loading
close
SON DAKİKALAR

Zahid Akman hâlâ Armada’nın ortağı

Çiğdem Toker
Tarih: 11.07.2015

Çiğdem Toker; Armada, Ankara’da kurulan ilk büyük alışveriş merkezi.

Armada, Ankara’da kurulan ilk büyük alışveriş merkezi. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Nusret Turhan, Ahmet Akpınar, Hüseyin Akyüz, Salih Bezci, Osman Tokur, İhsan Ayrancıoğlu, Fikret Eskiyapan’ın hissedar ve yönetici olduğu ve adresleri aynı iki şirketin iç içe yönettiği bir AVM. 

Şirketlerden biri Armada İşletmecilik.
Diğeri ise bu şirketin büyük ortağı olan Söğütözü A.Ş. 

Deniz Feneri olayı bundan 6 yıl önce patladığında, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın Armada ile hissedarlık ilişkisi gündeme geldi. 

Akman o dönem, ortağı olduğu Hayat Yapı’nın, Armada pay ilişkisini önce reddetse de kardeşi ve şirket ortağı Turgut Akman’ın açıklamasıyla kabul etmek durumunda kalmıştı. 

Karaman ile Akman hakkında açılan davalarda beraat ve zamanaşımı sebebiyle düşme kararları çıktı.
Dün Alican Uludağ’ın “Türkiye Akladı Almanya İtiraz Etti” haberini başlığıyla okuyunca, aradan yedi yıl geçtiğini anımsayarak Zahid Akman ile Zekeriya Karaman’ın Armada ortaklığındaki son durumu merak ettim.
Ticaret Sicili kayıtları, çok ilginç bilgiler söyledi. 

Onları sizlerle paylaşayım: 

- 18 Temmuz 2014 - Zahid Akman, Zekeriya Karaman, Turgut Akman ve Hamide Ceylan’ın ortağı olduğu Hayat Yapı Ticaret ve Yatırım Ltd. Şti., kısmi bölünmeye gidiyor. 

Hayat Yapı bölünüyor. Hayat Arasta İnşaat İşletmecilik Ticaret A.Ş adıyla, yine ortakları aynı olan ikinci bir şirket kuruluyor. 

Bölünme sözleşmesi planına göre Hayat Arasta adlı yeni şirkete, sermaye olarak bir arsa konuluyor. Arsa, bölünen şirketin ortaklarına, hisseleri oranında pay ediliyor. 

Sicil kayıtlarında 13786 ada 3 parsel olarak geçen bu arsa, aslında Armada AVM’nin alanı.
Bölünmeden sonra yapılan “ayni hisse” dağılımda hissedarların payı şöyle oluyor: 

Zekeriya Karaman: 124 bin 452 TL, Zahid Akman: 153 bin 471 TL, Hamide Ceylan: 124 bin 452 TL, Turgut Akman: 69 bin 481 TL. 

Toplam bedeli 471 bin 848 TL olarak kayda geçen bu kıymetli arsa ile yeni şirketin sermayesinin tamamı “ayni” olarak, yani mal ile karşılanmış oluyor. 

- 8 Aralık 2014 - Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu kararı Ticaret Sicili’nde yayımlanıyor. Söğütözü A.Ş., o tarihten dört ay önce kurulmuş olan Hayat Arasta ile birleşiyor. 

Söğütözü A.Ş., Hayat Arasta’yı, tüm aktif, pasif ve borçlarıyla birlikte devralıyor.
24 Kasım 2014 tarihli bu kararın altında, yukarıda aktardığım büyük ortakların imzaları var. 

Önemli bir ayrıntı: 

67.5 milyon TL sermayeli bir şirket olan Söğütözü A.Ş., Armada İşletmecilik’in en büyük ortağı. (12 Haziran 2006 tarihli Ticaret Sicili kayıtlarında 50 milyar TL sermayeli Armada İşletmecilik’in 48 milyar TL’lik kısmı Söğütözü’nün.)
Böylece Söğütözü A.Ş., daha önce TMMOB’un yargıya taşıdığı Armada AVM alanı “13786 ada, 3 parsel”in, sahibi oluyor. Bu sahiplik, Akman ile Karaman’ın ortak olduğu Hayat Arasta şirketiyle birleşme yoluyla gerçekleşiyor.
Buraya kadar aktardığım bilgiler, iç içe girmiş bu arsa ve şirket operasyonunun, açık kayıtlarda görünen kısmı.
Siz, Armada AVM alanının karşılığı olarak görünen, 471 bin TL’lik ayni sermayenin, bugünkü emlak rayiçleri dikkate alındığında gerçek bedeli yansıtıp yansıtmadığını sorabilirsiniz.

Muhtemeldir ki, böyle bir akıllı operasyon, Zahid Akman, Turgut Akman, Zekeriya Karaman, Hamide Ceylan’ın malvarlıklarına çok daha fazlasıyla yansımıştır. 

Kesin olan ise bugün Almanya’nın itiraz ettiği Deniz Feneri davası eski sanıklarından Akman’ın, Armada ile ticari ilişkisinin sürdüğüdür.

Çiğdem Toker-Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları