loading
close
SON DAKİKALAR

Gazeteci Merdan Yanardağ hakkında tahliye kararı verildi

Gazeteci Merdan Yanardağ hakkında tahliye kararı verildi
Tarih: 04.10.2023 - 16:53
Kategori: Medya

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yargılandığı davanın ilk duruşması için hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti Yanardağ’a 2 yıl 6 ay hapis cezası vererek tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

Hukuksuz bir biçimde 101 gündür cezaevinde tutulan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yargılandığı davanın ilk duruşması için hakim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti Yanardağ’a 2 yıl 6 ay hapis cezası vererek tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

Ne olmuştu?

27 Haziran 2023’den bu yana tutuklu olan Tele1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ 4 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 11.30’da Çağlayan adliyesinde 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

101 gündür hukuksuz bir şekilde Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutulan Yanardağ’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Dava'nın küçük salonda görülmesi nedeniyle gazeteciler ve katılanlar dışarından izliyor.

Avukat Baraat istedi

Merdan Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna ise şu ifadeleri kullandı:

Müvekkilimin beraat etmesi gerekiyor. Bu soruşturmanın bile açılmaması gerekirken müvekkilim 100 gündür tutuklu. Failden suça ulaşmaya çalışıldığı için müvekkilim tutuklu. Tutuklama sebeplerini hiç biri geçerli değildir, bundan dolayı derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Yasalar eşit uygulanmak zorundadır. İfade özgürlüğü ne kadar temel özgürlükler ama öyle yabancılaştık ki… Ensarioğlu’nu işaret ederken yargılansın demiyoruz. Ama yasalar eşit uygulanmalı. Montaj bir video. Kelimeler müvekkilim ait ama sözler değil. Çünkü yeniden söz yaratıldı.

Başsavcılık montaj kelimesi kullanılmadı diyor, gidip baktım. Kullanmışız. Gidip Ensarioğlu’nun söylediklerini ve program kaydını dosyaya sundum. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkıp dedim ki; flash disk vardı. Hakim hanım açamadım dedi. Salonda açtık, hep beraber izledik. Sulh Ceza Hakimliği’nde skandal bir karar var. Tamamını sunmuş olmamıza rağmen 1 dakikalık videoyu esas aldı.

Katalog suç dendi, bu bir hata mı kasıt mı ben bilmiyorum. Bu insani bir hata değil. Çünkü o katalog suç kaçma şüphesi doğurdu ve müvekkilim 100 gündür tutuklu.

Bu dosyanın kalın olmasının nedeni açık kaynak araştırmaları ve bizim defalarca yazdığımız itiraz dilekçelerimiz. Bir kişiyi tutuklamanın en kolay yolu kaçma şüphesidir. Bunu basit bir şüpheyle gerekçelendiremezsiniz. Bunu açıklamanız gerekli.”

Durna’nın savunmasının ardından söz iddia makamına geçti. Duruşma savcısı, Yanardağ’ın “Terör Örgütü propagandası yapmak” suçundan 7,5 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını talep etti. Duruşmaya yarım saat ara verildi.

“KURALSIZ, ANAYASASIZ BİR REJİMİN YOLUNU DÖŞÜYOR İDDİA MAKAMI TALEBİ”

Aranın ardından söz alan Merdan Yanardağ, İkinci bir troll yaklaşımıyla sürdürüyor iddia makamı. Düşünce ve ifade özgürlüğü basın özgürlüğü dahilinde yapılan bir programdı. Savcı bunların daraltılmasını talep ediyor. Kuralsız, anayasasız bir rejimin yolunu döşüyor iddia makamının talebi. Ben Türkiye’de demokratik sürecin yeniden başlatılmasına karşı değilim. Benim yaptığım AKP’nin iki yüzlü siyasetine karşı aldatmaya inkar etmeye yönelik bir süreç yaşadık. Burada savcılık bir iktidar eleştirisinin olmadığını iddia ediyor. Sivas katliamının sanıkları tahliye edildi. İnfaz yasasından açık var. Gaffar Okkan’ı katledenler tahliye edildi.

Öcalan ailesiyle görüşebiliyor mu? Görüşemiyor. Demokrasiler suçluların da haklarının olduğu rejimlerdir. Ailesiyle görüşmesinin suç olamayacağı gibi bu görüşmeler engellendiği için iktidar manipülasyonuyla karşı karşıyayız. Hem yeni bir anayasa tartışılıyor. 2017 Anayasası dünya tarihinde en az oyla kabul edildi. Üstelik mühürsüz zarflardan çıkan oylarla… Siz toplumun yarısını söylediği sözler ve fikirleri nedeniyle, gazeteciliği nedeniyle yargılarsanız bu ülkede barış olmaz. Savcılık adının önündeki cumhuriyet kavramına uygun davranmalı. Ne dedim ben? Dediklerimden sonra insanlar sokağa mı çıktı, olaylar mı yaşandı? İnfial halinde bir kişi görmedim. Sosyal medyadakiler ortaya çıkamıyorlar korkaklar bunlar. Çıkamazlar.
Ben mahkemenin bu uygulamalara geçit vermeyeceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yargılandığı davanın ilk duruşması için hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti Yanardağ’a 2 yıl 6 ay hapis cezası vererek tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları