loading
close
SON DAKİKALAR

TÜRGEV tahsislerinin gölgesi

Çiğdem Toker
Tarih: 22.06.2015

Çiğdem Toker; Gün geçmiyor ki, üzerinde hepimizin hakkı bulunan bir Hazine arazisinin, düşük bedelle TÜRGEV’e devredildiğini duymayalım.

Gün geçmiyor ki, üzerinde hepimizin hakkı bulunan bir
Hazine arazisinin, düşük bedelle TÜRGEV’e devredildiğini duymayalım.
Ve tabii ki Ankara, fena halde hükümet formüllerine dalmışken, “büyük saat” çalışıyor. Türkiye’nin dört bir yanından TÜRGEV’e Hazine arazisi yağmaya devam ediyor.
Gerçek gazetecilik çabasıyla ulaşılan sonuçlar, buzdağının yalnızca görünen yüzünü yansıtıyor.
Son olarak gazetemizde Canan Coşkun, 606 milyon TL değerindeki 779dönüm arazinin TÜRGEV’e 3 milyon TL karşılığında 30 yıllığına tahsis edildiğini yazmıştı.
Dünkü Taraf gazetesinde Çanakkale 18Mart Üniversitesi sınırları içindeki 18 bin 438 metrekarelik alanın TÜRGEV’e tahsis edildiğini okuduk.
Habere göre, yurt yeri için devlete aylık 3 bin 500 TL kira bedeli takdir edilmişti.
O da 30 yıl üzerinden hesapladığında 1 milyon 260 bin TL yapıyor.

***

TÜRGEV’in taşınmaz ediniminde, ana aktör Maliye Bakanlığı olduğu için; arazinin nerede olduğu, büyüklüğü, kimin kullandığının bir önemi yok.
Nasıl olsa TÜRGEV, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararıyla “vergi muafiyeti kapsamına” alınmış.
Nasıl olsa, Meclis tam kapanacakken bir sabaha karşı TÜRGEV’e üniversite kurma izni de verilmiş.
Nasıl olsa Hazine arazileri üzerinde Maliye’nin “irtifak hakkı” tesis etme yetkisi var. Yasal çerçeve çoktan oluşturulduğu için TÜRGEV’in talep etmesi yeterli.
Ondan sonrası, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün çalışması ve Bakan onayına kalmış.

***

Bir önceki Meclis döneminde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, değişik bakanlıklara, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı hazine arazilerinden TÜRGEV’e satılan arazileri sormuştu.
Önergeye konu illere baktığınızda, karşınıza neredeyse Türkiye haritasının silueti çıkıyor:
Adıyaman Gölbaşı’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na,
Bursa’da Milli Emlak’a, İstanbul Ataşehir’de TMSF’ye, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kampusu’na, Tekirdağ’da Tarım İl Müdürlüğü’ne, Kütahya’da Enerji Bakanlığı’na, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi’ne, Üsküdar’da TCDD’ye ait arazilerin TÜRGEV’e tahsis edilip edilmediği...
Bu önergeye bir yanıt gelmedi.

***

Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı Faaliyet Raporu, tahsisler konusunda fikir verecek bazı ipuçları taşıyor.
TÜRGEV’e verilen Hazine arazileri, “irtifak hakkı” yöntemiyle devrediliyor. Uzun süreli ve üzerinde inşaat yapma hakkı verilen bir kullanım türü.
Raporda dikkat çeken bir veri var:
2014 yılında irtifak hakkı gelirleri için belirlenen hedef, yaklaşık 40 milyon TL aşmış.
1. çeyrek: 92 milyon 722 bin, 2. çeyrek: 211 milyon 269 bin, 3. çeyrek: 295 milyon 790 bin, 4. çeyrek: 410 milyon 301 bin TL.
2014 bütçe yılı başında, Hazine arazileri üzerinde tesis edilen irtifak hakkı geliri için 372 milyon 434 bin TL bekleyen Maliye,
410.3 milyon TL elde etmiş.
Hemen belirtelim ki irtifak hakkı, Maliye’nin ağırlıklı olarak ekonomik faaliyete dönük yatırımcılar için tahsis ettiği bir hak. Ama bu rakamların içinde, üzerine yurt yatırımı yapacağı için TÜRGEV’e yapılan tahsisler de dahil.
Maliye, tahsislerin listesini açıklarsa, kamuoyu da eğitim için çalışan TÜRGEV tahsislerini şeffaf biçimde öğrenebilir.
O da 122 sayfalık rapora bir sayfa daha eklemeye bakar. Nasıl olsa irtifak hakkında vergi mahremiyeti gibi bir çekince de yok.
Eğitim gibi ulvi bir amaç için fazla fazla değmez mi? 

Çiğdem Toker-Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları