loading
close
SON DAKİKALAR

Dinozor müteahhidi Tatvan’dan

Çiğdem Toker
Tarih: 09.05.2015

Çiğdem Toker; Nedense, 'devam eden işler' bölümünde yer verilen dinozor ihalesi, AğustosEylül 2013 yılında yapılmış

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kavşağına dikilen dinozor heykeli, gündem oluşturma açısından “kullanışlı” bir işlev görüyor. Ülkenin kaderini tayin edici bir seçime haftalar kalmış, mitingler hızlanmışken, partilerin seçim bildirgeleri tartışılırken, Başkent’in en işlek kavşaklarından birine dinozor heykeli oturtulmasındaki taktiksel başarı nedeniyle, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in hakkını teslim etmek gerekiyor...
Son olarak dinozorun 8 milyon 665 bin TL olarak açıklanan maliyeti, tartışmaya bambaşka bir boyut kazandırdı.
“Kaynak” sorusunun polemiklere doymadığı şu günlerde, bu parayla kamu adına neler yapılabileceği tartışıladursun; heykel yapımını üstlenen firmaya yakından bakmak da kayıtlara girmesi açısından yararlı olabilir.

***

Kamu İhale Kurumu kayıtlarıyla belgelenen dinozor ihalesini üstlenen şirketin adı Deha Altyapı A.Ş.
Dinozor ihalesine kendi internet sitesinde de yer veren Deha, Bitlis’in Tatvan ilçesi ticaret siciline kayıtlı 5 milyon TL sermayeli bir şirket.
Şirket, 2013 yılında Ankara’da şube açmış. Ağırlıklı olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ihale alan, ayrıca Bitlis İçmesuyu İsale Hattı projesini de üstlenen şirketin ortakları Durhan Işık, Zabit Demir, Hülya Demir, Zeynep Demir ve Birgül Demir olarak görünüyor.
Şirketin kamuoyuyla paylaştığı verilere göre devam eden iş sayısı 12 adet.
Tamamlanan iş sayısı ise 2 adet: İhale bedeli 11.2 milyon TL olan Bursa Orhaneli ayrımı Keleş işyolu ile ihale bitiş bedeli 40 milyon TL olan NurdağıHassa devlet yolu eksik toprak işleri.
Nedense, “devam eden işler” bölümünde yer verilen dinozor ihalesi, AğustosEylül 2013 yılında yapılmış. Üzerinden neredeyse 2 yıl geçtiğini not düşelim.
8 milyon 665 bin TL’nin 1 milyon 179 bin TL’si dinozor iskeletleri ve fosil alımı; 7 milyon 485 bin 349 TL’si ise dinozor ve kamuflaj malzemesi işlerine ait.

Toplam 332.5 milyon TL
Dinozor müteahhidinin “devam eden işler”ine baktığınızda pek çoğu işin öngörülen proje süresinin aşıldığı dikkat çekiyor. Sözgelimi SilifkeMut ayrımı Gülnar Yolu toprak işleri, sanat yapıları, trafik güvenliği işi Ocak 2013’te ihale edilip 700 günlük süre belirlenmesine karşın, eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’ın 15 Nisan 2014 tarihli bir soru önergesine verdiği yanıtta 2016 yılında tamamlanacağı bilgisine yer veriliyor. Deha Altyapı A.Ş’nin devam eden işleri arasında yer alan en büyük ölçekli projesi 73.5 milyon TL ile KayseriSivas yolunun BünyanKayseriMalatya ayrımı. AOÇ kavşağındaki dinozor heykelinin devletten aldığı yol, işlerin toplam bedeli 332 milyon 539 bin TL: Bunun 51.2 milyon TL’lik kısmı tamamlanmış. 281 milyon 341 bin TL’lik kısmı ise sürüyor. Başkentte tartışma yaratan dinozor heykel ihalesini üstlenen ve ağırlıklı olarak karayollarında asfalttoprak işleri yapan bir müteahhitlik firması olan Tatvanlı Deha Altyapı A.Ş’nin kısa öyküsü böyle.

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları