loading
close
SON DAKİKALAR

Fransız solcuları 53 yıl sonra ilk kez çoğunlukta

Fransız solcuları 53 yıl sonra ilk kez çoğunlukta
Tarih: 11.02.2012 - 21:17
Kategori: Dünya

Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sağ eğilimli partisi UMP pazar günü düzenlenen seçimleri kaybederek Senato’da çoğunluğu 53 yıl sonra ilk kez Sosyalist Parti’ye kaptırdı.

Beşinci Cumhuriyetin kurulduğu 1958 yılından beri hep sağ partilerin çoğunlukta bulunduğu Senato’da ilk defa 348 koltuktan 177’sini Sosyalist Parti adayları kazanarak, çoğunluğu elde etti.

Acil toplandılar
Fransız medyası, Fransız sağı için sonuçları “deprem” olarak yorumlarken, Sarkozy pazartesi sabahı Başbakan François Fillon ve UMP partisinin lideri Jean François Cope ile acil durum toplantısı yaptı.
Senato üyeleri seçmenler değil, seçilmiş belediye başkanları, yerel ve bölgesel meclis üyelerinin oylarıyla  seçilse de önemli. Zira senato seçimlerinin ülkede 7 ay sonra düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir provası olduğu yorumu yapılıyor. UMP’nin Senato lideri Gerard Larcher sonucun sarsıcı etkileri olacağını söyledi. Başbakan François Fillon ise Senato’daki çoğunluğu parti içindeki bölünmeler yüzünden kaybettiklerini iddia etti.

‘Sistem bozuldu’
Sağcılarda şaşkınlığa neden olan sonuçlar, Sosyalist Parti’de ise sevinçle karşılandı. 2012 seçimlerinde Sarkozy’i koltuğundan edeceği tahmin edilen Sosyalistler’in cumhurbaşkanlığı aday adayı François Hollande sonuçları “Sarkozy’nin sisteminin bozulması” olarak yorumladı.
Uzmanlar sonuçları son dönemde ülkede yaşanan ekonomik kriz sonrasında, yerel seçimlerde sosyalistlerin atağa kalkmasının bir sonucu olarak yorumluyorlar. Senato’nun tek başına yaptırım gücü yok. Fakat sembolik önem taşıyor.

ONLAR DA SENATODA 
Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın eşi Bernadette Chirac seçimlerin ilk turunda senatoya girdi. Senatoda bir de İstanbullu var. 1950 yılında İstanbul’da doğan Esther Benbassa Paris’in Val de Marne bölgesinden senatör seçildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları