loading
close
SON DAKİKALAR

Füle'den Leyla Zana yanıtı

Füle'den Leyla Zana yanıtı
Tarih: 20.08.2012 - 14:56
Kategori: Dünya

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Leyla Zana hakkındaki soru önergesine verdiği yanıt verdi...

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıslı Rum sosyalist Parlamenter Antigoni Papadopulo'nun "Leyla Zana yeniden ceza aldı" başlıklı soru önergesini yanıtladı.

Zana'nın Diyarbakır 5 Numaralı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, aralarında Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın da yer aldığı terörizm konulu dokuz konuşması nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirten Papadopulo soru önergesinde şöyle dedi:

"Bu Kürt politikacı ve aktivistlerin hüküm giymeleri için standart bir gerekçedir. Leyla Zana hakkındaki yeni hüküm Türkiye'deki ceza mahkemeleri tarafından ifade özgürlüğünün nasıl cezalandırıldığının ve temel özgürlüklerin ihlalinin bir resmidir. 

Unutulmamalıdır ki Zana, aynı suçlardan aldığı 15 yıllık hapis cezasının bir bölümü olarak 10 yıl hapis yatmış ve uluslararası toplumdan gelen yoğun baskının bir sonucu 2004'te serbest bırakılmıştır. Bu Kürt parlamenterin ceza mahkûmiyeti ve haksız hapis yatmadan ifade özgürlüğüne sahip olmasına yönelik olarak, yeni cezanın acilen kaldırılmasını güvenceye almak için ne yapılacak. Bu durum Türkiye'nin katılım süreciyle ve AB tam üyeliğiyle uyumlu mu?"


"İfade özgürlüğü,terörizmle etkin mücadeleyle uyum sağlayacak şekilde korunmalı"

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında "AB Leyla Zana davasında verilen son karardan endişe duymaktadır. AB, Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklerken ifade özgürlüğünü de, teröre karşı etkin mücadeleyle uyumlu olacak şekilde korunması gereken temel bir değer olarak görmektedir" dedi. Füle yanıtına şöyle devam etti:

"Türkiye, mahkemelerin çok geniş terörizm yorumu üzerine gitmeli ve kanunlar ile uygulamada, şiddete teşvik ve düşüncelerin şiddet içermeyen şekilde ifadesi arasında net bir ayrım yapmalı. Temel haklar, Komisyonun Türkiye için siyasi kriterlerin ilerleyişini izlemesinde ana önceliktir. 

Komisyon spesifik insan hakları ihlalleri konularını Türk yetkililer nezdinde sistematik biçimde gündeme getirmektedir. Ayrıca Türkiye'deki AB Delegasyonu bu gibi önemli davaların da aralarında bulunduğu davaları bizzat duruşmalara giderek izlemektedir. Komisyon bu davanın ve dikkatine getirilen diğer davaların temyizini yakından izlemeye devam edecektir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları