loading
close
SON DAKİKALAR

Şimşek etkisinin ömrü ne olur?

Çiğdem Toker
Tarih: 02.06.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Erdoğan talimatıyla faiz arttırımına zinhar gitmeyen ve bu tutum dolayısıyla dengelerin bozan aktörlerden birine dönüşen bir Merkez Bankası orada öylece dururken Şimşek, aktif siyaset içinde büyük sorumluluk alır mı?

Karar almayı gerektiren hemen her mesele gibi ekonomi de seçim sonrasına bırakılmıştı malum. Ekonomideki kötü gidiş, ciddi bir önlem paketi açıklanmadan duracak gibi görünmüyor. Eriyen döviz rezervleri, artan bütçe açığı, büyüyen cari açık ve sergilenen her türlü teknik oyuna karşın inmeyen enflasyon, geçici tedbirlerle iyileşecek bir manzara değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönettiği bir Türkiye'de, anlaşmalı, kurallı, gözden geçirmeli, notlu bir finansman desteği için IMF'nin kapısının çalınması beklenmiyor.

Her ne kadar, birçok alanda ve kurumsal ilişkilerde daha önce savunduğunu iddia ettiği sayısız tezin tersi görüntü vermekten kaçınmasa da senelerdir "IMF'ye şöyle dedim, böyle dedim" söylemiyle siyasi kampanya yürüten Erdoğan için bu seçeneğin çok istense bile güç olduğunu söylemek mümkün. En azından seçimden henüz çıkmışken kalkışılacağına ihtimal verilmiyor.

Geriye Şükran Turu'na çıkılası Körfez ülkelerinden gelen ve ne karşılığında geldiği bilinmeyen "depo" paraları, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki kurumlar için planlandığını duyduğumuz hisse satışları ve bir de eski ekonomiden sorumlu bakan Mehmet Şimşek'in şahsi kredibilitesinden kredibilite devşirerek kaynak musluklarını açma beklentisi kalıyor.

Peki bu tablo içinde enflasyon Erdoğan'ın iddia ettiği gibi nasıl tek haneye düşecek?

Mehmet Şimşek

Uzun yıllar bakanlık ve başbakan yardımcılığı yapan Mehmet Şimşek, kendisine yönelen bütün ısrarlara karşın yakın zamana kadar siyasete yeniden geri dönmeyi düşünmediğini net biçimde duyurmuştu. Kulislerde yayılan "kabul etti" iddiası yaygınlaşınca da akla bunun ancak belli koşulların sağlanması karşılığında olabileceği geliyor. Çünkü Şimşek hâlihazırda yerli ve uluslararası nitelikli birçok şirkete, kuruluşa stratejik danışmanlık hizmeti veriyor. Büyük şirketlerin satın alma, birleşme, devralma gibi operasyonel adımlarında yol gösterici çözümler sunma niteliği taşıyor.

Şimşek'in siyasi bir sorumluluk alması, esaslı bir psikolojik dayanıklılık süreci de gerektiriyor. Hazine ve Maliye'nin kumandasına geçmesi halinde olur da kendisine gündemden düzgün sorular yöneltebilecek gazeteciler ile karşılaşma zemini olursa, kendisine yöneltilecek ilk sorunun "Faiz sebep enflasyon sonuç tezine gerçekten inanıyor musunuz?" olması sürpriz olmayacaktır.

Peki Erdoğan talimatıyla faiz arttırımına zinhar gitmeyen ve bu tutum dolayısıyla dengelerin bozan aktörlerden birine dönüşen bir Merkez Bankası orada öylece dururken Şimşek, aktif siyaset içinde büyük sorumluluk alır mı?

Çok zor. Bu durumda üç seçenek görünüyor:

-Şimşek bugüne kadar olduğu gibi kendi işleri ve işlerini yürütme biçimiyle ilgili küresel finans piyasalarındaki kredibilitesini önceleyerek ya görev kabul etmeyecek.

- Ya "vatanın menfaatleri her şeyin önünde gelir" diyerek (Kulis haberi bu yöndeydi) isteksiz de olsa görevi kabul edecek ama elini taşın altına tam sokmayacağı, meseleleri yukarıdan gören daha steril bir pozisyonda konumlandırılacak.

- Ya da Erdoğan özellikle son iki yıla dair bütün ekonomi politikalarından nedamet getirip, sıkı bir maliye ve para politikası ile olması gerektiği gibi bir fiyat istikrarı politikasına razı olacak.

Memur maaş artışı, asgari ücrete temmuz artışı, kamu ihaleleri, altyapı projeleri, KÖİ projelerinden kaynaklanan ödemeler bütçenin manevra alanını bu kadar daraltmışken ek bütçe çıkarılacak mı, çıkarılmadan açık nasıl kapatılacak izleyeceğiz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları