loading
close
SON DAKİKALAR

Fikirtepe’deki son ihale 1.5 milyar TL

Çiğdem Toker
Tarih: 27.12.2021
Kaynak: Çiğdem Toker-Sözcü

Çiğdem Toker: Eğer böyleyse çıkıp açıklama yapmaları lazım.

İstanbul Fikirtepe'de kentsel dönüşüm meselesi uzun süredir kangrene dönmüş, hak sahiplerini mağdur ediyordu. Yarım kalan kalan projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devralmıştı.
 
Son aylarda yeni hazırlanan imar planı doğrultusunda ardı ardına ihaleler yapılıyor. Toplam 22 etap yapılacağı belirtilen ihaleler sürüyor.
Yüzde 50 paylaşıma dayalı olacağı duyurulan ihalelerde geçen hafta büyük bir ihale daha yapıldı. Ama duyurusu olmadı.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin yaptığı ihaleyle ilgili edindiğim bilgileri paylaşacağım. İhalenin yaklaşık değeri 1 milyar 664 milyon 148 bin 500 TL.
 
Dört firma katılmış: Mustafa Ekşi İnşaat, MFA İnşaat+Konuklu İnşaat Ortaklığı, Pekerler İnşaat+MMB ortaklığı ve Güryapı İnşaat.
En uygun teklif 1 milyar 533,5 milyon TL teklifle Mustafa Ekşi İnşaat'tan gelmiş.
Kadıköy'e bağlı Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm için Emlak Konut bir kitapçık hazırlamıştı. Hak kaybının olmayacağı ve evi tahliye edilenlere 48 ay kira yardımı yapılacağı belirtilmişti.
Bu ölçekteki bir ihalede de eğer sözleşme imzalanırsa, devletin kasasına 750 milyon TL girecek demektir.
Tabii, hazırlıkları devam eden fiyat farkı kararnamesiyle tutarlar değişmezse…
 
Kars'a hastane ihalesinde “zamlı” teklif
 
Son günlerde yapılan kamu ihalelerinde garip sonuçlar gelmeye başladı. İhalelere katılan firmalar indirim yapmak yerine yaklaşık değerin üstünde teklif veriyor. Oysa indirim, kamu kaynaklarında tasarruf sağlamak için yapılır. Devletin sözgelimi “100 milyon TL'ye yapılır” dediği bir işe, firmaların bu tutarın altında teklifler vermesi beklenir.
Bu garipliğin son örneği 24 Aralık Cuma günü yapılan Kars 500 Yataklı Devlet Hastanesi'nde görüldü. Sağlık Bakanlığı'nın e-ihale usulüyle yaptığı hastane ihalesinde yaklaşık değer 637 milyon 804 bin 963 TL, 1 kuruştu. (evet 1 kuruş hassasiyeti etkileyici)
İhaleye üç firma katıldı. Bakın, devletin yaklaşık 638 milyon TL değer belirlediği ihaleye katılan firmalar ve teklifler nasıl oldu:
 
En uygun teklif bile, yaklaşık değerin yüzde 30 üzerinde. Bu büyük fark, Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık değeri saptadığı tarihle, ihale günü arasında inşaat malzemesine gelen zamlardan kaynaklanıyor olabilir. Ki, gerçek enflasyon da bu reel durumlarda apaçık ortaya çıkıyor.  Eğer böyleyse çıkıp açıklama yapmaları lazım.
 
Müteahhitlere fiyat farkı yolda
 
AKP'nin hazırladığı fiyat farkı esaslarında sona geldi. Fiyat farkını, girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar dolayısıyla inşaat sektörü temsilcileri uzun süredir talep ediyor. Hatta bakanlıklar nezdinde kulis de yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda bize ulaşan bir müteahhit, kamuoyunda hep “büyüklerin” gündeme geldiğinden yakındı. Çok sayıda küçük ve orta ölçekli müteahhitin batma noktasına geldiğini söyledi.
 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları