loading
close
SON DAKİKALAR

Saray Berkay'dan özür diledi

Çiğdem Toker
Tarih: 09.07.2015

Çiğdem Toker; Bir ülkede, tarafları; Cumhurbaşkanlığı ile sanatçı, konusu ise telif hakkının ihlali olan bir yazının yazılma olasılığının ne kadar düşük olduğunu düşünmeden edemedim.

1982 Altın Portakal Film Yarışması’ndan ödüllü “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” filmiyle aynı adı taşıyan müziğin, 15 dakikalık filmde, durmaksızın çalınmasına karşın Berkay’dan izin alınmadığını duyurmuştuk.

Durumu, kendisine ulaştığımızda öğrenen Cahit Berkay, telif haklarına saygının, en yüksek düzeyde beklenmesi gereken bir makamda ortaya çıkan bu yanlışa çok şaşırdığını söylemiş, konuyu takip edeceğini belirtmişti.

Cahit Berkay dün teşekkür etmek için aradı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın, sabah saatlerinde kendisini telefonla arayarak özür dilediğini paylaştı.

Göktaş, sanata saygılı olduklarını, böyle bir saygısızlığı asla düşünmediklerini, ortada bir kusur olduğunu, bu kusurun da “makam”dan kaynaklanmadığını söyleyerek özür dilemiş.

Berkay’ın eserinin izin alınmadan kullanılmasının, tanıtım filmini hazırlayan yapımcı şirketten kaynaklandığını vurgulayarak, söz konusu video filmini, haberimiz üzerine Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden hemen kaldırdıklarını söylemiş.

Cahit Berkay da Göktaş’a filmin siteden kaldırılmasının doğru bir tutum olduğunu, ancak bundan sonra, makamın özelliği gereği daha dikkatli ve özenli olunması gerektiğini paylaşmış.

Benzer durumlarda, hiç değilse eserin telif haklarını üzerinde tutan firmalara ulaşılması gerektiğini vurgulamış.

Bu yazıyı yazarken, Cumhurbaşkanlığı’nın söz konusu filmi fon müziğini değiştirerek yeniden hazırlattığını biliyordum.

Basın Başdanışmanı Göktaş, ayrıca Cahit Berkay’a yapılan bu hatanın yazılı açıklamayla duyurulacağını da söylemiş.

Cahit Berkay, yazıdan dolayı teşekkür ederken gazeteciliğin en çok “işe yarama duygusu” olduğunu kimbilir kaçıncı kez fark edip mutluluk duydum.

Yine de demokratik standartları gelişmiş bir ülkede, tarafları; Cumhurbaşkanlığı ile sanatçı, konusu ise telif hakkının ihlali olan bir yazının yazılma olasılığının ne kadar düşük olduğunu düşünmeden edemedim.

Berkay’la görüşmemizden kısa bir süre sonra Saray’dan beklenen açıklama geldi.

“Hatanın düzeltildiğini, kasıt olmadığını, değerli sanatçı Cahit Berkay’la yapılan istişare doğrultusunda hata telafi edilmiş olup ilgili video, yeni bir müzikli resmi web sayfamıza konulmuş bulunmaktadır” deniliyor.

Her şey iyi hoş da... Sanırsınız bu “hatayı” sürmanşetinden duyuran, Saray’ı uyandıran, Cahit Berkay’dan özür dilemelerine yol açan Cumhuriyet’in yayını değil.

Videoyu koyduktan beş gün sonra, nasıl olduysa, kendileri fark etmiş.

Sırf Cumhuriyet’in adını anmamak için öyle mi?

Kırık kırık gülümsedik.

Çiğdem Toker-Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları