlemiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı bitirmesinin ardından İsrail’den ilk tepkiler geldi

Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, ”Tüm dünya, İsrail vatandaşlarına ve İsrail Savunma Kuvvetleri’ne karşı yalan propaganda, iftira ve zehirle dolu konuşmayı izledi. Barış isteyen biri böyle bir şekilde konuşmamalı” denildi.

Oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından gelen ikinci açıklamada ise, ”Bu anlamsız karar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun çok açık bir şekilde belirttiği gibi İsrail vatandaşlarının güvenliği garanti altına alınmadıkça Filistin devleti kurulmayacak. İran terörizminin Gazze ve Lübnan’daki gibi, Judea ve Samarya’da olmasına izin vermeyecek.

Barış görüşmeleri Birleşmiş Milletler’in tek taraflı kararıyla değil Kudüs ve Ramallah arasında doğrudan ve ön koşulsuz görüşmelerle olmalıdır. Filistin, İsrail’le olan anlaşmaları ihlal etti ve İsrail de buna göre hareket edecektir” ifadelerine yer verildi

Batı Şeria ve Gazze’de kutlamalar yapıldı

Batı Şerialılar ve Gazzeliler, Filistin’in BM’deki oylama sonucu ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmasını sokaklara çıkarak kutladı.

Filistin’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamada BM nezdinde ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmasının ardından Batı Şeria sokakları bayram yerine döndü.

Ramallah’da Yaser Arafat meydanında dev ekranlardan oylamayı izleyen Filistinliler, kararın açıklanmasıyla Filistin bayraklarıyla kutlamalara başladı.

Gazze’de coşku

Filistin’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamada 138 ülkenin ”evet” demesiyle ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması Gazze’de de coşkuyla karşılandı.

Gazze sokaklarına inen binlerce Filistinli sonucu, ellerinde bayraklarıyla, havai fişekler atarak ve meydanlarda dans ederek kutladı.

Kutlamalarda BM üyeliği umudunu yansıtan, ’194. devlet’ yazılı pankart ise dikkati çekti.

Kutlamaya katılan bazı kişilerin, kararı havaya ateş ederek kutladığı görüldü

ABD Dışişleri Bakanı Clinton: ”Talihsiz ve amaca zarar verici”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Filistin’in BM’de ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmasının, İsrail ile Filistinliler arasında ”barışa yönelik yolda daha fazla engeller yarattığını” söyledi.

Washington’daki bir konferansta konuşan Clinton, Filistin’in BM’de ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması kararını ”talihsiz ve amaca zarar verici” olarak nitelendirdi.

Clinton, ”Filistin ve İsrailliler hak ettikleri barışı sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla başarabilirler: 
Egemen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve bağımsız bir Filistin’in, Yahudi ve demokratik bir İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı, iki halk için iki devlet” dedi.

Erdoğan: Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması dolasıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak tebrik etti.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Abbas’ı telefonla arayarak kutlayan Başbakan Erdoğan, görüşmesi sırasında Abbas’a, ”Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’ndaki oylama sonucundan memnuniyet duyduğunu dile getirdiği Abbas’a, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte de Filistin’in haklı davasında Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini vurguladığı öğrenildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın da kendilerine verilen destekten dolayı Türkiye’ye ve Türk halkına minnettar olduklarını ifade ettiği bildirildi.

Öte yandan, BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından Abbas’ı telefonla arayarak kutlayan ilk lider Erdoğan oldu. Görüşmenin, Abbas’ın BM Genel Kurulu’nda tebrikleri bizzat kabul etmesinin ardından gerçekleştiği öğrenildi.

İsrail Temsilcisi Ron Prosor, Filistin Devlet Başkanı Abbas’a cevap verdiği konuşmasında sık sık İsrail’in güvenliğine değindi

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ron Prosor, Filistin’in üye olmayan gözlemci devlet statüsü oylaması öncesi yaptığı konuşmada sık sık İsrail’in güvenliğine vurgu yaptı.

Prosor’un konuşması sonrası üye ülkeler sessiz kalırken, sivil katılımcıların bulunduğu Genel Kurul balkonundan bazı alkış sesleri duyuldu.

”İsrail kendini savunmaktan asla kaçınmayacak bir millettir” diyen Büyükelçi Ron Prosor, ”35 yıl önce Enver Sedat İsrail’i ziyaret etti ve barış istedi. İsrail O’nun barış isteğine cevap verdi. Biz barıştan yana bir ülkeyiz. Mısır ve Ürdün ile yaptığımız gibi” ifadeleri ile İsrail’in barıştan kaçmadığını savundu.

Prosor, ”BM’nin bu kararı İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmaktadır ve süreci geriye götürmektir” dedi ve Filistin tarafını Yahudi tarihini silmek istemekle suçladı. İsrail Temsilcisi Prosor, bugün alınacak kararın fiiliyatta yaşanan durumu değiştirmeyeceğini ileri sürdü.

Filistin tarafının terör organizasyonlarında bulunduğunu iddia eden İsrail temsilcisi, İran’ın desteği ile geliştirilen 1300 roketin son bir ayda İsrail şehirlerine atıldığını öne sürdü.

Prosor şöyle devam etti: ”İki toplum için iki ülke sözünü sayın Abbas’tan hiç duymadım. Çünkü Filistin İsrail’i hiç tanımadı. Sayın Abbas’a sormak istiyorum. Sizden bugün böyle bir cümle duymadım. Daha önce de duymamıştım.”
İsrail’in BM Temsilcisi son olarak Genel Kurul’a sunulan tasarıyı, ”Bu karar İsrail güvenliği hakkında hiç bir şey içermiyor” diyerek eleştirdi.

Ron Prosor’un konuşması Genel Kurul üyelerinden alkış almazken, destek, sivillerin de girişine izin verildiği balkon kısmından geldi.

AB’nin "hayır" oyu kullanan tek üyesi Çek Cumhuriyeti: Filistin yönetimini devlet yapılarının inşasında yıllardır destekliyoruz

Filistin’in BM’de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasını sağlayan tarihi oylamada "hayır" diyen tek AB üyesi olan Çek Cumhuriyeti, yaptığı açıklamayla kararını savundu.

Çek Dışişleri’nden yapılan açıklamada, "Çek Cumhuriyeti Ortadoğu Barış Süreci’ne aktif ve tutarlı destek veren bir geçmişi bulunmaktadır. Bu manada yıllardır Filistin yönetimini ilgili devlet yapılarının inşası çabasında desteklemekteyiz. Filistinliler aynı zamanda Çek Cumhuriyeti’nin kalkınma yardım ve işbirliğinin ana ortaklarından biri" denildi.

Çek Cumhuriyeti’nin İsrail devletiyle barış ve güvenlik içinde yanyana yaşayacak bağımsız, demokratik ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir Filistin devleti ortak hedefini paylaştığı kaydedilen açıklamada bunun ancak doğrudan müzakereler sürecinde gerçekleştirilebileceği savunuldu.

Açıklamada, "İki devletli çözüme giden barış sürecine tehdit oluşturacak ya da engel olacak hiçbir tek yanlı adıma razı olmayız" denildi.

Çek Dışişleri’nin açıklamasında, müzakerelerin yeniden başlamasını daha fazla geciktirmesinden korkulduğu için Filistin’in gözlemci devlet statüsüne "hayır" denildiği belirtildi.

Açıklamada, "Filistinlilerin devlet olmak için meşru özlemlerini bütünüyle destekliyoruz ve bunun doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilmesine katkı yapmaya hazırız" ifadesi kullanıldı.

BM Genel Kurulu’ndaki oylamada Çek Cumhuriyeti dışındaki 26 AB üyesinden Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Kıbrıs Rum Yönetimi, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Portekiz, ve İsveç olmak üzere 14’ü "evet" derken kalan 12 üye (Almanya, İngiltere, Polonya, Hollanda, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya) çekimser kaldı.

Böylece Filistin, BM Genel Kurulu’ndaki kadar açık farkla olmasa da AB içinde de gözlemci devlet statüsü için salt çoğunluğu sağladı.

BM’de Filistin’e 138 ülke "evet" derken 41 ülke çekimser kaldı ve sadece 9 "hayır" oyu verildi.

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüştü.

BM’de Filistin’in yeni statüsünün oylanmasından sonra gerçekleşen görüşmede, Ban ve Davutoğlu, Filistin’in yeni statüsü, Suriye’deki son durum ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Görüşmenin ardından Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la birlikte resim sergisi açılışı yaptı. BM’nin giriş katında Uluslararası Filistin halkıyla dayanışma günü dolayısıyla açılan, "Filistin, hatıralar, hayaller ve direniş" konulu sergide Filistin halkının çektiği sıkıntılar resmediliyor.

Açılışın ardından Davutoğlu, boynuna takılan poşuyla Türkevi’ne geçti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları