loading
close
SON DAKİKALAR

Fransa emeklilik reformunu onayladı daha önce başlayan gösteriler şiddetlendi

Fransa emeklilik reformunu onayladı daha önce başlayan gösteriler şiddetlendi
Tarih: 15.04.2023 - 07:35
Kategori: Dünya

Anayasa Konseyi emeklilik reformunu onaylayan kararını açıkladıktan sonra Fransa’da çok sayıdaki şehirde gösteriler düzenlendi. Rennes kentinde ortalığı birbirine katan göstericiler bir polis karakolu ile kongre merkezini ateşe verdi.

Anayasa Konseyi emeklilik reformunu onayladı

Anayasa Konseyi Fransa’nın tartışmalı emeklilik reformu yasa tasarısını onayladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 48 saat içinde yürürlüğe konulması için tasarıyı onaylayacak.

Fransa’da son aylarda şiddetli protesto gösterilerine neden olan emeklilik reformu yasa tasarısına Anayasa Konseyi son noktayı koydu.

Başbakan Elisabeth Borne tarafından meclis baypas edilerek Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası doğrultusunda yürürlüğe konulması kararlaştırılan yasa tasarısının hukuka uygunluğunu teyit eden Fransa’nın « Bilgeler Meclisi » reformun yasallaşarak yürürlüğe girmesinde sakınca olmadığına hüküm verdi.

Anayasa Konseyi, ele aldığı sol partilerin referandum talebini ise reddetti.

Afra Voyages yaz rezervasyonları

Başbakan Elisabeth Borne, konseyin verdiği karar ile emeklilik reformunun son demokratik aşamasına geldiğini ifade ederken, verilen kararla kaybeden veya kazananın bulunmadığını ifade etti.

Çeşitli basın-yayın organlarında yer alan haberlere göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un reform paketini 48 saat için onaylayarak yürürlüğe konulmasına karar verecek. 

Fransa'da emeklilik reformunun onaylanmasının ardından ülke genelinde düzenlenen gösterilerde kamu kurumları hedef alındı ve kamu malları ateşe verildi.

Fransızlar, Anayasa Konseyinin emeklilik reformunu ana hatlarıyla onaylama kararına tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteri düzenlendi.

"Paris ayağa kalktı!"

Paris'te farklı noktalarda toplanan göstericiler Konseyin kararını protesto etmeye devam ederken, polis göstericileri dağıtmaya çalışıyor.

Otobüs durağı camlarını kıran, çöp bidonlarını yollara devirip yakan göstericiler "Paris ayağa kalk !" sloganı atıyor. İtfaiyeciler ise alevleri söndürüyor.

Polis ve göstericiler arasında zaman zaman tansiyon yükselirken, polis, protestoculara cop ve biber gazıyla müdahalede bulunuyor.

Fransız basını başkentte 112 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Nantes'de Valilik hedef alındı

Nantes kentinde öfkeli kalabalık Valilik binasına cam şişe fırlatırken, polis ve göstericiler arasında tansiyon yükseldi. Göstericiler Nantes'de tramvay hattını ateşe verdi.

Rennes'de sokaklar karıştı

Haftalardır polis ve göstericiler arasında şiddet olaylarının yaşandığı Rennes kentinde de sokaklar karıştı. Protestocular bir karakolu ateşe verirken, polis yangını tomayla söndürdü.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'da yaptığı açıklamada Rennes'de bir karakol ve kilisenin zarar gördüğünü belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylama yapmadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart'ta başlayan kitlesel gösteriler devam ediyor.

Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olaylar yaşanıyor.

Ülke genelinde düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyine başvurmuştu.

Konsey, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylarken; reforma ilişkin 6 maddeyi tamamen veya kısmen reddetmişti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları