loading
close
SON DAKİKALAR

Diyanet Teftiş göreve

Çiğdem Toker
Tarih: 18.05.2015

Çiğdem Toker; Resmi tutanağa göre, Hasan Tüfek 14 Mayıs 2015’te kendi oyunu kullanmış.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na (DİB) 2015 bütçesinden 5.7 milyar TL ödenek ayrıldı.
DİB bütçesi, büyüklük olarak her yıl en az üç bakanlığı geride bırakıyor.
Ne vakit kuruma ayrılan bütçe büyüklüğü tartışılsa, aynı savunma yapılır:
“Bütçenin yüzde 90’ından fazlası personel harcamalarına gidiyor.”
Sanki din hizmeti vermek, personel harcamalarının sorgulanmasına engelmiş gibi yapılan bu savunmanın, neden anlamlı olmadığı dün ortaya çıktı...
Frankfurt’taki 6 No’lu sandıkta mükerrer oy kullandığı iddiasıyla hakkında tutanak tutulan ve aynı zamanda sandık başkanı da olduğu belirtilen Hasan Tüfek, bir Diyanet personeli.
Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği’nde görevli Tüfek’in, Dietzenbach Fatih Camii imamı olduğu bilgisi yer alıyor.

***

Resmi tutanağa göre, Hasan Tüfek 14 Mayıs 2015’te kendi oyunu kullanmış. Oy kullanırken fotoğraf çektirmiş.
İkinci kez oy kullanırken üç gün önce fotoğrafını çeken parti gözlemcisi tarafından fark ediliyor. “Eşim adına oy kullanıyorum” deyince “Eşinin adı Doğan mı” sorusuyla mükerrer oy kullanma girişimi engellenen Hasan Tüfek’in sandık kurulu başkanlığından azledilmesi talep ediliyor.
Din görevlisi Hasan Tüfek daha önce Bandırma’da görev yapıyormuş.
Bandırma’dan Almanya’ya tayin edilmesi, geçici değil,- uzun süreliğine olduğu için- Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) tarafından sevinçle karşılanmış.

***

Hasan Tüfek 6 Aralık 2012’de Bandırma Sanayii Camii’nde verdiği cuma hutbesinde “mümin kişi”yi şöyle tarif ediyor:
“Mümin; Allah katında kurtuluşa erenlerden olabilmek için ibadetlerini yerine getiren, faydasız ve boş şeylerden yüz çeviren, zekâtını veren, namusunu koruyan, sözünde ve özünde doğru ve doğrulukta örnek olan insandır.”
Hasan Tüfek’in cemaate seslendiği gibi, kendisinin de “sözünde ve özünde doğru ve doğrulukta örnek olan bir insan” olup olmadığını bağlı bulunduğu DİB, inceleyip soruşturacaktır muhtemelen.
Yeri gelmişken...
DİB Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, 2731 Mart 2015 tarihleri arasında, AfyonSandıklı’da bir müfettişler semineri düzenlemiş.
Rehberlik ve Teftiş Başkanı İsmail Karagöz, açış konuşmasında DİB personeli ile müfettiş sayısı arasındaki ilişkiye dair bilgi veriyor:
“1995 yılında müfettiş sayısı 61, Diyanetin personel sayısı 75.048 iken, 2015 yılında müfettiş sayısı 58’e düşmüş personel sayısı 119.419’a yükselmiştir. 1995’te 1230 personele 1 müfettiş düşerken, 2105 yılında 2058 personele bir müfettiş düşmektedir. 2014 yılında toplam 675 soruşturma yapılmış, bunlardan 406 sabit olduğu için soruşturma raporu, 269 sabit olmadığı için inceleme raporu yazılmıştır.”
Aynı konuşmada, inceleme ve soruşturma ile suçluyu suçsuzdan ayırmanın, doğru ve hakikati ortaya çıkarmanın önemine de vurgu yapılıyor.
DİB Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, personel başına düşen müfettiş sayısının yetersizliğini bahane yapmadan, Hasan Tüfek hakkında inceleme başlatmalı.
Yoksa bu “personel harcamaları” daha çok tartışılır.

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları