loading
Yükleniyor
close
SON DAKİKALAR

'Kara delik' Melen’e bir 15 milyar daha

Çiğdem Toker
Tarih: 26.06.2026
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Önceleri 2016 olarak duyurulan açılış 2018’e ertelendi. O tarih geldiğinde, gövdede çatlak bulunduğuna dair yazıma DSİ’den “Kesinlikle çatlak yok” diye açıklama geldi.

Türkiye’nin en büyük içme suyu projesi olarak tanıtıldı. Bittiğinde İstanbul'un yıllık ihtiyacının yüzde 75'ine karşılık gelen, 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecekti.

Malazgirt Zaferi tarihine nazireyle İstanbul’un su sorununu 2071’e kadar çözecekti.

AKP’nin 2011 yılı seçim propaganda belgelerinde Melen Barajı böyle anlatılıyordu.

İkmal, ikmal, güçlendirme, ikmal derken….

15 yıl geçti ve son ikmal ihalesi Limak’a kaldı.

Evet:

15 yıl önce ilk ihale yapılırken, 2016’da hizmete açılacağı açıklanan ancak 2020 yılına kadar yapılan tamamlama/güçlendirme ihaleleri ve bütçeden akan milyarlar liralık kaynak sonrası “Pardon yanlış proje” denilen, bir ara tasfiye sürecin giren, en önemlisi Sayıştay raporlarına rağmen HİÇ KİMSENİN HESAP VERMEDİĞİ Melen Barajı için, iki hafta önce bir ihale daha yapıldı.

Elbette 21/b, yani pazarlık usulüyle yapılan ve yaklaşık maliyeti bu defa 17 milyar 52 milyon TL olarak belirlenen dördüncü etap ihaleyi, Limak İnşaat 14 milyar 496 milyon TL teklif ile üstlendi.

DSİ (Devlet Su İşleri) ile Şirket arasında hafta başı sözleşme imzalandı.

DSİ’nin teklifleri, 11 Haziran’da topladığı ihalenin adı "İstanbul Melen Barajı Tamamlama İşi".

Bulunduğu zemine uygun metodun kil çekirdekli kaya dolgu olması gerektiği halde, açıklanmayan bir sebeple silindirle sıkıştırılmış beton gövdesinde ortaya çıkan çatlaklar belgelenen Melen Baraj inşaatı yıllardır durmuş vaziyetteydi.

İlk vaatten 15 yıl sonraya
Bir türlü tamamlanamayan Melen Baraj projesinin şimdi de 2030’lu yıllarda tamamlanması ümit ediliyor.

İlk vadedilen takvimden 15 yıl öteye yani.

Bütçe ile 24 yıllık AKP iktidarındaki yatırım hikayelerinin en kara delikli projelerinden biri olan Melen Barajı’nın seyrüseferini, başından bu yana takip ediyorum. Yazı ve haber yazdığım bütün gazetelerde her yeni gelişmeyle fikri takip yaparak onlarca yazı yazdım.

Son ihale bu ay yapıldı.

O nedenle DSİ’nin portföyünde yer alan bu projeye hepimizin bütçesinden 15 yıldır kaynak aktarıldığı ve daha da yıllarca milyarlar aktarılacağı için, geriye bakıp bir hatırlatma yapmak yine zorunlu.

Bunu yaparken, 2011 yılından bu tarafa açılan ihaleleri, bedelleri ve şirketleri yeniden aktaracağız:

İhale: -30 Kasım 2011 – “Melen Baraj İhalesi”, belirli istekliler arasında usulüyle yapıldı. Yaklaşık maliyet550.407 TL olarak belirlenmişti. Ece Tur- Yöntaş İnşaat iş ortaklığı 213.850.000 TL teklifle kazandı, sözleşme yapıldı.
İhale: İkmal ihalesiydi. Daha doğrusu İLK İKMAL: 30 Aralık 2016’daki ilk ikmal ihalesinde, yaklaşık maliyeti 384.973.734 TL olarak belirlendi. Ece Tur ile 271.548.850 TL üzerinden sözleşme imzalandı.
İhale: GÜÇLENDİRME İHALESİ. 28 Şubat 2020’deki Güçlendirme isimli ihalede de yaklaşık maliyet 633.992.767 TL olarak belirlendi. Everest 412.151.148 TL üzerinden sözleşme imzalandı.
Güçlendirme ihalesinin Devri: Bu iş, 24 Kasım 2021 tarihinde Everest Madencilik-ICC Grup iş ortaklığına devredildi.
2022 İş tasfiye edildi. Tasfiyenin ardından da “danışmanlık”, “müşavirlik” adları ile ihaleler yapıldı. Sözleşmeler imzalandı.
22 Haziran 2026 – İKİNCİ İKMAL – 14 milyar 496 milyon TL üzerinden Limak ile sözleşme imzalandı.
Su tutmadığı yıllarca saklandı
Melen Barajı inşaatına ihalesinden iki buçuk yıl sonra 2014 yılında başlanabildi. Ancak baraj gövdesi sağlam zemine oturmadığı için meydana gelen çatlaklar nedeniyle su tutma mümkün olmadı. Bu durum kamuoyundan da siyasi sorumluluk taşıyan kişilerden de başlangıçta saklandı.

Önceleri 2016 olarak duyurulan açılış 2018’e ertelendi. O tarih geldiğinde, gövdede çatlak bulunduğuna dair yazıma DSİ’den “Kesinlikle çatlak yok” diye açıklama geldi.

Gel zaman git zaman, İBB Başkanlığına seçilen Ekrem İmamoğlu, baraj gövdesindeki çatlak fotoğraflarını Meclis oturumunda paylaştı.

İşin kötü tarafı, o tarihe kadar inşaat ve kamulaştırma için projeye milyarlar akıtılmasına karşın kimse sorumluluk üstlenmedi. Sayıştay’ın bu konuda hazırladığı raporda, Melen Barajı için ödenen kaynakların, DSİ tarafından geri istenmesi gerektiği vurgulandı. Çünkü güçlendirme ihalesinden sonra yapılanlar da bir işe yaramamıştı.

Melen Barajı’ndaki sorunların, tutarsızlıkların, havaya savrulanı milyarların idari ve hukuki sorumluluğu merkezi yönetimde yani DSİ ve onun bağlı olduğu bakanlıklarda olduğu halde, sorumluluk adeta İBB’deymiş gibi bir de negatif propaganda yapıldı.

Ne DSİ ne de ilgili bakanlıklar bu konuda açıklama yaptı. Daha doğrusu açıklama yapmaktan itinayla kaçındılar.

Şimdi 14,5 milyar lira bedelli yeni bir ikmal ihalesi dönemindeyiz.

Melen Barajı adlı kara deliğin bütçeye, kamu kaynaklarına faturasının 15 yıldır katlana katlana ilerlediği bu hikayenin hiçbir yerinde en küçük bir usulsüzlük yoktur tabii ki.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları