loading
close
SON DAKİKALAR

G. Kıbrıs AB'yi reddetti eurodan çıkış ihtimali var

G. Kıbrıs AB'yi reddetti eurodan çıkış ihtimali var
Tarih: 20.03.2013 - 11:36
Kategori: Dünya

Güney Kıbrıs parlamentosu Avrupa Birliği’nin (AB) 10 milyar euroluk yardım paketi için şart koştuğu mevduat vergisini 36 ‘hayır’ oyu ve 19 ‘çekimser’ oyla reddetti...

AB, Güney Kıbrıs’ın yardımı alabilmesi için 100 bin euronun üzerindeki mevduatlara yüzde 9,9, 100 bin euronun altındaki mevduatlardan ise yüzde 6,75 vergi alınmasını şart koşmuştu. Güney Kıbrıs’ta bugün de hareketli geçecek. Mevduat şartını reddeden parlamentodaki parti liderleri bugün cumhurbaşkanı ile toplantı yapacak. AB’nin 10 milyar euroluk yardımını alamayan Güney Kıbrıs ya AB’den şartları yumuşatmasını talep edecek ya da AB kabul etmediğinde Euro Birliği’nden ilk çıkan ülke olacak.

Maliye Bakanı yerinde

Güney Kıbrıs’ın 56 üyeli parlamentosu dün nihayet AB şartlarını oyladı. Oylamaya 36 üye ret oyu kullanırken 19 üye çekimser kaldı. Böylece Güney Kıbrıs’ta parlamento Euro Bölgesi’nin kurtarma planı kapsamında mevduat sahiplerine uygulanması öngörülen vergileri reddetti. Parlamentonun oturuma başlamasından sonra Maliye Bakanı Michael Sarris’in istifasını sunduğu ancak istifanın cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediği yönünde haberler gelmişti. Sarris, haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Uçakla 1 milyon euro geldi

Bu arada Güney Kıbrıs borsası, karmaşadan etkilenmemesi için dün işlemlere açılmadı. Borsa bugün de açılmayacak, bankalar da perşembeye kadar kapalı. İngiltere hükümeti ise Kıbrıs’taki askerlerine uçakla 1 milyon euro nakit para gönderdi.
Güney Kıbrıs’ın AB-IMF yardım şartlarını kabul etmediği takdirde temerrüde düşeceği, yani borç ödemelerini gerçekleştiremeyeceği belirtildi. Rusya ’nın ise Kıbrıs’a 15 milyar euroyu bulan yardımı yapamayacağı, eğer şartlar yumuşamazsa Güney Kıbrıs’ın Euro Birliği’nden çıkan ilk ülke olabileceği belirtiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları