loading
close
SON DAKİKALAR

Sığınmacı sağlığı için AB parasıyla ihale

Çiğdem Toker
Tarih: 07.07.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; İhaleye teklif verecek olan firmalar, AB kuralları gereği çok sıkı inceleme ve denetimden geçiriliyor. İhalenin her aşaması AB'ye bildirilirken, yapılan teklif başvurularının AB'nin "yolsuzlukla mücadele şartı"na uygun olması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki sığınmacılara hizmet vermesi için kurulmaya başlanan ve yapımını Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği sağlık merkezleri için, yeni ve kapsamlı bir ihale açtı.

AB'nin Avrupa Konseyi Yatırım Bankası kanalıyla finanse ettiği projenin toplam tutarı 79,3 milyon Euro.

İstanbul ve İzmir'de yeni yapılacakların yanı sıra, onarıma ihtiyacı olan merkezleri de kapsayan ihale, "Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi Yapım Tadilat ve Onarım İşi" adıyla yayımlandı. Kısa adı EKAP olan Elektronik Kamu Alımları Platformu'ndaki ilana göre, ihaleler 19 Haziran'da onaylandı.

79,3 milyon Euro'nun "bir kısmı"
Çok sıkı kurallara tabi olarak yapılan, yüzlerce sayfalık dokümanı olan bu ihaleler, AB'nin Avrupa Konseyi Yatırım Bankası kanalıyla finanse ettiği 79.3 milyon Euro'nun "bir kısmı"yla gerçekleştirilecek. Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı ihale ilanlarında, söz konusu "bir kısım"ın tutarı açıklanmıyor.

AB bağışını düzenleyen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 11 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Milletlerarası Anlaşma'nın eki olan Hibe Anlaşması metni 200 sayfanın üzerinde.

Açık adı: "Herkes için Sağlık Hizmetleri Altyapısının Güçlendirilmesi" olan hibe anlaşması Avrupa alanında İngilizce kısaltması SHIFA olarak anılıyor.

14 Ağustos'ta e-ihale usulüyle gerçekleştirilecek ihalelere konu olan sağlık merkezleri ihale ilanlarında tek tek yazılmış. Yeni yapılacak olan sağlık merkezlerinin Sultangazi, Bağcılar, Pendik, Esenyurt gibi sığınmacıların yoğun yaşadığı yerlerde olacağı görülüyor. Yeni yapılacak olan merkezlerin yaklaşık bir yıl içinde (360 gün) bitirilmesi şart koşuluyor.

İstanbul'da yeni yapım:

Sultangazi Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi (GGSM) (3040, 77 metrekare) Bağcılar GSM (Göçmen Sağlığı Merkezi) İnönü (1264, 86 metrekare) Pendik Yeşilbağlar GSM (1195,24 metrekare), Küçükçekmece Halkalı GGSM, (3044, 93 metrekare), Esenyurt Kıraç GGSM (3044,93 metrekare)


Ads by Kiosked
İstanbul'da tadilat ve onarım:

Arnavutköy No:1 GSM, Maltepe GSM, Bahçelievler NO1. GSM, Büyükçekmece GSM, Esenler No:1 GSM, Esenyurt GSM, Güngören No:1 GSM, Sultangazi No:1 GSM , Üsküdar No:1 GSM, Başakşehir GSM, Ümraniye No:2 GSM, Bağcılar GSM, GOP Hast. FTR, Sancaktepe EAH FTR.

İzmir'de yeni yapım:

Bornova Erzene GGSM (3040,77 metrekare), Karabağlar Ali Fuat Cebesoyl GGSM (3358,71 metrekare)

İzmir'de tadilat ve onarım:

Çiğli EAH FTR

İhaleye teklif verecek olan firmalar, AB kuralları gereği çok sıkı inceleme ve denetimden geçiriliyor. İhalenin her aşaması AB'ye bildirilirken, yapılan teklif başvurularının AB'nin "yolsuzlukla mücadele şartı"na uygun olması gerekiyor. Başvurular değerlendirmeye alındıktan sonra, AB'nin yaptırımlarla ilgili harita sitesi ile birlikte bir kontrol mekanizması işletiliyor. Diğer yandan ihaleyi kazanan firmaların AB'nin "iletişim ve görünürlük politikası"gereği, yer tesliminden sonra, AB bayrağının da yer aldığı detaylı panolar asması isteniyor. Ayrıca yapılacak inşaatın çevresel ve sosyal etki normlarına da uyması gerekiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları