loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye’nin oyları

Çiğdem Toker
Tarih: 16.05.2015

Çiğdem Toker; Türkiye genelinde 174 bin 243 sandıkta oy kullanılacak.

İki soru:
Seçim güvenliğinden bağımsız bir seçim tahmini yapabiliyor muyuz? Kullanacağımız oyların, sonuca “temiz” yansıyacağından emin miyiz?
Gönül rahatlığıyla “evet” demiyorsanız, sandığa sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu da biliyorsunuzdur.
Peki hem sisteme güvensiz; hem de siyasi partilerin işi sıkı tutacağına aklınız yatmıyorsa, tek seçenek sızlanmak mı?
7 Haziran seçimlerinde gönüllü platformların, sivil inisiyatiflerin rolü, işte bu nedenle giderek büyüyor.
Türkiye’nin Oyları platformu, 2014 yerel seçimlerinde YSK ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz başvurularına delil sağlayarak öne çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 ilde ve 11 ülkede örgütlendi.
Aralarında mühendis de var, doktor da, iletişimci de...
Tamamen gönüllülük esasıyla bir araya gelen bu özverili ekip, 7 Haziran için hedef büyütmüş: Müşahitliğin yanı sıra tutanak analizi. Sakın ola, “analiz” kelimesi gözünüzü korkutmasın.
Ülke sorunlarına duyarlı, bilgisayar okuryazarlığı olan her yurttaşın katkıda bulunabileceği bir uğraş.
Platform Sözcüsü Işık Sedef Gürbüz ve Mühendis Murat Şahinoğlu ile görüştük.
Seçim güvenliğine dair endişelerin “bekleyerek, kendiliğinden geçmediğini” vurguluyorlar. “Siniklik, karamsarlık, öğrenilmiş acizlik filan hepsini bir tarafa bırakalım” çağrısıyla diyorlar ki:
Türkiye genelinde 174 bin 243 sandıkta oy kullanılacak.
Her sandık tutanağı ortalama 350 oyu içeriyor.
Bir müşahit, sandıkta 350 oy gücünde.
Müşahitlik çok kıymetli. Fakat iş orada bitmiyor.
SEÇSİS’e dair kuşkular malum... Eğer gönüllü sayısı çoğalır, “tutanak analizi” sıkı tutulursa, SEÇSİS’teki “hatalar”a karşı oyları korumak hiç de imkânsız değil.
Asıl oy kayıplarının yaşandığı yerler usulüne uygun olmayan şekilde doldurulmuş tutanaklar çünkü. Ve SEÇSİS’e giren veriler, işte bu tutanaklarda.

Ne yapılmalı?
Gönüllü olmak isteyenler turkiyeninoylari. com sitesine girip formu doldurduktan sonra seçeneklere göre, müşahit, yaşadığı şehirde koordinatör ya da analizci olabiliyor.
Eğer analizi seçerse, Platform tarafından “atanacak” ve sonra şunlar olacak:
Seçimin yapıldığı gece 20’den, 21’den sonra bilgisayarının başında haber bekleyecek.
Platform’un Ankara’daki merkez ekibi, müşahitlerin gönderdiği tutanak imajlarıyla birlikte YSK verilerini, bir Excel tablosuyla analizciye ulaştıracak.
Analizci, “tutanakta mühür var mı, mühür
o ilçeye mi ait, toplam oy sayısı kaç, geçersiz sayılan oyların gerekçesi var mı” gibi soruların cevabını arayıp işaretleyecek.
50 tutanağı bu şekilde analiz edip işaretledikten sonra platform merkezine geri gönderecek.
Platform, sorun saptanan tutanakları 9 Haziran Salı sabahına kadar raporlayarak, itiraz edecek milletvekili adayına ulaştırmayı hedefliyor. Yanı sıra, parti genel merkezleriyle irtibata geçerek bildirecek. Ki, o akşam saatlerine kadar resmi itiraz yapılabilsin.
Özetle Türkiye’nin Oyları, Ankara’da yerel seçimler için yaptığını bu kez ülke geneline yayarak yapacak. Ama bunun için daha fazla sayıda gönüllüye ihtiyaç var.
Ve taze bir haber: Türkiye’nin Oyları Platformu, 24 Mayıs Pazar günü Ankara’da bir dünya rekoru denemesi yapacak. Guinness’e bildirilmiş. Türkiye’nin oylarına sahip çıkılacağını göstermek için Seymenler Parkı’nda tam 2 bin “el”in birleştirilmesi hedefleniyor.

Çiğdem Toker - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları