loading
close
SON DAKİKALAR

MGK Yerine Medine

Çiğdem Toker
Tarih: 11.03.2015

Çiğdem Toker; Son 10 günlük gelişmeleri yan yana okuduğumuzda; 'istifayı geri alma' konusunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fidan’ın Medine’de yaptığı görüşmede olgunlaştığı anlaşılıyor.

Hakan Fidan’ın Kızılay’da AKP temayül yoklamasına katılıp parti binasından alkışlar eşliğinde çıkışı, fotoğraflarının yayımlanması serbest; ama atanması gizli. MİT Müsteşarı ataması, Resmi Gazete’de yayımlanmıyor.

Kendileri “görevlendirdik”, “onayladık”, “uygun bulduk”, “saygı duyuyoruz” diyor ama dikkat ettiyseniz, şu ana dek kimsenin ağzından “atama” kelimesi çıkmadı.
Çıkamaz da. Çünkü bu işlemin sakat olduğunu çok iyi biliyorlar.

Ne Arınç’ın, Saray çıkışında “ya sorulursa” kabilinden yanında hazır edip okuduğu Seçim Kanunu maddesi bu hukuka aykırılığı ortadan kaldırmaya yeter ne de Davutoğlu’nun “inha” edip Erdoğan’ın da “onay”laması.

Adını bile doğru düzgün koyamadıkları bu işlem, açıkça hukuka aykırı.
Müsteşar atamasının şekil şartlarını gösteren, MİT Kanunu’nun 13. madde-si çok açık.

Kuruma kimin müsteşar olarak atanacağı konusunun, öncelikle Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) görüşülmesi gerekiyor.

Bizim bildiğimiz, son MGK toplantısı 25 Şubat 2015’te yapıldı. Hatta o toplantıda “aday adayı” konumunda olan Fidan’ın yerine görevlendirilecek isim için “ilk resmi değerlendirme yapılacağı” haberleri bile yer almıştı.

Eğer MGK hafta sonu gizlice toplanmadıysa, Fidan için kanun emri olan MGK görüşü alınmayarak atama işleminin en temel unsuru çiğnenmiştir.

Bu sakatlık nedeniyle; -bazı kaynaklara göre-, Fidan’ın, MİT’te 2010 değil; 2009’da göreve başladığı, dolayısıyla, MİT Kanunu’ndaki istifa kısıtında yer alan “5 yıl” engeline takılmadığı savunması da işlemi hukuka uygun kılmaz.

***

Son 10 günlük gelişmeleri yan yana okuduğumuzda; “istifayı geri alma” konusunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fidan’ın Medine’de yaptığı görüşmede olgunlaştığı anlaşılıyor.

Geçen hafta Habertürk gazetesinde yer alan ve tekzip edilmeyen bu görüşme, 2 Mart’ta baş başa gerçekleşmiş. Erdoğan’ın orada Fidan’a duyduğu kırgınlığı yüz yüze ifade ettiğini, çözüm sürecinin konuşulduğunu da o haberden öğrendik.
Bunu bir kenara not edin lütfen.

Zira, Erdoğan ile Davutoğlu’nun görüştüğü 2 Mart tarihi, “yeniden görevlendirme”nin neden pazartesi yapıldığını izah edecek kadar kritik.
Çünkü tam da o gün Başbakan Davutoğlu; Lizbon ve New York’u içine alan altı günlük seyahate çıkmıştı.

Aday adaylığından çekilme kararını; büyük olasılıkla Erdoğan ile Medine’de yaptığı görüşmede veren Fidan’ın bu kararını kendi dönüşünde açıklayamadı. Çünkü hem kendi iç hukukları hem de yeniden görevlendirmede gereken “Başbakan inha”sı için Davutoğlu’nun dönmesi gerekiyordu.

Nitekim Başbakan, dün Meclis çıkışında yaptığı açıklamada, Fidan ile cumartesi akşamı, yani ABD dönüşünde görüştüğünü; istifayı geri alma işleminin bu görüşmede gündeme geldiğini açıklayacaktı.

Fidan’ın o gece Davutoğlu’na, Cumhurbaşkanı ile Medine buluşmasını anlatmaması düşünülemeyeceğine göre, MGK görüşü yerine “Medine Sözleşmesi”nin ikame edildiğini söyleyebiliriz.

Fidan’dan tekrar MİT’e dönme sözünü alan Erdoğan’ın MGK görüşünü pas geçerken “Nasılsa benim başkanlığımda toplanıyor” diye düşünmediğini kim söyleyebilir?

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları